INICI


Página Activitats

PAS DE S'OBAGA, PAS DE S'ARANYA, TORRE DES BOSC

 

Pas de s'Aranya (33)video veure ses fotos

Fecha: 19-gener-2013
Circular: SI
Recorregut: 5 km.
Desnivell:
Grau de dificulta: difícil
Duració: 5 h.

está instalat amb un cable, hi ha que dur arnés  i casc


PAS DES COLL DE S'OBAGA

Es tracte d'un antic camí empedrat, avui en dia ja quasi no queda res, que comunicaba el llogaret de sa Calobra, el Port i LLuc. Em de suposar que com está a s'enfront del Pas de s'Argamassa aquest també formaba part del mateix camí.

PAS DE S'ARANYA

Está situat davall de sa Torre des Bosc direcció N. de tot duna es una mica mal de trobar però si ens fitxam bé amb ses poques fites que hi ha i el càrritx trepitjat ens pot ajudar molt. Es tracte de descendir amb direcció N. cap un esperó i just darrera troban el primer tram que està equipat amb un pasamans d'acer en molt bon estat, que ens ajuda a superar el pas sense cap dificultat. Es convenient dur casc i arnés per asegurarnos. El primer tram es horizontal, el segón és tot vertical.

TORRE DES BOSC

Situació: Es troba a la zona nomenada del Bosc, sobre una penya coneguda com La Roca Rotja. Es troba a 199 metres d'altura. Des d'aquesta posició domina l'entrada al Port de sa Calobra i al Torrent de Pareis. D'aquesta manera la torre impedia l'accés dels pirates, la provisió d'aigua i els saquexos de la zona.

Tipus de torre: És una torre de defensa; no de senyals. Des d'aquesta torre només es pot veure la Torre de sa Mola de Tuent.

Altres noms: En el segle XVII la torre era nomenada "Torre del Port de la Calobra" . En el segle XIX sa la nomena "Torre de la Calobra", "Torre del Torrent de Parells" i "Torre del Bosc".

Descripció: És de tipus circular. Té 9 metres de diàmetre en la seva base. Presenta ataludament fins als 4 metres d'altura. L'altura de la torre és de 9'5 metres. La porta d'entrada es troba sobre els 4 metres del sòl. S'accedeix a la càmera principal per un petit passadís amb un sostre abovedad. Presenta xemeneia. En la teulada hi ha restes d'una paret que mantenia un porxo i anteriorment havia de disposar de garita. La torre presenta perill d'ensulsiada.

Aljub: Al costat del camí amb recollida de les aigües dels roquedos circumdants hi ha un aljub de planta rectangular i protegit per una volta de canó amb un petit quadrat en la seva part superior per a extreure l'aigua.

Altres dependències: Prop de la torre hi ha tres porxos amb parets de pedra seca que sembla que fossin utilitzats pels vigilants de la torre.

Història: La primera notícia sobre el desig de construir una torre per a defensar el Port de la Calobra es documenta el 1583 quan el virrey va demanar a la vila de Soller ajuda para alçar dues torres . L'any 1605 Joanot Colom Calobra sol·licita permís al Consell per a construir una torre en la possessió del Bosc, indicant que en el lloc de la Calobra existeix un port que normalmenet és utilitzat pels corsarios per dos motius: seguretat davant les tempestats de les seves embarcacions i facilitat de recollida d'aigua. Assenyala que la torre hauria d'estar en el cim de la muntanya del Bosc en el lloc nomenat la Calobra, enfront de la Vaca. El Consell General accepta la proposició i es compromet a enviar dos encarregats a la torre, un dels quins havia de ser a més l'encarregat de vigilar la Torre de sa Mola de Tuent. Sembla que en 1607 la torre ja estava acabada. La funció de vigilància de la torre era un ofici que passava dels pares als fills. No era infreqüent que els encarregats de les torres participessin en activitats relacionades amb el contraban.

Armament: Després de la construcció la torre disposava d'un canó la funció del qual era informar de l'arribada de naus algerianes. En 1679 un inventari indica que existia una peça de artilleria, dues arcabuces i una dotzena de bales de canó. Els tirs de canó realitzats són mínims, dons la dotació de material és molt reduïda.

 

<<< tornar enrrere

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>