|
PAS DES PETIT MARGE
COMA DE N ’ARBONA - PAS DES PETIT MARGE – PENYAL DES MIGDIA – CAMÍ DES CINGLES (CAMÍ DES BINI)
Abans de descriure l'itinerari d'aquesta excursió uns consells:
- És aconsellable portar casc per protegir-se dels possibles cops per caiguda de pedres.
- Davant la possibilitat de caiguda de pedres és recomanable realitzar l'ascens per la diagonal de Pas des Petit Marge en grups de quatre persones, deixant un interval entre grups amb la finalitat d'evitar els possibles cops per despreniment i caiguda de pedres.
- Depenent de l'experiència dels excursionistes, s'aconsella, cas que es consideri necessari disposar d'un cordino de 10/15 metres.
Iniciem el recorregut en els voltants del túnel de Monnàber, amb la finalitat d'ascendir per la Coma de n’Arbona. Podem deixar el cotxe aparcat en els voltants de la boca sud del túnel de Monnàber en les proximitats del km 37’2 (carretera Ma.-10), a la dreta de la carretera, si venim des del Coll de sa Batalla/Escorca.
Descendim amb baixada lleugera en adreça Sóller (N/NE), i als 5’, immediatament abans d'una corba a l'esquerra, abandonem la carretera i ascendim a la nostra dreta cap a l'alzinar on trobarem una pista que recorre l'alzinar situat a la base de sa Coma de n’Arbona. Una vegada en la pista ascendim per la mateixa amb pendent mitjana/forta i adreça E, en general. Trobarem un rotllo de sitja i alguna fita, passant el pendent a mitjana i posteriorment forta. Sempre continuant per la pista, ara amb pujada mitjana i lleugera, arribem als 6’/7’ a una rosseguera situada a la nostra dreta (E). Travessarem el jaç del torrentó i transitarem per una senda iniciant una pujada mitjana/lleugera que posteriorment passa a mitjana i mitjana/forta, a través d'una pineda. Trobarem alguna fita que ens indicaran el camí correcte. Als 5’/6’ arribarem a la Font dels Coloms .
Des de la font continuem a la dreta continuant per la senda i trobant algunes fites. La pujada és forta/mitjana i arribem a l'antic camí de ferradura que recorria Sa Coma de n’Arbona unint els pous de neu existents en la mateixa. Al cap d'uns 6’/7’ arribem al primer pou de neu , situat al costat de la paret rocosa de Sa Regana, en la qual podem contemplar una gran heura situada al costat de el pou de neu. L'últim tram del camí, immediatament abans de el pou de neu presenta pujada forta. Des de el pou de neu continuem ascendint pel camí, que al llarg del seu recorregut presenta alguns trams deteriorats i fins i tot desapareguts. Immediatament després d'abandonar el pou de neu veiem les restes d'una caseta de nevaters (esquerra) i ara el pendent és fort, tenint algun tram fort/molt fort. Com he comentat anteriorment, el camí presenta alguns trams en el qual conserva l'empedrat i graons. Continuen les fites i als 7’/8’ arribem al segon pou de neu . Continuem ascendint seguint les fites i en ½’ arribem als voltants de les restes d'una caseta de nevaters (esquerra). El camí presenta pendent fort/mitjana i posteriorment mitjana i mitjana/forta, trobant al llarg del recorregut algunes fites. Al cap d'uns 5’, en una corba a la dreta del camí, hem d'abandonar-ho per seguir amb adreça N cap a la base de la paret rocosa del Penyal del Migdia (és convenient tenir memoritzada la foto en la qual s'indica l'itinerari d'ascens del Pas des Petit Marge, doncs hem de dirigir-nos cap al punt on s'inicia l'ascens una vegada travessada la la rosseguera que s'interposa entre el camí i aquesta paret). Als 3’ d'abandonar el camí arribem a la rosseguera i continuem amb pujada forta/ molt forta, seguint les fites fins a arribar al 1’ ½ a la base de la paret rocosa del Penyal del Migdia.
Una vegada a la base de la paret rocosa, hem d'ascendir amb adreça NW, amb pendent fort/molt fort (en algun moment hem de realitzar una petita grimpada), per la diagonal rocosa que en 1’ ens situarà en el petit marge que dóna nom al pas. Al llarg de l'ascens trobarem fites. A partir d'aquest moment hem de continuar pel canal que ascendeix en diagonal amb pujada molt forta, oferint bones preses, havent de, únicament en un tram més escarpat, superar-ho per l'esquerra, reprenent de nou el canal, arribant als 15’/20’ a un petit circ. El temps benvolgut és orientatiu, depenent el mateix de les característiques i coneixements d'escalada dels participants, així com del nombre d'ells. Cal considerar el fet d'haver de realitzar diverses parades al llarg de l'ascens (instal·lació d'un cordino, agrupament dels integrants, progrés lent d'algun d'ells, etc.).
Una vegada arribats al petit circ, hem de seguir per l'esquerra (W) amb pujada molt forta i alguna petita grimpada. Seguim amb adreça NW i al cap d'uns 5’ arribem a la cresta. Una vegada en la cresta ens dirigim cap a l'esquerra (SW) amb la finalitat d'aconseguir el cim S del Penyal des Migdia; Crestejam, al principi amb adreça SW i posteriorment NW, amb pujada mitjana al llarg de la cresta, aconseguint un primer cim en 1’ ½ . Continuem crestejan amb baixada forta i molt forta (amb alguna petita desgrimpada) i en uns 5’/6’ arribem a un coll. En aquest moment únicament ens queda una pujada mitjana i mitjana/forta, en el seu tram final, per aconseguir el cim S del Penyal des Migdia (1356 m) en uns 2’, en la qual es troba una creu de ferro.
Tant al llarg de l'ascens per la canal diagonal que arrenca del Petit Marge, com la cresta o el cim del Penyal des Migdia, podem contemplar unes panoràmiques espectaculars ja sigui de la zona de la vall de Sóller i les muntanyes que ho tanquen, com el sector nord de la serra de Tramutana i la seva costa, excepte la porció que ens oculta el cim del Puig Major.
Des del cim anem a vorejar la seva cresta per descendir pel vessant nord cap al Camí des Cingles (Camí des Bini). Seguim amb adreça W i baixada mitjana que passa a mitjana/forta, tenint a la nostra esquerra la vora del penya-segat. A poc a poc anem recorrent dit bord i l'adreça es torna NW, mantenint-se el pendent. Als 10’ girem 90º a la dreta, prenent adreça N i continuem al costat de la vora del penya-segat, amb baixada mitjana. Als 7’/8’ la pendent pansa a forta/mitjana, podent observar unes panoràmiques espectaculars, sobretot si ens apropem a la vora del precipici per observar la Serra de Son Torrella, sa Regana i la Coma de n’Arbona, així com tot el paisatge que apareix al seu al voltant. De nou girem 90º a la dreta, prenent adreça NE, obligats per la morfologia de la massa rocosa que conforma el cim occidental del Penyal des Migdia. Descendim amb pendent mitjà i als 2’ trobem un canal la paret dreta del qual està coberta per una heura espectacular per la seva grandària. La baixada per aquesta canal requereix equipament (sobretot una vegada descendit un primer tram) pel que continuem fins a trobar una segona canal, situada en els voltants d'una fita.
Descendim per aquesta canal, amb pendent fort/molt fort, i fins i tot alguna petita desgrimpada; trobarem alguna fita i descendint pel costat esquerre en el tram final del descens. Als 7’/8’ (depenent del nombre i la velocitat dels integrants del grup), una vegada arribats al final de la canal, iniciarem una diagonal dreta (NE) amb baixada mitjana, per vorejar als 2’ la paret rocosa que tenim a la nostra dreta. Planejam i iniciem una pujada lleugera, dirigint-nos cap a la fita que veiem enfront de nosaltres, a la qual arribem en 2’. Una vegada arribats a la fita podem localitzar noves fites que ens orientaran en el descens del vessant fins a aconseguir, en primer lloc, una rosseguera i posteriorment la pineda, que haurem de travessar per arribar al Camí des Cingles (Camí des Bini).
Iniciem un descens, seguint les fites (que anem a trobar en tot el descens), amb adreça NE i pendent fort, amb algun tram fort/molt fort. Als 13’/14’ el pendent continua sent fort, amb algun petit tram intervé/fort. Iniciem una baixada amb pendent fort/molt fort i als 4’ arribem a la vora de la rosseguera. Travessem la rosseguera amb pendent fort i diagonal a la dreta, per realitzar una diagonal esquerra en el tram final. Als 4’ arribem a una fita situada en els voltants de la vora de la pineda. ) Travessem la pineda amb adreça N; el pendent és fort/mitjana i el sòl està cobert de càrritx que en alguns trams oculta branques caigudes, la qual cosa dificulta l'avanç. Mantenint la direcció, de la millor manera possible, a causa de la densitat de la vegetació, arribem al cap d'uns 7’(7’ al Camí des Cingles (Camí des Bini).
Una vegada en el camí hem de seguir a l'esquerra (W), dirigint-nos cap al Coll des Cards Colers. La pujada és mitjana, amb algun tram mitjana/lleugera i fins i tot lleugera/mitjana, arribant als 6’/7’ a un portell sense barrera al que li falta una de les seves columnes. Seguim amb pujada mitjana/forta, passant als 2’ entre dues roques situades als costats del camí, prosseguint amb pujada mitjana arribant en 1’ al Coll des Cards Colers (altar a la dreta (N). Continuem pel camí, ara planejant i al 1’ ½ veurem un camí a l'esquerra, hem de seguir recte, iniciant una baixada mitjana/forta que posteriorment passa a mitjana. Als 4’ passem al costat de sa Fonteta (esquerra). Continuem amb baixada mitjana i al 1’ veurem a la nostra dreta una caseta. La pujada és lleugera i als 3’ arribem a un portell amb barrera metàl·lica (oberta). Immediatament abans de travessar el portell veurem un camí a la nostra esquerra. Una vegada travessat el portell planejam i després d'un recorregut de petites pujades i baixades en el qual mai superem el pendent mitjà o mitjana/forta, veurem als 7’/8’ a l'esquerra una estructura formada fonamentalment per una reixeta la missió de la qual és retenir les pedres de la rossaguera situada als peus de la paret S del Penyall des Migdia. Després d'uns 2’ arribem a un portell amb barrera metàl·lica que podem passar per la dreta, arribant en menys de ½’ a la carretera.
Seguim per la carretera (Ma.-10) cap a la nostra esquerra (ES) amb pujada lleugera i en 1’ passarem al costat de la fita corresponent al quilòmetre 38. Seguim ascendint amb pujada lleugera i lleugera/mitjana, arribant en uns 8’/9’ al lloc on hem deixat aparcats els cotxes a l'inici de l'excursió.
Recorregut de l'excursió: 7’6 quilòmetres
Cartografia: Mallorca Tramuntana Nord/Nord. Escala 1:25.000. Editorial Alpina (2006)
És aconsellable consultar el mapa en el qual figura el recorregut alhora que es llegeix la descripció del mateix.
text d'en Xavier Gonzàlez
_________________________________________________________________________________________________
| |