Torrent des Comellar d’en Corso i Torrent de Es Ratjolí

 

Data: 28/01/2017

Tiempo total : 4 h. ( 4 personas)
Distancia total recorrida: 6.5 km.
Distancia torrente, descenso: 1.200 m.
Altura mínima: 78 m.
Altura máxima: 370 m.
Desnivel total : 296 m.
Rapel máximo: 40 m. ( 20 +20 existe una reunión /fraccionamiento a -20 m en el centro del descenso)
Material: 2 x 40 m + 1 x 20 m.

 

 

Torrent des Comellar d’en Corso i Torrent de Es Ratjolí. Puig d’en Macià Andreu (416 m)

 

Avui hem fet de tot. Hem descendit el torrent del Comellar d’en Corso, hem recorregut la serralada de les Serres, i hem remuntat el torrent des Ratjoli o Rajoli.

Comencem al coll de sa Gramola (356 m) , sota els espadats del puig de l’Avenc i a poca distància del pla de l’Evangèlica vora el km 106 de la Ma-10, avui recovertit en àrea recreativa amb aparcament després de sofrir l’incendi, que cremà el 2% de la Serra de Tramuntana i fou considerat el més important de la història de les illes, fou un incendi forestal que es declarà a aquest municipi i que estigué actiu des del 26 de juliol fins al 13 d’agost del 2013.
El coll de la Gramola deu el seu nom al fet d’estar situat dins terrenys de l’antiga possessió de la Gramola, les cases de la qual es troben no gaire lluny de les del Rajolí. El nom de la possessió prové de Robert Gramola, a qui el bisbe de Barcelona, Berenguer de Palou, l’any 1232 cedí el domini útil d’aquesta contrada.

En posem en marxa direcció Oest pel camí de ses Basses que es dirigeix a la Trapa. En 1 minut passem per davant una casa a la dreta i el seu costat el camí de sa Guixaria que baixa pel comellar del mateix nom i que utilitzarem de tornada.

Prosseguim per la pista fins a arribar al camí de Can Panxeta, davallarem pel camí fins a arribar a la barrera amb el tancat de reixa, la voragarem per la dreta fins deixar-la darrere nostre. Continuarem amb lleugera davallada fins al tàlveg del torrent del Comellar d’en Corso, del que destaca’n els seus dos salts de 30 m, el de 42 m i l’espectacularitat del seu tram final, i perquè el torrent estava ben actiu.

Mentre uns fan el descens del torrent jo recorreré la serralada de les Serres (364 m) fins al Puig d’en Macià Andreu (416 m) i tornada per la pista que ve de la Trapa, el camí de la Guixaria, el camí del Rajolí fins a la capçalera del torrent del Rajolí on esperaré als companys.

El torrent del Rajolí baixa bastant actiu amb aigua que ha anat replegant dels comellars que formen la conca. Per tant sa disfrutada está asegurada.

La capçalera del torrent del Rajolí està completament bruta de restes d’arbres arrossegats per les intenses pluges recents i a causa del greu incendi de far uns anys i què he comentat abans. La zona que s’utilitza de pujada per salvar el darrer salt de 26 m ha canviat degut a desllisaments recents.

Una vegada superat els ressalts ens situem fora del torrent en el coll des Carregador des Rajolí, l’antiga cala Gramonia, on comence la pujada pel camí des Rajolí, sortim de la finca pel magnífic botador integrat a la paret de la barrera, prosseguim pujant fins a arribar a una corba que fà 180°, de fet és la darrera abans d’arribar a la carretera, on a la dreta hi ha un camí ample, es tracta del camí de la Guixaria que ens portarà pel comellar de la Guixaria fins devora l’àrea recreativa del coll de la Gramola, donant així per finalitzada la ruta d’avui.

flickr75wikiloc75

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina