789. Ses Tanques de Lofre, pels passos de s’Encletxa i de sa Cabra

Hora Inicio: 9:31 27 mar. 2021
Hora Fin: 16:50 27 mar. 2021
Distancia recorrida: 10 km (07:19)
Tiempo en movimiento: 04:25
Altura Mínima: 524 m
Altura Máxima: 920 m
Ganancia Altitud: 723 m
Pérdida Altitud: -711 m
Tiempo Ascenso: 04:03
Tiempo Descenso: 03:07

Circular: SI

Data: 28.03.2021

Ses Tanques de l’Ofre, pels passos de s’Encletxa i de sa Cabra. Pas de ses Tanques del’Ofre o de sa Bomba. Pous de Neu de Binimorat.

Hem començat es dia amb temps plujós, però així i tot ens hem decidit a sortir. No hem fet el que teniem previst que era davallar sa cova des Ribellet, perquè v

La ruta d’avui  recorre per la cinglera dels penya-segats que pengen damunt la font i torrent des Verger i del barranc de Biniaraix. Un itinerari espectacular, per les Tanques de Lofre “Les tanques, com diu el seu nom, feien la funció de tanca, ja que forma un tancat natural, on en temps de l’amo en Jaume, i encara ara, les ovelles hi pasturen lliurament, però possiblement temps enrere hi tancaven les ovelles segons convenia, ja que hi ha una paret que tanca aquest cingle, i així podien tenir el bestiar controlat. Des de temps immemorials, els cingles han estat un lloc fresc, on el menjar s’hi aguanta més que a altres indrets, i el bestiar ho sap». (Miquel Martorell, 2019). “

Comencem a caminar des de la boca -NE del túnel de Monnàber, davant l’embassament militar. Passem la carretera Ma-10 fins a una barrera metàl·lica fent servir un botador i entrem a la coma de Son Torrella, fent servir, primer una pista i després un tirany fins al coll de ses Solanes, tancat amb una paret de partió. Deixam a la dreta el Portell de sa Costa i el Pas de na Martorella.

Travessem la paret i baixem direcció sud-est per la base de les penyes de cota 974 m.

Superam un petit esperó, ja podem veure la roca o petit ninot que por el pas de s’Encletxa i continuem baixant mantenint la mateixa direcció SE. Llavors, tornem a pujar en diagonal esquerra, superant el fort desnivell, fins arribar a l’esquerda a la roca, per una cornisa carritxera, fins a arribar enmig de les penyes que forma el pas de s’Encletxa. Superat el pas vorejam el penya-segat uns vint metres i trobem un altre pas el pas de sa Pedra Encletxada, no tan fàcil com l’altre. Continuem fins a veure una paret seca que no hem de traspassar. Girarem dreta en forta pendent.


Passarem per dalt d’una petita coveta que dins té continuïtat i que sembla ser l’avenc del Crull Punta de sa Paret, continuem descendint per un terreny no faci’l, per la gravilla fins a arribar a la part més estreta i vertical, es el pas de sa Cabra, que per continuar haurem de superar un escaló d’1,5 m sense problema gràcies a una cadeneta i una corda que hi ha posada a un petit pont de roca. Abans es feia servir un fil ferro, del que encara en queda un tros.
Continuem per aquest autèntic terreny muntanyenc de gran bellesa, mantenint sempre la mateixa direcció i ara ja sense perdre cota.

Passarem per davant ( esquerra) de l’avenc Penjat de -00 m. Continuem mantenint sempre l’orientació sud-oest, vorejant les altes penyes fins a arribar a un esperó. Convé aturar-nos per veure a dalt un crull, que si hi pujam veure’m que travessa en forta pendent la muntanya. Baixa’m i continuem donant la volta a l’esperó i prenem direcció sud-est, i a dalt a l’esquerra veure’m una gran boca, és la cova que comunica amb el crull que hem vist abans, hi puja’m amb un grimpada i veim el crull des de baix. Baixam i ens situem a una coma ascendent.

Iniciem la forta ascensió per dins la coma, ja veurem la primera tanca. Es una coma bífida que només començar es divideix en dues, la més evident la de l’esquerra que puja fins als Camins Nous i després fins al Coll de l’Ofre, la segona més curta i estreta. A la dreta i baix el penyal podem veure un projecti’l de las Guerra Civil, probablement d’artilleria, utilitzats com a perforants, antiaeris, de metralla, etc.. Pel seu estat no creim que es tracti d’un UXO (Unexploded Ordnance).

Continuem l’ascensió que anirà girant Sud-est (dreta), fins a arribar a dalt, on hi ha un mirador natural on fa anys li varen instal·lar una ullera de llarga viste que a canvi d’unes pessetes podies veure de prop Sóller i el seu port. Un bon lloc per dinar.

En acabar , provar els crespells d’en Tià i es cafetet d’en Juan, prenem la marxa cap al coll de l’Ofre i la pista que puja fins al Coll dels Cards, que no hi arribem, perquè uns metres abans, en un pla acota 933, girarem esquerra per  recórrer el dos grans pous de neus. Després en lleuger descens i direcció Nord, arribarem a la font de Binimorat, amb la seva pica rebosant. Molt a prop tenim la pinta, el GR, que agafem direcció a l’embassament de Cúber, pel camí de l’esquerra. Travàssem el torrent i 900 m després sortim (esquerra) de la pista i enfilam amunt per terreny complicat. fins a la cota 920 de la Serra de Cúber. Arribarem a una sitja, després a una segona sitja i desprès a la cova des Penó o des Galliner.

En arribar a la cota 920 girem Sud-oest (esquerra) i a poc a poc anem descendint fins a arribar a una reixa que tanca l’embassament militar, la rodejam per l’esquerra fins a trobar un botador, continuem Nord-oest fin arribar a la pista i a un botador, a pocs metres tenim el darrer botador i es túnel.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

787. Puig Gros de Bendinat, coves, avencs i arcs de roca

Hora Inicio: 8:59 20 mar. 2021
Hora Fin: 17:47 20 mar. 2021
Distancia recorrida: 14,2 km (08:47)
Tiempo en movimiento: 04:12
Altura Mínima: 18 m
Altura Máxima: 486 m
Ganancia Altitud: 635 m
Pérdida Altitud: -690 m
Tiempo Ascenso: 05:14
Tiempo Descenso: 03:26

Circular: SI

Torre de sa Mola de Tuent

Data: 20.03.2021

Puig Gros de Bendinat, coves, avencs i arcs de roca.

Hem començat es dia amb temps plujós, però així i tot ens hem decidit a sortir. No hem fet el que teniem previst que era davallar sa cova des Ribellet, perquè voliem evitar anar carregats de material per si a mitja ruta haviem d’abandonar pel mal temps. Ha estat una bona previsió perquè ens ha plogut una estona.

Iniciem la ruta al carrer Santa Lavinia, costa del número 28, de l’Urb Costa d’en Blanes, on comence una pista que als 40m es bifurca. Afagem la de l’esquerra i deixam la de la dreta que serà per on tornarem. La pista de l’esquerra puja fins el coll de Bendinat i va ferrat a les primeres cases……..

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

786. Afluent torrent de Maçana pel Portell des Bosc

Hora Inicio: 9:51 13 mar. 2021
Hora Fin: 17:59 13 mar. 2021
Distancia recorrida: 5,4 km (08:08)
Altura Mínima: 25 m
Altura Máxima: 323 m
Velocidad Ascenso: 122,7 m/h
Ganancia Altitud: 272 m
Pérdida Altitud: -274 m
Tiempo Ascenso: 02:13
Tiempo Descenso: 05:54

Circular: SI

Data: 13.03.2021

Afluent del torrent de Maçana, pel portell des Bosc. Cova i Cuculla de Maçana.

Per accedir a l’inici de la ruta d’avui, agafarem el camí (carretera) de na Pontons ( Campanet) fins a l’oratori de Sant Miquel, prenem direcció Pollença (dreta), deixam (esquerra) l’entrada a les Fonts Ufanes de Gabellí, seguim i en arribar al primer desviament a l’esquerra, avui hi ha un cartell indicador de la finca «Els Esquirols», l’agafem, travàssem el torrent per un pontet, deixam (esquerra) la finca de Son Ambaraç i continuem fins a l’entrada al camí de Miner, amb una barrera i botador. Aparcam els cotxes a l’entrada i continuem a peu. Als 280 m veurem a la dreta una barrera  metàl·lica. A l’altre costat tenim el torrent Mal Nom de Maçana que assolim el seu tàlveg i anem progressant, anirem salvant petites escloses. Arribarem on a la dreta veurem uns escalons de pedra que donen accés a una tanca, i al costat una torrentera que agafem fins a veure un camí que s’enfila dins el bosc. Deixam a la dreta un gran sestador, continuem l’ascens vorera la torrentera que després traspassem i la deixam a la nostra esquerra. Es una zona laberíntica, però sense perdre la direcció de NE, anirem trobant diversos trams d’un antic camí. Arribarem a una paret de partió que traspassem i voltegem (esquerra) un rocam i mirant la vall de Maçana trobarem la gran boca de la cova de Maçana.

La cavitat té forma de túnel, una entrada plana de bon accés i l’altre més  tipus avenc, però accessible des de dalt. Una cova que en temps passat va tenir moltes activitats. Una i tal vegada la més recent, on se caçava i  guardaven coloms i tudons, encara es poden veure estris que es varen utilitzar. Allà pels anys de sa guerra s’utilitza com amagatall, sent el més famós en «Bonjesús» un líder revolucionari pollencí, i altres com es descriu en el llibre «No eren verdes ni blaves les muntanyes». I molt més enrere, en temps prehistòrics i medievals es va fer servir de crematori de cadàvers.

Sortim de la cova i traspassem novament la paret de partió i enfilam amunt i en pocs metres feim cim a la Cuculla de Maçana de 323 m.

Tornem enrere i ens situem al devora de la boca superior i prenem NO sobre la cota 280/290. Es un terreny poc trepitjat i amb molta vegetació. S’ha de estar atento i localitzar un tirany fet per les cabres, que seguirem fins a  arribar al Portell des Bosc, és un pas de fàcil trànsit enmig de dos grans  murs de roca amb un marge de sosteniment. Probablement era un antic  camí que comunicava les cases de la Mola i Miner amb les de Maçana i amb unes sitges que hem vist vora el tàlveg des torrent.

Traspassem el portell uns metres mes i arribem a l’afluent que ens  interessa. Un bon lloc per menjar i descansar. Just aquí tenim el primer bot de 5 m. Cal dir que no està equipat, encara que noltros hem anat deixant  reunions fetes amb cordinos i mallons en els bots més compromesos. Aquest afluent té 5 bots rapelables més altres que es poden desgrimpar.

Acabem a l’entreforc amb un bot de 21 m.

Ara es tracta de continuar el descens pel torrent Mal nom de Maçana, a la part més esportiva.

No descriuré el descens per no ser repetitiu, però cal destacar el gorg Verd sempre amb aigua i salvable per l’esquerra. Després tenim un petit gorg sempre amb aigua en el que per passar ens haurem de llevar ses botes. I per acabar tenim el bot des gorg de la Illeta, dins l’olla veurem dues reunions, però no les farem servir perquè la millor estar a dalt de la cornisa que no es veu fins que has pujat.

Acabarem vora l’esclusa, continuarem pel tàlveg i novament al camí de Miner.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc opció 1

785. Puig de sa Mola de Planicia, pel pas d’en Sito

Hora Inicio: 8:55 6 mar. 0000
Hora Fin: 16:58 6 mar. 0000
Distancia recorrida: 11,1 km
Tiempo en movimiento: 03:45
Altura Mínima: 251 m
Altura Máxima: 941 m
Ganancia Altitud: 779 m

Pérdida Altitud: -805 m
Tiempo Ascenso: 03:28
Tiempo Descenso: 04:34
Circular: SI

Data: 6.03.0000

Puig de sa Mola de Planicia, pel pas d’en Sito.

Iniciem la ruta d’avui en el km-80,200 de la Ma-10, just on hi ha una parada de bus. Encara que hi ha dues esplanades més on deixar els cotxes.

Comencem a caminar deixant a la nostra esquena la carretera. Als pocs metres veim una construcció que en el seu temps va ser una cimentera. Girem esquerra i pugem per un mur per situar-nos damunt un senderó que seguirem, amb una paret de partió a la nostra esquerra. Continuarem fins a trobar un portell pel qual passem i davallem a un comellar per enllaçar amb un altre tirany que després d’una mitja pujada ens situarà al camí  des Correu ( GR-221). És un encreuament que ens fitxarem bé perquè a l’horabaixa a la tornada sortirem en aquest punt, pel camí d’enfront. A l’esquerra arribaríem al portell que dóna entrada al bosc de son Valentí, on en terra hi ha un coconet conegut com sa Potada del Cavall d’en Rei en Jaume. Diu la llegenda que el cavall del rei Jaume I va deixar aquesta  petjada en cavalcar impetuós durant les batalles contra els àrabs. De potades i petjades en trobem en es Coscoi, per on passa sa partió entre Marratxí i Sta. Maria. També a la pujada an es castell d’Alaró. «Diu la gent que les hi va fer és cavall del Rei En Jaume com perseguia és moros de la muntanya…i des Puig de Son Cos de Marratxí amb un llongo se tirpà en es Coscois de Santa Maria i amb un altre en es castell d’Alaró» Ref. Antoni Mª Alcover i Sureda, Obra Rondaies Mallorquines d’en Jordi des Racó. Tom V, pág. 107.

 M’hagués agradat conèixer aquest cavall tan impetuós i fornit.

Tornem enrrera un mica i recordem; hem arribat al camí des Correu, prenem dreta i continuem pel camí durant 1,5 km fins arribar a un  esbeldrec  de la paret seca que tenim a la nostra esquerra, la traspassem i agafem una pista que seguim a cota 430 m, després passa a tirany, puja  suaument fins a cota 450 m i arribem a una pedrera, continuem pel camí  durant 800 m, arribem a un forn de calç, cent mestres després abandonem la pista i girem esquerra. El desnivell augmenta fort, voltejarem un espoló  per la dreta, uns metres després damunt una roca i a l’esquerra veurem un forat, es el pas d’en Sito. Es tracta d’una curiosa formació de quatre forats que travessa la roca. Aquest lloc fou descobert per uns companys el 20-12-2013, als que lis acompanyava un canet anomenat Sito, que fa un any ens va deixar, i que ha dexat molts bons records.

Baixam del forat per l’altre costat i continuem el fort ascens. Als pocs metres i a cota 570 m arribem a un petit pou damunt un petit marge de sosteniment, realment no sabem si es tracta d’una font, un pou o una cisterna. Tampoc l’hem vist documentada a la magnífica i referent web de n’Andreu de Fonts de Tramuntana.

Després d’arribar a la font, prenem NE ( esquerra), durant uns 250 m fins a arribar a una sitja i una barraca, on girem de E a SE. Ja intuïm i veim l’impressionant coma per la qual ascendirem fins a arribar al cim del Puig de la Mola de Planicia de 941 m. Una coma a la qual hi queden un centenar  d’exemplars comptabilitzats, a l’any 1982. Personalment crec que avui en dia són bastant menys.
El major exemplar silvestre és el n.º 1064, situat en la Coma Fosca del Puig Major, amb 12,9 m d’altària i de sexe femení.

Una vegada coronat el cim, iniciem el descens direcció E, seguint uns del tant tiranys que hi ha per la zona. Deixam la cota 895 a la nostra esquerra, després traspassem una paret de partió dels termes municipals, continuem SE i després d’una lleugera davallada arribem a un encisador mirador natural. Prenem N fins a una zona planera on  hi ha es Porxo d’en  Camates, on girem E. A cota 651 girem N, per acabar prenent E fins a enllaçar amb el Camí des Correu, en el mateix punt que he dit al començament d’aquesta redacció. Giram E ( dreta) per anar a veure sa Potada des Cavall, tornem  enrere per agafar el comellar que en davallada ens portarà fins als cotxes.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc opció 1

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina