INICI
 

RUTA GPS

 


CIM DE SA CAPELLA BLAVA

VIA DIRECTA A LA SERRA DES AAS D'EN BISQUERRA>


 

Anterior

SERRA DES PAS D'EN BISQUERRA

(Sa Capella Blava)

PUIG DES CASTELLOT

20.3.2010

Dificultad: PD

Altitud Puig des Castellot:: 698,10 m.

Altitud Sa Capella Blava: 682 m.

Desnivell acumulat: 00 m.

Distància recorreguda: 9,69 Km.

fotos

Tot i que la finca de ses Figueroles fos incorporada al patrimoni públic el 1997, es troba immersa en un procés de decadència des de fa decennis.

La meitat dels doblers amb què foren comprades ses Figueroles foren aportats per la Unió Europea, a través del projecte Life, que havia de garantir la supervivència del ferreret a la serra de Tramuntana. De fet, fins avui, les úniques millores que s'han fet a la finca han estat vinculades a la conservació de l'amfibi autòcton. S'hi construïren una sèrie de safareigs per garantir-ne la seva supervivència. A banda d'això, també es féu de bell nou el capell de les cases. Si no hagués estat per aquelles obres, ara ben segur que estarien esbucades.

La situació de ses Figueroles és força particular. A la finca, enclavada enmig d'un comellar, només s'hi pot accedir per camins de bístia. Això fa que qualsevol obra que s'hi dugui a terme tingui un cost molt elevat. A la vegada, però, aquesta dificultat d'accés la resguarda de la massificació de visitants que es donen en altres finques públiques on hi arriben els cotxes. Es pot arribar a ses Figueroles per la part de Binibona, a través del Castell; des del coll de la Bataia, passant per dins el Guix; o bé per la part de Binifaldó, ja dins Escorca, passant per dins Aucanella.

Avui el punt de partida és al coll de sa Batalla. S’ha de seguir una pista amb direcció a gregal que arranca just al coll. Més endavant es bifurca fins a arribar a un coll de caçadors on el caminoi tomba a la dreta i es perd a causa de la caiguda d’arbres. El camí es pot seguir evitant els nombrosos arbres caiguts fins arribar a unes penyes on passa per una escletxa als penyals; és l’anomenat pas d’en Bartomeu. A partir d’aquí l’itinerari és torna més incert i s’ha de tenir esment al seguit de fites. En tot cas avança pel coster de migjorn del puig de ses Covasses, bo de reconèixer per una evident obertura al rocam anomenada la cova des Passeguer. A l’alçada des puig des Castellot, el camí assoleix el coll de sa Rota de Dalt. Des d’aquest punt enfila el comellar de ses Figueroles, passant primer per les runes de les cases de sa Rota amb la propera font de sa Rota vora una bassa. El camí és més evident i fins i tot en alguns trams presenta restes d’empedrat. Ben a baix s’interna dins pinar espès on es pot localitzar la font de sa Mata, poc després apareixeran les cases de ses Figueroles just devora el jaç d’un torrentó. Aquest, és una de les branques que van a confluir al torrent dels Picarols que es troba a un centenar de metres més a baix seguint els conreus cap a migjorn. El torrent es localitza vora una paret seca amb un portell i una gran figuera, punt on conflueix amb una altra branca que ve d’Alcanella.

- - - - - - - - - - -

COLL DE SA BATALLA - PUIG DES CASTELLOT - SES FIGUEROLES - SA CAPELLA BLAVA - PAS DEN BISQUERRA - ALCANELLETA - ALCANELLA

El recorregut ho iniciem en el Coll de Sa Batalla (deixem el cotxe al costat de la carretera perno molestar al Joan del restaurant). Travessem la barrera situada a la dreta del restaurant i seguim el camí en direcció E. Ascendim amb pendent mig i al cap de’/4 5’ arribem a un replà on vam iniciar un planeig i al cap de’ 1 arribem a un encreuament (fita). Hem de seguir a l'esquerra, iniciant-se una pujada lleugera/mitjana a través de la pineda. Als 3’ el camí planeja i 2’ després la pujada és lleugera/mitjana, ja a través d'un encinar. En 1’ arribem a un coll de tords, planejant i després amb pujada lleugera. Trobem alguna fita, i als 2’ s'inicia una senda, que passa al costat d'una paret rocosa (dreta), ascendint amb pendent mig i posteriorment forta/mitjana, arribant en 2’ a un portell. Hem arribat al Pas d'en Bartomeu.

A partir d'aquest punt la senda queda desdibuixada; hem d'avançar seguint les fites i alguna fletxa vermella, sobre un terreny rocós. Planejam i als 2’ iniciem una baixada mitja/lleugera, veurem nombroses fites, punts vermells i verds i fletxes. Als 5‘ arribem a una paret seca amb una fita (esquerra) i una fletxa vermella (dreta), i a el ½’ veurem en el sòl, a la dreta, una roca amb una fletxa vermella i el text “CAST”; en aquest punt hem de desviar-nos a la dreta per una senda a través de la pineda. Als 2’/3’ arribarem a una paret seca amb una ensulsiada (punt vermell i fita), hem de travessar per aquesta ensulsiada i seguir ascendint amb adreça SE per la senda, en alguns trams molt desdibuixada, guiant-nos per les fites i els punts vermells que trobem. El pendent és forta/mitjana, endurint-se al final de l'ascens, arribant a la base de la paret rocosa del cim en uns 6’. Seguim cap a l'esquerra vorejant la paret rocosa (dreta) planajenat o amb baixada lleugera seguint els punts vermells i les fites. Als 2’ iniciem un ascens en diagonal dreta per una esquerda, dirigint-nos cap a la fita situada sobre una roca a la nostra esquerra. La pujada és forta i en algun tram fort/molt fort, trobant fites i punts vermells. Als 3’ ens desviem a l'esquerra i, novament, les fites, punts i fletxes vermelles no conduïxen al cim, amb una pendent mitjana/forta, al principi, i mitjana lleugera després, arribant al cim del Puig des Castellot en 2’.

Descendim del Puig des Castellot pel mateix itinerari per a dirigir-nos cap a les cases de Ses Figueroles. Als 12’/14’ vam arribar al lloc on hem abandonat la senda per a iniciar l'ascens. Seguim la senda cap a la dreta, seguint les fites i els punts verds, amb baixada lleugera/mitjana. Als 4’/5’ arribem a un portell (fletxa verda a l'esquerra i punts verd/vermell a la dreta), ho travessem i seguim descendint posa pendent mitjana/forta. Als 5’ arribarem a les ruïnes de Sa Trencada (esquerra) i 2’/3’ després veurem un petit aljub quadrat. Seguim descendint pel vessant esquerre del comellar per un camí en zig-zag i pendent mig, trobant nombroses fites i punts verds. Als 8’/9’ travessem un torrentet i vam continuar pel vessant dret amb pendent mig, arribant en uns5’/6’ a la Font de sa Mata (dreta). A partir d'aquest punt el pendent se suavitza i planejant vam arribar en 4’ a les cases de Ses Figueroles.

Des de Ses Figueroles avançarem amb adreça Es, amb baixada lleugera, travessarem uns camps de cultiu abandonats i arribarem als 2’ al Torrent des Picarols. Enfront de nosaltres veurem un portell (fita (dreta) i fletxa blava (esquerra), vam creuar el torrent i vam passar per ell, ascendint pel vessant amb adreça I, amb pendent fort/molt fort; trobarem nombroses fites que ens dirigeixen, ara amb adreça Es, cap a una rosseguera a la qual arribem en 5’/6’, la travessem i de nou les fite ens dirigeixen, amb pendent fort/molt fort, cap a un petit replà al costat de la paret rocosa, al que arribem uns 4’/5’. En la paret rocosa que constituïx el vessant nord del la Serra del Pas d'en Bisquerra, veurem a la nostra dreta dues petites coves. Ascendirem amb pendent fort/molt fort cap a la paret rocosa, arribant en 2’. Progressem per la seva base, seguint cap a l'esquerra, amb pendent fort/mitjana. Als 2’ travessem una petita rosseguera i vam seguir amb adreça NE al costat dels penya-segats, dirigint-nos cap a l'esquerda que queda a la dreta d'un espolón. En uns 6’ arribem als voltants de l'esquerda situada al costat del espoló; hem d'ascendir grimpant abans d'arribar a l'esquerda i en 2’, arribarem a la cresta de la Serra del Pas d'en Bisquerra.

Una vegada en la cresta, hem de seguir amb adreça NE, buscant l'itinerari que ens presenti menys dificultats (travessem una superfície càrstica que ens obliga a caminar sortejant les esquerdes). El pendent, generalment ascendent, varia d'uns llocs a uns altres i oscil·la entre la pujada lleugera i la mitjana/forta, realitzant fins i tot alguna petita grimpada. Aproximadament als 53’/55’ d'haver arribat a la cresta arribarem al cim de Sa Capella Blava. Haurem passat per cims secundaris i en el cim veurem una gran fita.

Des del cim de Sa Capella Blava ens dirigim cap al Pas d'en Bisquerra. Hem de seguir avançant, sense allunyar-nos molt de la vora de la cresta, en la mateixa adreça (NE) que teníem, fins a arribar a una paret seca que ens indicarà l'inici superior del pas. Als 2’ d'abandonar el cim arribem a un encinar; dintre del encinar els pendents són lleugeres i mitjanes, tant d'ascens com de descens, arribant en uns 15’/17’ al Pas d'en Bisquerra. Si ens vam allunyar molt de la cresta, a l'arribar a la paret seca hem d'anar cap a l'esquerra fins a arribar al pas. El descens per la xemeneia o canal no és difícil, però convé prendre precaucions cas que estigui la roca mullada. Està equipat amb un cable d'acer gruixut.

Una vegada superat el pas, descendim pel encinar, seguint les fites (NW),amb pendent fort/molt fort. AL cap d'uns 8’ arribem a un camí, vam prendre a l'esquerra (W), amb pendent mitjana/lleugera (fites), fins a arribar enfront de les cases de Alcanelleta (dreta). Hauran transcorregut uns 5’. Ens acostem fins a les cases i a la nostra esquerra (S), veurem una barrera metàl·lica amb filat en la seva part superior, però permetent el pas cas d'estar tancada. Una vegada superada la barrera i un botador de fusta, vam seguir un camí amb adreça W (veurem tres grans alzines i el Torrent des Picarols a la dreta). El camí ens conduïx en 1’, amb pendent mig, als camps de cultiu de Alcanella; avancem amb adreça SW al costat del filat, a la nostra dreta, que ens separa d'aquests camps, amb pendent lleuger/llaneando, trobant alguna alzina extraordinària. Als 10/11‘ de transitar llaneando per la pineda, vam saltar dues parets seques amb reixeta i vam avançar per una senda, envaïda per càrritx en nombrosos trams, ajudant-nos en l'orientació algunes fites. El descens llanea al principi i posteriorment pendent lleugera i, als 11’/12’ veurem una paret seca baixa a la nostra dreta. La baixada continua sent lleugera, lleugera/mitjana o llanea, trobant algunes fites que ens confirmen que avancem en l'adreça correcta, i en uns 5’/6’ arribarem al portell situat al costat del Torrent des Picarols on aquest matí hem iniciat l'ascens cap a la base de la paret rocosa del vessant nord-oest de la Serra des Pas d'en Bisquerra.

A partir d'aquest punt hem de recórrer en sentit invers l'itinerari del matí. Com referencia els temps emprats en l'ascens fins al Coll de sa Batalla són els següents: -

Portell/Torrent des Picarols - Ses Figueroles 2’ -

Ses Figueroles - Font de sa Mata 2’ -

Font de sa Mata - sa Trencada 15’/17’ -

sa Trencada - Pas donin Bartomeu 15’/17’ -

Pas d'en Bartomeu - Coll de sa Batalla 11’/13’

 

  

 

 

text d'en Xavier González

 

Següent