DOBLEVUIT; PAS D'EN SEGARRA, PAS DES PI, PUIG ROIG DE N. A S.,PAS DES BIRBIQUI,SERRA DE TRAMUNTANA,TREKKING MALLORCA,BARRANQUISMO MALLORCA,CANYONING MALLORCA, DOBLEVUIT grupo montañismo, trekking, barranquismo, DOBLEVUIT | INICI |

Pas des Birbiquí

Cim Puig Roig Pas des Birbiquí

Pàgina Anterior Pàgina Següent

veure ses fotos video

. .

PUIG ROIG de 1.003 m. DE N. A S.

PAS D'EN SEGARRA Ó DE SA GARRA Ó DE SA GERRA - i PAS DES PI - LLUC

Realment no varem pujar pel arxi-conegut pas d'en Segarra ho com sa digui, varem fer una variant pujant per una escletxa-diagonal, que puja paralel al pas d'en Segarra i que l'enllaça amb el final dit pas. Com no sabem si te nom noltros li deim el Pas des Birbiqui, paraula pronunciada en una conversació i que produir un esplet de riures durant el dia i que ara no ve a comte.Iniciem el recorregut en la barrera que dóna accés a les cases de Mossa, situada a l'altura del quilòmetre 15’3 de la carretera Ma.-10. Hi ha un petit espai per aparcar en els voltants de la barrera; cas que estigui ocupat ha de buscar-se una alternativa en els marges de la carretera. L'excursió finalitza en Lluc, per la qual cosa hem de deixar un cotxe en l'aparcament de Lluc, per tornar fins a la barrera de Mossa i recuperar l'altre cotxe. L'accés al Puig Roig a través de la barrera de les cases de Mossa únicament està permès els diumenges.

Iniciem el recorregut en la barrera i ens dirigim cap a les cases de Mossa pel camí *hormigonado i pendent fort. Als 3’ apareix un camí des de l'esquerra i hem de seguir a la dreta planejant. Transitem per un camí de terra i als 5’ arribem a un encreuament (camí des de la dreta), seguint les indicacions del pal orientador (Puig Roig), continuem a la dreta (NW) planejant. 3’ després arribem a un pas canadenc i iniciem una pujada lleugera al principi i mitjana després. 1’ després arribem a un pal orientador (Puig Roig), (camí des de l'esquerra), seguint les seves indicacions iniciem una pujada mitjana. Als 2’, abans d'arribar a les cases de Mossa, un pal orientador (Puig Roig) ens desvia cap a la dreta (NW), la qual cosa evita el pas per la part davantera de les cases (WP 18). Travessem la barrera metàl·lica i pugem amb pendent fort els graons arribant als 2’ al seu final (barrera metàl·lica) i seguint a l'esquerra (SW), per una senda planejant, al principi, i amb pujada mitjana després. Trobem algunes fites i deixem les cases de Mossa a l'esquerra. Planejem i després de posterior baixada mitjana, arribem als 3’ a un pal orientador.

Ascendim amb adreça N i pendent mitjana per una senda/camino, trobant algunes fites, dirigint-nos cap al Coll des Rosteixis. El pendent és mitjà, en general, trobant algunes fites, arribant als 5’ a un portell. Seguim amb pujada mitjana i posteriorment mitjana/forta i als 7’ el camí disminueix el seu pendent passant a lleugera i posteriorment *llaneamos, arribant als 3’/4’ al Coll des Rosteixis, passant al costat d'un pi solitari (dreta) (WP 19). Continuem planejant o amb baixada lleugera, amb adreça W, pel camí que circumda el Puig Roig, trobant algunes fites; el camí pren direcció N i després NW, i,als 11’/12’, aproximadament, d'haver passat al costat del pi solitari, passarem al costat d'un abeurador (esquerra) (el Cocó de sa Balma) (WP 20). El camí presenta pendents que oscil·len entre el planejarr i la pujada mitjana com a màxim; l'adreça del mateix és, al principi, W i posteriorment NW, arribant als 30’, aproximadament, a un petit corral de bestiar del que únicament queden restes de la paret de pedra asseca que els tancava (WP 21). Des d'aquest punt podem gaudir d'unes àmplies panoràmiques que abasten, en els dies de bona visibilitat, des de la Serra del Cavall Bernat a Pollença, fins al Puig Major de Son Torrella, podent admirar la bellesa dels diferents racons de la costa.

Si continuéssim pel camí arribaríem a la zona del Coster des Noguer i les espectaculars parets rocoses del Cingle Pla, però hem de retrocedir des del corral uns 4’/5’ i quan el camí realitza una corba a la dreta (fita), abandonarem el camí (WP 22) i ascendirem pel vessant de càrritx i roca, amb pujada mitjana i posteriorment mitjana/forta. Estem iniciant l'ascens cap al cim del Puig Roig pel Pas de sa Garra, de sa Gerra o d’en Segarra, ja que la toponímia és alguna cosa confusa i no hi ha un acord unànime pel que es refereix a la seva denominació. L'ascens ho realitzem amb adreça SW, amb pendent mitjana/forta i forta/mitjana, havent de realitzar alguna petita grimpada, trobant algunes fites que ens orientaran en l'ascens. Als 7’/8’ arribarem als peus d'una paret rocosa en la qual veurem una diagonal estreta (de dreta a esquerra), amb alguna que una altra aritja que ens dificulta l'ascens. Podem evitar pujar per aquesta diagonal si progressem, envoltant aquesta paret rocosa i ascendint a la nostra esquerra pel tàlveg estret situat als peus de la paret rocosa notablement més alta que la primera. Una vegada superada la diagonal o el tàlveg (WP 23), seguirem ascendint per una canal situada al costat de la paret rocosa i amb adreça N. La pujada és forta, al principi, passant a forta/mitjana posteriorment; trobarem fites que ens ajudaran en l'orientació. Als 12’/13’ progressarem per una canal amb pendent fort, seguint les fites. Als 6’/7’ *llanearemos durant un tram, però de seguida el pendent s'incrementa passant a mitjana/forta i forta; seguim orientats per les fites i als 8’/9’ veurem al capdamunt el cim del Puig Roig amb el seu vèrtex geodèsic. Després de 2’ de pujada forta aconseguim el cim del Puig Roig (1.003 m) (WP 24). Al llarg de l'ascens l'adreça dominant és SW amb alguns trams S. Des del cim les panoràmiques són àmplies i espectaculars, contemplant, els dies de bona visibilitat, tant la costa nord com del *Tomir, la zona de Lluc, el Puig de ses Vinyes, Puig Major, etc.

Des del cim del Puig Roig ens dirigim cap a la Roca Roja, sempre amb adreça SW. Al principi no trobem fites que ens assenyalin el recorregut, però a mesura que progressem cap a la Roca Roja apareixen algunes, deixant a la nostra esquerra (S) les cotes 933 i 958. Els pendents, tant de descens com d'ascens, no són forts, per regla general són mitjanes i fins i tot planejem en algun petit tram. Després de 50’/55’ arribem a un colladet (WP 25) i seguim planejant a l'altura de la cota 810 m/820 m; a la nostra esquerra (W) tenim el vessant de la Roca Roja. Ens convé seguir planejant amb adreça SW fins a arribar a tenir la Roca Roja en adreça N. És llavors quan hem de descendir amb adreça S i pendent mitjana i mitjana/forta, amb la finalitat d'aconseguir el final del tàlveg en el qual s'inicia el Pas d’és Pi. Si des de el colladet descendim amb adreça S/SW, arribarem, als 3’ a un primer tàlveg (WP 26), per la qual descendirem amb pendent mitjana/forta a través de el “*càrritx”; en arribar al final de la mateixa, al cap d'uns 7’/10’, acaba bruscament i ens impedeix descendir, per la qual cosa haurem de seguir vorejant el penya-segat cap a la dreta (SW), arribant a un segon tàlveg que tampoc ens permet descendir, per la qual cosa seguirem cap al W, vorejant la part superior de la paret rocosa, per descendir amb adreça S, havent dels 10’/12’ girar a l'esquerra (WP 27). Iniciem una baixada de pendent mitjana cap a la dreta (fita). Seguim descendint amb pendent mitjana, amb adreça SW, trobant algunes fites. Seguim les fites i als 4’/5’ (WP 28) hem de seguir a l'esquerra (veurem una fita i dues petites fletxes vermelles), la qual cosa ens indica que estem en el començament del Pas d’és Pi. (És aconsellable consultar el tram del mapa corresponent a aquest sector del recorregut, observant el recorregut i els WP).

Una vegada en l'inici del Pas d’és Pi, descendim cap a la dreta, amb pendent mitjana; tornem a trobar una altra fletxa vermella, mentre que el pendent es va incrementant passant a fort/molt fort. Trobem algunes fites que ens orienten i ens indiquen que hem de baixar per l'esquerra al costat de la paret rocosa. Noves fites i una altra fletxa vermella ens orienten, continuant el pendent de descens fort/molt fort, havent de realitzar algun petit desgrimpada. Als 10’/12’ descendim pel costat esquerre, realitzant, de tant en tant, una nova desgrimpada. Les fites”ens serveixen d'orientació a través de el càrritx, dirigint-nos cap a uns pins grans aïllats (un d'ells amb les branques estripades) que tenim a mig vessant. Després de 10’/12’ arribem junt una gran roca que deixem a l'esquerra (WP 29) i seguim descendint, ara amb pendent mitjà i tendència diagonal esquerra (ES), a través de el càrritx, arribant als 6’/7’ al camí que des del Quarter des Carabiners arriba a Son Llobera i Can Pontico (WP 30). Una vegada en el camí ens dirigim cap a la dreta (NW), cap a les cases d'És Cosconar a les quals arribem en 1’.

Des de les cases d'És Cosconar únicament ens queda seguir el camí que ens portarà a Lluc. El recorregut no té pèrdua doncs sempre transitem per aquest camí. Com a referència tenim els següents temps:
- Cases de Cosconar – Porxo de la Pineda 40’/45’
- Porxo de la Pineda – Barrera de Sa Plana 3’/4’
- Barrera Sa Plana – Són Llobera 5’/6’
- Són Llobera – Cases d’Albarca 16’/18’
- Cases d’Albarca – Lluc (plaça/jardins) 22’/24’

Una vegada en els jardins de Lluc, ens dirigim fins a l'aparcament on hem deixat un cotxe a l'inici de l'excursió.

Al llarg del camí vam poder contemplar en diferents punts les destrosses causades en la vegetació i conduccions elèctriques per el cap de fibló que va assolar aquesta zona la nit de l'11 al 12 de setembre, especialment els voltants del Clot d’Aubarca i Lluc.


Recorregut total: 18’30 kms

És aconsellable consultar el mapa amb l'itinerari alhora que es llegeix la descripció del recorregut, especialment el tram que discorre pel vessant sud de la Roca Roja fins que iniciem el Pas d’és Pi.
Cartografia: Mallorca Tramuntana Nord/Nord, escala 1:25.000. Editorial Alpina (2006).

 

16 de setembre 2012


 
text d'en Xavier González