INICI
 



MAP

P7240127

 

Anterior

CALA de DEIÀ

PEL CAMÍ DELS RIBASSOS

24 .7.2010

 

fotos

 

__________________________________________________________________________________________

El descens cap a Cala Deià ho iniciarem en els antics safarejos públics, copneguts com Els llavadors. Els trobarem en una corba, a l'altura de les primeres cases del poble segons venim des de Valldemossa, en el carrer Arxiduc Luis Salvador. Just enfront dels safarejos, en l'altra vorera, veurem unes escales per les quals baixarem al carrer d'És Clot, que antigament va ser el principal nucli de població de Deià. A mesura que ens introduïm en aquest barri de carrers estrets i accessos impossibles per als vehicles, ens adonarem per quins es diu És Clot. Durant el camí tindrem com company al torrent Major, que recull totes les aigües de la depressió de Deià i té el seu origen en la conjunció de diverses torrenteras que baixen del massís del Teix, des del puig Caragolí fins a sa Galera: el Torrent de sa Font des Molí, el d'És Salt, el d'És Comellar des Pou, el d'És Racó i els de Son Canals i Ses Comes.

Just al costat del torrent es troba el Museu Arqueológic de Deià. Fundat per William Waldren en 1962, reuneix exemplars de ceràmica pretalayótica, talayótica i romana de la comarca, peces d'os de el ´home de Muleta ´ i com estrella de la col·lecció, reconstruccions del Myotragus Balearicus, un petit rumiant pleistocénico que va sobreviure en la illa fins al 2.000 abans de Crist.

Uns metres més baix observarem, a la nostra esquerra, el refugi de Can Boi. Oferix trenta-dues places i té servei de menjador. Està obert tot l'any i pertany al Consell de Mallorca (informació i reserves en el 971 173700), integrat en la Ruta de la Pedra en Sec que permet conèixer de cap a cap la Serra de Tramuntana. Deixem a l'esquerra el carrer que puja a la carretera Valldemossa-Deià i vam seguir pel nostre camí, cap a la piqueta d'una font amb aigua que surt directament de la paret, la Font des Molí, un regal per a l'excursionista assedegat, i cap a És Llavador de ses Piques.

EL CAMÍ DES RIBASSOS

El camí des Ribassos, comença al costat d'unes cases que conviuen amb el vell molí d'aigua de Can Jordi. Aquí arribava l'aigua de la Font des Molí, que neix molt per dalt del tàlveg i movia els queixals d'altres molins situats al costat de la carretera. La força de l'aigua de la font va subministrar electricitat al poble durant un temps.

El camí de cabra és estret al principi, cobert d'herba i envoltat d'horts i jardins. Molt aviat trobarem un botador de fusta que hauríem de passar, en un pas entre precipicis. Als voltants del camí anirem trobant falgueres i culantrillos; i a l'estiu, roselles. En les parets reconeixerem els sombrerets, ungles de moix i l'heura. També podrem veure la coronilla real, el jaro, l'herba cana, la fonollassa, la ginesta blanca, la primula balear... Pels esbarzerars s'entremesclen la zarzaparrilla, la rogeta, el gerani bord i la clemátide. En la profunda torrentera es localitza el Gorg de l´Infern i la Cova de Betlem, coneguda per la particularitat de presentar uns suposats gravats rupestres descoberts per dos estudiants durant una exploració: Manuel Rosenstinge i Vladimir de Lamsdorff.

En mirada retrospectiva, els riscos d'És Teix, es perfilen per sobre dels turons. El paisatge s'anirà obrint muntanya baix i en uns minuts arribarem a un olivar, on prendrem el tram de camí empedrat que va restaurar Fodesma. A l'esquerra queda el Camí de ses Ànimes, que enfila cap a un racó de pins i en uns deu minuts arriba a la carretera, al costat del Pi de sa Pedrissa. Passat un pont que salva el torrent Major, el nostre camí mor en la carretera asfaltada de Cala Deià. Va ser inaugurada un diumenge de Pasqua de 1933 i és la ruta més utilitzada per a anar fins a la cala, per la comoditat que suposa baixar amb cotxe.

 

Font: Diari de Mallorca

 

Següent