784. Puig de sa Cova dels Carboners i Puig d’Amós ( Serra del Moix) pel pas dels Caçadors

Hora Inicio: 9:15 27 feb. 2021
Hora Fin: 18:14 27 feb. 2021
Distancia recorrida: 18,2 km (08:59)
Tiempo en movimiento: 04:30
Altura Mínima: 158 m
Altura Máxima: 846 m
Ganancia Altitud: 869 m
Pérdida Altitud: -878 m
Tiempo Ascenso: 04:26
Tiempo Descenso: 04:27
Circular: SI

Data: 27.02.2021

Puig de sa Cova dels Carboners, Puig d’Amós ( Serra des Moix), pel pas dels Caçadors.

Iniciem la ruta d’avui a la sortida d’Alaró direcció a Orient, pàrquing de la Ma-2100, km-17,900 i ens posem a caminar direcció Nord i als 20 m deixem  la carretera i prenem pel camí de Solleric situat a la dreta, amb un pal indicador del refugi de Tossals pel GR-221. Caminarem per l’asfalt 1,5 km, fins a arribar a una barrera metàl·lica oberta, on canviem l’asfalt  per cami de terra. Aviat traspassarem el torrent de Solleric, i continuem sense pèrdua pel camí que duu a sa possessió de Solleric, avui transformat en una varietat d’hotel rural. Deixem la possessió i continuem per aquest magnífic camí. Tres.cents-cinquanta metres després d’haver deixat ses cases agafem una drecera ( esquerra ), està indicada amb un pal que ens torna duu al camí, evitar-nos un revolt i part del camí.

En acabar aquesta lleugera pujada, arribarem a un replà, la rota de ses Faves, amb una casa, avui en reforma, és un punt important perquè més tard, a sa tornada, sortirem aquí mateix.

Continuem ara ja en lleugera davallada fins a arribar a una barrera que separa el torrent dl’Almadrà amb el camí que puja al refugi de Tossals.  Noltros no traspassarem la barrera, sino que girarem esquerra per un  ample camí, molt evident, de mitja pujada, amb el torrent a la nostra dreta.

En duu 800 m per aquest camí arribarem a la boca d’un túnel pel que passa la canonada d’aigua. No hi entrarem, ens desviarem per la seva dreta i als pocs metres trobem la canaleta de Solleric que seguirem pel seu recorregut més impressionant i aeri.
Arribats a aquest punt, tenim dues opcions. Si tenim vertigen, millor continuar pels túnels fins a retrobar-ens amb la canaleta. Si no tenim per -però vius!-, farem passes per la canaleta en un dels seus trams més espectaculars. El primer tram va penjant a una altura considerable sobre el torrent d’Almadrà, des d’on es veu la canaleta que abastia d’aigua a les cases d’Almadrà i Son Ordines, però noltros no travessem per dins del túnel, sinó que voltegem per la dreta seguint l’espectacular Canaleta de Solleric. La canaleta de Solleric és una síquia meravellosa que connecta la font del Pi, en el torrent d’Almadrà, amb les cases d’aquesta possessió del municipi d’Alaró. L’obra actual data del segle XVIII i està feta damunt l’antiga síquia islàmica que conduïa l’aigua de la font del Pi, una dels més cabaloses de Solleric, *cap a l’antiga alqueria islàmica de Xular. Des de la qual podrem delectar-nos amb les meravelloses vistes sobre el Torrent d’Almadrà.

Continuem i deixem enrere, en aquest cas, la sortida del túnel, als pocs metres entrem a un segon túnel, molt més curt, i a la sortida abandonem el «camí» i pugem damunt l’estructura de formigó per on passa amagada sa canonada d’aigua. Iniciem un fort ascens en diagonal oposada a la direcció que dúiem anant a cercar el contrafort del rocam. On veurem una corda  fermada a unes alzines, es tracta d e l’inici del pas dels Caçadors, un treballat i original pas en què s’han tallat uns escalons que faciliten molt la progressió, a més si hi ha instal·lat una corda fitxa en forma de passamà que dóna més seguretat.

Superat el pas, s’inicia una forta i llarga ascensió fins a coronar el cim del Puig de sa Cova dels Carboners, de 842 m, aviat trobem el primer coll de tords, durant el recorregut en veurem molts. Aviat passem per una «casa» i una bassa o abeurador pels animals. Obviarem uns tiranys que prenem Nord ( dreta), noltros hem de continuar recte i ascendint. Anirem per un antic camí de carboners, molt desfet, però encara es pot veure el seu traçat.

En arribar a la cota 789 m, ens desviarem Nord ( dreta ), on augmenta el fort desnivell, a trams es pot veure el traçat de l’antic camí. Arribarem a una zona més planera o altiplà, girarem Nord (dreta) fins a veure una paret seca ( dreta), al seu costat veurem una ximenea amb una fletxeta vermella que ens indica l’ascensió al cim. Uns companys i pujem però altres ens desplacem uns mestres més a l’esquerra i trobem una escletxa més fàcil de superar i per la que hi puja’m per accedir al cim. Després de fer unes fotos i contempla l’espectacle natural baixem fins a l’esplanada on dinem i descansem.

En acabar retrocedim i tornem a davallar fins a la cota 789 m. per  continuar  la carena direcció S/W. Passem per més colls de tords i restes de deixalles dels caçadors… Ara ve un punt conflictiu i gens evident per poder  continuar, i és que ens hem de puja r a dalt del rocam, on pareix que hi ha la timba del penya-segat, i continuar per un terreny complicat i perillós per les caigudes. Ho superem, cota 814 m, i continuem en lleugera davallada, per la part àmple d’aquesta Serra  des  Moix, composta pels cims dels puigs de la Cova dels Carboners, de 842 m, el d‘Amós de 817 m i el de sa Font Fresca de 833 m. Abans de fer cim al d‘Amós passem per un forat, amagat enmig de carritxeres, probable avenc.

Continuem paral·lels a la paret de partió municipal i passem per un gran enfonsament que semble la boca d’un enorme avenc, no hi dediquem temps i continuem per la carena.

Arribarem a un coll, cota 789 m, abans del darrer cim del Puig de la Font Fresca, on s’inicia la davallada per un antic camí de carboners, que com la majoria, està desfet en la major part del seu recorregut. Anirem passant per diversos rotllos de sitges.

Arribarem a un encreuament de camins i un forn de calç. Girem 45º i prenem dreta ( Sud), travàssem una torrentera, continuem i passem per un altre avenc del que desconeixem les seves dades. Passem per més colls de tords i un terreny complicat pel tipus de roques. Continuem descendint direcció Sud fins a topar-nos amb una paret seca, no hi ha problema perquè té un portell per on passar. Sortim de l’alzinar a una esplanada d’on parteix una pista ampla que ens condueix fins a la casa de sa rota de ses Faves, que abans he comentat.

Ara ja en el GR-221 només queda desfer les passes fetes el matí cap a la possessió de Solleric i finalment a la carretera on tenim els cotxes aparcats.

Una ruta llarga i cansada que se mereixen unes chandis fresques… Però que no mos beurem perquè els bars encara segueixen tancats.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc opció 1

781. Torrent des Racó ( Fornalutx), per sa canaleta

Hora Inicio: 9:24 20 feb. 2021
Hora Fin: 16:10 20 feb. 2021
Distancia recorrida: 6,8 km
Tiempo en movimiento: 01:10
Altura Mínima: 78 m
Altura Máxima: 487 m
Ganancia Altitud: 457 m
Pérdida Altitud: -457 m
Tiempo Ascenso: 02:23
Tiempo Descenso: 04:20
Circular: SI

Data: 20.02.2021

Torrent des Racó ( Fornalutx), per sa canaleta.

Iniciem la ruta d’avui a Fornalutx, concretament al pàrquing públic dels tarongers on deixam els cotxes.

Comencem a caminar per la ctra. Ma-2120 direcció Nord, desprès es transforma amb el carrer Arbona Colom. En duu 400 m arribem a una corba que gira esquerra, idò a la dreta s’inicia el carrer de s’Alqueria, un carreró semi empedrat pel qual sortirem del poble, traspassarem una barrera de fusta i una zona enjardinada, i ben aviat ens posarem paral·lels  al torrent des Racó.

Caminarem per aquest encisador caminet fins a creuar el torrent, hem de recordar aquest punt, perquè serà on arribarem una vegada cabat es torrent, on continuarem dreta uns metres per ben aviat girar esquerra on s’inicia el camí des Racó, ara ja amb el torrent a l’esquerra,  traspassarem  una barrera metàl·lica, continuem ascendint, aviat connectem amb la canaleta, una canaleta llarga, que ve de sa Font Major, a prop de ses cases de Monnàber, avui en dia baixa l’aigua canalitzada per una canonada. Passarem per una pica amb una fletxa vermella, continuem i passem per damunt un dipòsit desfet.

Arribem a la Font des Torrent des Racó, pràcticament dins el tàlveg. Continuem l’ascens per la seva dreta, seguint la canaleta i la canonada, es nota que anem guanyant alçada i l’ascens es fà més feixut.

En un moment donat no podem seguir la canonada i ens hem de desviar per l’esquerra i anar a cercar un la millor manera per superar el  ressalt, haurem de fer servir les mans. Superat aquest imprevist tornem connectar amb la canaleta.

El torrent ja fa temps que l’hem deixat molt avall, i a trams la canaleta  s’estreny. Traspassem una paret amb tancat de reixa.
Continuem per la canaleta. Arribem a un botador amb barrots  metàl·lics  horitzontals i reixa a la part de dalt, que ens obliga a llevar-nos les motxilles.

Entrem a terres més planeres on veiem una casa. Ara ja fora canaleta, seguim el tirany fins arribar a una paret seca que traspassem i girem esquerra per anar a cercar el tàlveg del torrent.

Una altra opció seria continuar aquest tirany en lleugera davallada fins a arribar a un pontet per la que passa el camí de ses cases des Racó, però noltros no hi arribem perquè hi ha gent i no volem molestar.

Una vegada dins el torrent iniciem el descens, sense cap complicació destacable. Es tracta d’un torrent fàcil on els bots no superen els 25 m.

En acabar la part esportiva, continuarem descendint pel tàlveg fins a  arribar a l’encreuament amb el camí que hem vingut el matí. Per on sortim per la dreta. Ara ja només es tracta de continuar fins a arribar a Fornalutx.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc opció 1
wikiloc
Trakc opció 2

780. Cova de sa Bassa i passos cara Nord de la Serra de Cúber

Hora Inicio: 9:30 13 feb. 2021
Hora Fin: 16:35 13 feb. 2021
Distancia recorrida: 8,300 km
Altura Mínima: 798 m
Altura Máxima: 963 m
Ganancia Altitud: 231 m
Pérdida Altitud: -264 m
Tiempo Ascenso: 03:30
Tiempo Descenso: 04:10
Circular: SI

Data: 13.02.2021

Cova de sa Bassa i passos de sa cara Nord de sa Serra de Cùber.

Iniciem la ruta d’avui a la sortida ( venguen de Sòller) del túnel de Monnàber, on hi ha cabuda per aparcar els cotxes.

Travessem la carretera, Ma-10, i just davant la boca del túnel hi ha una barrera amb un botador metàl·lic que dóna accés a sa Coma de Son Torrella, passem dins el tancat, i continuem direcció Sud per una pista que acaba amb un tirany. Es tracta de caminar pel costat de la reixa que tenim a l’esquerra. Quan el tancat amb la reixa gira esquerra el tirany es bifurca, continuem pel de l’esquerra seguint amb la reixa també a la nostra esquerra. El que feim és donar la volta perimetral de la reixa. Al cap de 150 m aprox. el tancat far un lleuger gir a la dreta i ens situa damunt un marge. En aquest punt deixam el tancat de reixa a la nostra esquena i comencem la pujada diagonalment en direcció NE. Ens situem damunt un ressalt des d’on veurem una gran heura enmig d’unes penyes, ens hi acostem hi trobem un antic tancat de pedra seca davall una enorme heura. Sortim i continuem el lleuger ascens, i localitzem una altra heura que creix pel rocam, idò just davall tenim la boca de la Cova de sa Bassa.

Es tracta d’una cova de més de cents metres de recorregut i només amb un desnivell de -39 m, en la que destaca’n les formacions botroidals, i la bassa, que dona nom a la cova, avui desgraciadament eixuta, de dimensions 2 x 14 m. Acaba amb una sala inferior de 2x5x3 m a la que s’accedeix per un embut de 3,5 m de profunditat. En el seu interior podrem gaudir de petites formacions i un gorg amb aigua.

Per recorre la cova convé montà una corda quasi al començament per superar una rampa de 40º i una altre per accedir a la sala inferior a més de fer servir l’equip de descens i remont.

Després d’acabar la visita a aquesta interessant cova, continuem direcció  NE faldejant el penya-segat i aviat localitzem l’avenc de sa Coma de Son Torrella, amb una espectacular boca i una profunditat de -94 m.

Continuem amb la mateixa direcció i només fer un gir veim una gran obertura al penya-segat i una canal que ascendeix direcció SE. Ignoram el nom d’aquesta canal o pas, a la que li deim Pas de sa Coma de Son Torrella, sense voler canviar/nominar/batiar aquest indret. Iniciem l’ascens grimpant. Amb altres circumstàncies seria una grimpada «fàcil», però avui sa roca està totalment banyada i inclús pareix ensabonada… el que ho  fa perillós. En el darrer tram de la canal muntem una corda que fermam a una alzina i que ens facilita l’ascensió sense massa dificultat. Després de superar aquest pas quedam situar a la cresta de la Serra de Cúber. Un bon lloc per descansar i dinar.

Continuem el cresteig direcció N. Després de superar la cota 963 m pel seu lateral E, arribem a una escletxa ascendent, per la que hem de grimpar. Al seu final trobem una obertura, es tracta del Pas des Forat, que dona accés al vessant NW de la Serra. Es tracta d’un curiós i estret forat que ens obliga a  arrossegar-nos. Una vegada a l’altre costat entrem a una zona d’alzinar de forta pendent per la que hem de descendir, però com a tot aquest vessant la roca està molt, però molt relliscosa tornem a posar una corda per descendir amb més seguretat.

Als pocs metre arribem a la cova des Tarannà, una cova que fou condicionada a l’Edat del Coure, amb càmera funerària i ossos carbonatats.

Continuem el descens, ara ja en menys rost, fins a arribar a un tirany que agafem direcció N ( dreta), als pocs metres arribem a la cova de Son Torrella d’importància arqueològica per les troballes fetes.

Continuem el tirany i mateixa direcció, fins a arribar a una paret seca i un tancat de reixa, girem 45° i traspassem el tancat. Caminem direcció W fins a arribar a una reixa amb un botador metàl·lic que ens dona accés a la pista que hem iniciat al primera hora del matí. Ara ja només queda seguir la pista fins a arribar novament a la boca del túnel, on tenim els cotxes.

Cova de sa Bassa: Hem fet medicions de CO2 amb el nostre detector homologat i ha donat 0 en tot el recorregut fet en el día d'avui.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

779. Serra des Campàs i pas des Cuc

Hora Inicio: 9:41 6 feb. 2021
Hora Fin: 15:37 6 feb. 2021
Distancia recorrida: 5,9 km (
Altura Mínima: m
Altura Máxima: 487 m
Ganancia Altitud: 464 m
Pérdida Altitud: -180 m
Tiempo Ascenso: 01:58
Tiempo Descenso: 03:55
Circular: SI

Data: 6.02.2021

Serra des Campàs i pas des Cuc

Iniciem la ruta d’avui a l’àrea recreativa del Coll de sa Gramola, en el km-106,100, de la Ma-10. Agafem el camí de ses Basses, direcció N,  senyalitzat amb balises GR, comence en lleugera davallada, passem per costat d’unes cases (dreta), botem una cadena que barra el pas, i continuem en lleugera pujada, per anar girant W, passem per davall ( esquerra) del Penyal de n’Anglada de 419 m, continuem pel camí fins que als 1,500 m  arribem a  una altra  cadena que ens tanca el pas, i que botem sense problema, on just a l’esquerra neix un camí que duu a les cases des  Campàs, i a les que ens dirigim, arribem a una gran esplanada coberta d’una capa d’herba sense pedres. Prenem direcció SW, fins a la zona de les Coves  Rotges, on localitzem un petit avenc i una petita cova a la qual hi entrem, a uns metres a les rotes d’en Morell i al costat d’un gran pi hi ha l’avenc de les Coves Rotges, de 16 m de fondària, al que no hi accedim per la seva verticalitat.

Retrocedim fins a l’esplanada verda i continuem pel camí que en lleugera davalla duu a una casa i petits camps de conreu, traspassem una nova cadena i continuem direcció S, paral·lels amb el puig des Campàs, 487m a la nostra esquerra. Aquest punt serà per on tornarem mes tard.

 Aixi como anem  avançant anirem guanyant altitud fins a situar-nos a l’extrem Sud de la carena, i per la qual iniciem l’ascens. Un ascens escalonat i de fàcil progressió, encara que en qualque punt haurem d’utilitzar les mans. Ens acompanyaran les entranyables fletxetes vermelles.

En arribar al primer espoló, cota 456 m, el superarem pel seu costat SE ( dreta), on comence el cresteig d’aquesta curta serra des Campàs. Després de 60 m arribem al pas des Cuc, un curiós i estret forat, en realitat són dos forats, el més petit totalment dins la cara N, pel que es port accedir del vessant N al S de la carena.

Continuem el cresteig fins a arribar a la part més alta de la serra, el puig des Campàs de 487 m. Continuem en descens fins a la cota 429 m, es el collet d’en Tió, tancat amb una paret de pedra seca. Just a l’enfront tenim el següent cim, el Puig des Tancat o des Volor de 484 m, està totalment tancat amb una reixa i amb fil ferro amb pues, que dificulta la seva progressió perquè te fa avançar entre la reixa i la timba (quina  necessitat hi havia de fer aquesta instal·lació aberrant i que atempta contra el paissatje?…). Donats els components del grup, decidim davallar del cim del puig Tancat fins a tornar al coll d’en Tió, on aprofitem per dinar i descansar.

El retorn ho feim des del collet d’en Tió fins a les cases des Campàs i enllaçar amb el camí de ses Basses, i continuar fins a l’àrea recreativa del coll de sa Gramola, curiós nom aquest de sa Gramola, que supòs no fa  referència a l’aparell musical i que probablement rep el nom per mos de la família Gramola que fou propietària de les terres en els segles XIII-XIV.
Seguim anyora’m ses chandis……

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina