893. Avenc de Sor Teresa – Cova d’en Sión- Cova Dets Degotissos.- Pas de Can Morro.

Hora Inicio: 9:27 24 sept. 2022
Hora Fin: 17:02 24 sept. 2022
Distancia recorrida: 8,7 km (07:34)
Tiempo en movimiento: 04:25
Altura Mínima: 447 m
Altura Máxima: 695 m
Ganancia Altitud: 472 m
Pérdida Altitud: -474 m
Tiempo Ascenso: 04:11
Tiempo Descenso: 03:23

Material utilitzat: Cordes; 1×15 m

Data: 24.09.2022

Cova d’en Sión

Avenc de Sor Teresa – Cova d’en Sión – Cova Dets Degotissos.

Cisterneta d’en Gil i pas de Can Morro.

Des de palma ens dirigim cap a Bunyola des d’on agafem direcció al llogaret d’Orient. Passat el coll d’Honor, aparquem el cotxe a la vorera de la carretera a la primera corba que trobem i comencem a caminar per un camí que surt d’aquí mateix.

Caminem direcció SE. En arribar a un primer encreuament, enterra hi ha restes d’una fogatera, prenem dreta (W). En el següent encreuament girem esquerra (S).

Continuarem en lleuger ascens i passarem pel coll de s’Arboçar, 671 m. A 360 m després del coll veurem a la dreta un tirany que puja a W, ho agafem i continuem 260 m i en arribar a una corba devora el mateix camí localitzem una venc. Muntem una corda de 15 m i davallem fins a la primera sala vestibular, després uns metres més endins girem una columna i tornem a la primera sala. Una cavitat petita i sense interès d’espeleotemes. Remuntem els pocs metres i iniciem el retorn peel mateix camí que hem fet de pujada fins a tornar a enllaçar amb el camí principal i inicial.

Traspassem el comellar o torrent des Cocó Peguer, fins a arribar a una esplanada on hi ha un dipòsit d’aigo per a contraincendis. Continuem per la pista formigonada fins a una corba, on sortim cció N, per després girar a NW i a 90 m localitzem la cova d’en Sión. Espaiosa cova, amb una llargària de 57 m de N a S, uns 28 d’amplària i un desnivell de 35, amb un total d’uns 300 m de recorregut. Hi destaca tant els espeleotemes com les troballes ceràmiques, tant del Bronze inicial balear com d’època talaiòtica.

Després de gaudir del seu recorregut, iniciem la recerca de la segona cova, la de les Dets Degotissos que està a 90 m al NW. Una cova que ens sorprèn pel seu recorregut i per les formacions que hi trobem, una bona col·lecció d’espeleotemes.

Iniciem el retorn i ens situem novament a la pista formigonada i baixem fins el dipòsit d’aigo i continuem S. Després de la primera corba continuem per la pista que surt de la nostra esquerra. Més endavant traspassem novament el comellar des Cocó Peguer i als pocs metres l’abandonem esquerra per localitzar la Cisterneta d’en Gil, un petit avenc de roca massissa de més de tres metres de fondària on si diposita aigo en temps de pluges, amb parament de pedra.

Tornem a la pista, fins a arribar al comellar de ses Covasses, on girem pel tirany de la dreta. Hem d’estat molt atent perquè als 40 m hem de continuar, en mitja pujada, pel tirany de l’esquerra molt desfet i gens dibuixat. Malgrat que el tirany inicial continua endavant i en lleuger descens.

Bé, idò, sinó ens hem equivocat continuarem en ascens per aquest tirany poc definit, anirem trobant fites i ses fletxetes del gran muntanyer que va ser en P. Torrens, que encara ens guia per les muntanyes. En arribar a la part més alta trobarem un tancat amb un botador de fusta. Just després a la dreta trobem el pas de Can Morro, li deim el pas des Botador per la proximitat amb l’antic botador que hi ha a pocs metres i perquè desconeixem, si és que el té, el seu nom originari. Es tracta d’una rampa d’una desena de metres que salva el desnivell i enllaça amb el camí que davalla fins a les cases de Can Morro, en el mateix torrent de Coanegre.

Continuem per l’esquerra direcció W. Arribarem a l’encreuament de la foguera i continuem dreta fins a la carretera on tenim el cotxe.

NOTA: Sa lectura de CO2 va donar negatiu (0%) en tot moment.

veure fotos
fotos
veure fotos
fotos d’en Toni Colom
wikiloc
Trakc privat.

890. S’Illeta pel pas de sa Torre idel pas de s’Illeta

Hora Inicio: 8:54 13 sept. 2022
Hora Fin: 17:36 13 sept. 2022
Distancia recorrida: 7,1 km (08:41)
Tiempo en movimiento: 05:45
Altura Mínima: -0 m
Altura Máxima: 153 m
Ganancia Altitud: 472 m
Pérdida Altitud: -502 m
Tiempo Ascenso: 04:53
Tiempo Descenso: 03:47

Material utilitzat: Cordes; 1×25 m

Data: 13.09.2022

Pas de s’Illeta

S`Illeta pel pas de sa Torre i el pas de s’Illeta.

Avui ens dirigim cap al port de Sóller i aparcam a la plaça dels Reis de Mallorca, ja que aquí comence el carrer de Bèlgica pel qual tornarem més tard. Continuem direcció a la mar per l’Ada. 11 de Maig, girem dreta pel carrer Poeta Mossèn Alcover Costa i Llobera fins al carrer Mestral ( dreta) fins a enllaçar amb el camí des Cingle ( on hi ha l’hotel Jumeirah, girem esquerra fins a l’hotel Nautilus. Aquí arranca un camí o pista que transita per davall els grans penya-segats. En arribar a una bifurcació, prenem recte o dreta, deixant a l’esquerra l’altre sender que davalla.

Al cent metres sortim (dreta) del camí per enfilar-nos just davall els penya-segats, a una zona on hi ha varies vies d’escalada, però avui no ens interessa s’escalada sinó visitar la cova de les Alfàbies o de s’Altar, la major de totes d’aquests coster. Retrocedim i ens situem novament al sender que continua aferrat als penya-segats per un coster molt inclinat.

Passarem per un marge o antic camí, i als pocs metres més podrem visitar sa cova des Vent o des Cabellut.

Continuem pel mateix coster, sense perdre altitud i arribem a una zona d’escalada, amb uns quants trams equipats amb passamanà, per facilitar l’accés a la part superior. Aquí sa situa sa cova de na LLuenta, d’en Codony o des Bany, de petites dimensions, però suficients per romandre aquells que hi queden per escalar, encara amb brutícia variada, roba, apunts, cd’s, fins i tot un casette i un mòbil ( no smartphone ), jeje.

Continuem a vegades per un terreny amb força pendent lateral, fins que topen amb el pas de sa Torre, es tracta d’un antic pas, ara equipat amb un fil de cer i una corda que fan de passamà, no es tracta d’un pas complicat ni tècnic, però sí delicat, ja que és aeri amb forta pendent.

Passat el pas, i una vegada hem girat a NE, encara trobarem un segon fil d’acer que ens facilita la darrera tirada fins a arribar a un marge, que superam sense dificultat.

Continuem en lleugera davalla i al mes a prop possible dels penya-segats de l’esquerra, per la zona dels Pinarols fins a davallar a la torrentera, cercam l’antic escar, utilitzat pels pescadors fa molts d’anys.

Des d’aquí anem fins a la punta Curta i després a la punta LLarga.

Ara en lleuger ascens anirem cercant el millor Camí en direcció S. Passarem per una antiga bassa i aviat per la part baixa d’una casa i tot duna arribem al Coll de s’Illa. Continuem direcció N pel tram asfaltat, passarem per davall es Penyal Bernat, després el camí passa a camí de carro i continuem fins al final on tanca amb una barrera amb botador metàl·lic a la dreta.

Continuem pel camí de l’esquerra en descens. Després de la primera corba i abans de la segona sortim del camí direcció W per a posteriorment en fort descens direcció N fins a arribar a una paret de partió que no traspassem sinó que anem pel seu costat fins a trobar uns graons de pedra que utilitzarem per passar a l’altre costat. Continuem descendint direcció N fins a trobar uns marges que anirem superant. Continuem W per anar a descendent pel costat del penya-segat, amb molta cura per la fullaca de pi que genega, trobarem dues piquetes de ferro no massa fiables. Sortirem del pinar i arribem a l’espoló rocós amb una gran roca enmig. On comença el pas de s’Illeta que ens facilita l’accés a la mar.

La imatge de s’Illeta al front és realment espectacular. Per arribar a s’Illeta ( E ) hem de nadar els 120 m des freu que ens separen. Cal anar en cura perquè el freu és un lloc on passen moltes embarcacions i pot ser perillós.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

889. Sis coves per la Marina del Llevant.

Hora Inicio: 9:41 10 sept. 2022
Hora Fin: 18:02 10 sept. 2022
Distancia recorrida: 7,9 km (08:20)
Tiempo en movimiento: 03:02
Altura Mínima: -0 m
Altura Máxima: -3 m
Ganancia Altitud: 228 m
Pérdida Altitud: -236 m
Tiempo Ascenso: 04:07
Tiempo Descenso: 04:10

Material utilitzat: Cordes; 2x15m,

Data: 10.09.2022

Cova de sa Tortuga

Cova des Mular.
Cova des Moro.
Cova dels Llimacs.
Cova de Cala Falcó.
Cova de sa Tortuga.
Cova des Genet.

Iniciem la ruta d’avui a la cala s’Estany d’en Más, al llevant de Mallorca. Caminem per l’arena direcció a la mar, i abans d’arribar-hi l’abandonem per la dreta fent una curta grimpada per la roca que té uns escalons picats. Continuem SE per un tirany, el més a prop possible dels penya-segats.

Al quilòmetre de caminar ens desviem (esquerra) per baixar fent una curta grimpada, continuem S durant uns 200 m, i localitzem la petita entrada 80 x 90 cm, de la Cova des Mular, també coneguda per la cova de les Pedreres. Una cova prou interessant on hi destaca una pica per recollir aigua, algues i rels de manglà calcificats.

Retrocedim fins col·locar-nos, novament, a dalt de la planícia i continuem S, als 400 m arriben a la baixada per anar a la cova de na Dent, de gran envergadura 46 x 23 x 4,5 m, fou habitada en època pretalaiòtica.

Continuem amb la nostra direcció i 345 m després de na Dent, abandonem el tirany NW, i enmig d’unes mates localitzem el petit forat de l’entrada a la cova dels Llimacs. Posem una corda, encara que no cal i descendim en oposició els 3 m. Després vé una rampa terrosa en prou pendent, on ens anirà molt bé la corda que hem posat. Convé anar molt alerta a no moure pedres pocs estables i descendir, també, sense axeicar pols. Arribarem a una sala prou especiosa amb moltes formacions i espeleotemes que gaudirem gratament.

Es important dir que a la part més profunda hem tingut una lectura de CO2 del 2,9.

En acabar, tornem novament al tirany inicial i continuem la mateixa direcció SW durant 149 m, on podrem descendir a cota cero i continuar SW durant 141 m, on localitzem l’entrada ciclòpia de la cova des Moro. On destaquen les grans sales i les enormes columnes estalagmítiques. A la campanya de la UIB 1995/1998 es varen a dur a terme excavacions que permeteren documentar estractes prehistòrics i materials d’època islàmica.

Tornem a la planícia de dalt i continuem direcció cap  cala Falco. Traspassarem una paret de partió amb un vell botador de fusta i als 150 m arriben a la cala Falcó, on localitzem a NE la cova del mateix nom, cova de Cala Falcó. Només entrar ens situa a una gran sala, avancem per l’esquerra fins a Arribar a un llac d’aigua salobre. Si volem recórrer-la ens fiquerem dins l’aigua per la part menys profunda i caminant arribarem a una altre sale prou interessant. En sortir ens trobem amb els clients, una cinquantena, estrangers de diverses empreses que han arribat de la propera i turística cova dels Coloms.

Continuem el nostre recorregut S, passem per amunt la cova dels Coloms, després pel caló Blanc, i pel Pontàs, o cova des Pont, travessem cala Varques, i continuem per la costa. Als 183 m i abans d’arribar a la punta de Llevant girem W i iniciem un fàcil ascens de 90 m fins arribar a la cova de sa Cabra i sa Tortuga. No és fàcil de trobar perquè està amagada per la vegetació i dins el rocam. L’entrada de reduïdes dimensions ens farà recaragolar amb contorsions i demés. Una vegada superar arribem a la gran sala, on destaca un gran llac a la part més profunda a -30 m. La part més concrecionada la trobem a la part de la dreta.

Després de prendre un bany i fer uns capficos, iniciem el retorn fins a cala Varques. Prenem direcció N, i als pocs metres ens desviem NE amb una suau pujada. Als pocs metres i vora el tirany localitzem el forat d’entrada a la cova del Xenet o del Genet

La cova es troba a un centenar de metres de cala Varques, per un caminoi que surt de l’esquerra NO que tota duna s’enfila per amunt (no confondre amb el que a pots metres també surt amb direcció a Cala Falcó i cova dels Coloms, el nostre s’endinsa garriga amunt, on  davall d’un ullastre trobem el forat d’accés a la cova des Xenet o des Genet, en línia amb la immediata cova marina Cova dels Coloms de la qual subterràneament se separa una desena de metres.

Cova documentada en 1968 en l’obra de C.Veny.
L’entrada de la cova és de 50 x 70 c, i dona entrada a un pou vertical pel qual es descendeix amb un volat de 6 m de profunditat. Una vegada en el sòl tenim diverses opcions d’exploració, però la millor és seguir el petit «caminoi» en descens.

Així com anem avançant podem anar apreciant una gran quantitat de formacions i espeleotemas fins i tot alguna estalagmita vegetal.

Arribem a una primera i àmplia sala de gran bellesa, repleta de grans columnes i alguns gours, en algun tram hem d’anar gatejant per passar a altres sales. Destaca la gran bellesa del sostre amb les seves finíssimes estalactites.

Cal destacar que a l’estiu del 2012 després que farem d’un mesurament es constata un nivell de CO2 del 7,2%, però avui sorprenentment NO s’ha detectat CO2.

El subterrani supera els 200 m de recorregut, presentant amplitud visual de 57, encara que l’amplària màxima de la sala de dalt no supera els 32 m i sent el desnivell integral sobre el nivell freàtic marí de la llacuna interior de poc més de la vintena. Nosaltres no arribem fins a la llacuna, però per aconseguir-la és recta per estret conducte obert sota la boca d’accés a l’avenc, fins a curt ressalti vertical i despengi en diagonal cap al fons de la sala inundada, sector més occidental de con detrític que per aquesta part tendeix rodejar la zona clástique del actual desplom cupular.

Després de descansar iniciem el retorn fins a s’Estany d’en Más, on tenim els cotxes i on ens refresquem amb unes xandis ben fresques i cares.

veure fotos
fotos

wikiloc
Trakc

888. Torrent des Salt (Deià).

Hora Inicio: 9:33 3 sept. 2022
Hora Fin: 16:42 3 sept. 2022
Distancia recorrida: 4,7 km (07:09)
Tiempo en movimiento: 01:48
Altura Mínima: 77 m
Altura Máxima: 623 m
Ganancia Altitud: 540 m
Pérdida Altitud: -519 m
Tiempo Ascenso: 03:02
Tiempo Descenso: 04:06

Material utilitzat: Cordes; 2x70m, 1×27 m

Data: 03.09.2022

Fraccionament gran bot de 70 m

Torrent des Salt ( Deià). Pel pas des Racó.

L’aproximació, és dura, la farem sortint des de Deià (rentadors) i des del camí empedrat que ascendeix al costat del torrent des Racó, a pocs minuts arribem al Hostal Miramar, que deixam a la dreta. Totduna, també a la dreta, se inicia un camin empedrat, passem una barrera de ferro, deixem a la dreta un pont, i seguim pujant, en companyia del Torrent des Racó a la nostra dreta. En arribar a una paret (dreta) cercarem un portell pel que pasar i creuar el torrent.

El camí es fà feixut pel pes del material que duim penjat a les esquenes. Ve una zona de marges que anirem superant. Pugem dur cap al Sud-Est, sense rastres de caminoi, amb l’impressionant Penyal del Racó damunt els nostres caps. Arribem a una casa en bon estat i amb un excelent mirador sobre el poble de Deia i la seva cala. Continuem fins arribar a una rosseguera que salvarem pel seu costat esquerra, i després, per una infinitat de carritxeres, fins arribar al final de la pala, on localitzem a l’esquerra la pujada al Penyal des Racó, i el pas des Falcó, però noltros continuem dreta . Als 15’ deixem a l’esquerra, restes d’un mur i un arbre caigut, el desviament al Pas des Falcó. Seguidament pel pas des Racó equipat amb uns passamans.   Continuem en ascens ferrats al muralló fins arribar a una zona més alta i descoberta, amb una gran fita, que dona per acabat el pas.

El torrent ja ho tenim al costat, ara sols queda dirigir-nos SE cap a ell i ja sobre el tàlveg anar a la recerca del primer salt.

El primer salt és de 15 m. no presenta cap dificultat. Li segueixen unes poques desgrimpades fins a arribar a la verticalitat de l’impressionant penya-segat d’uns 120 m. que domina tot el poble de Deià.

El segon salt de 12 m. ens deixa en un petit replà encaixat, amb lloc sol per a una persona o dues però encara assegurada amb la corda de l’anterior salt. Aquí tenim la reunió ( amb dues plaques ) per realitzar el tercer salt que nosaltres ho hem fet de 70 m, per enllaçar alb el darrer salt. Perquè si fas el fraccionament als 50 m has de fer un petit pèndol cap a l’esquerra per arribar a una rapissa on hi ha dues plaques , però aquest no és el problema, el problema és que les dues plaques estan als peus de la rapissa i quan vas abaixant no les veus i quan arribes a l’altura de les dues plaques ja t’has passada.

Per això ho hem fet de 70 m tot volat, saltant-nos el fraccionament amb el pèndol, d’una manera molt més senzilla. Arribem a una ámplia zona rocosa on hi quebem ben amples els set que erem.

Aquest gran salt també es podria fer amb cordes de 60 m i després desgrimpar fins el resalt de baix on hi ha les plaques del darrer salt.

El darrer salt es de 27 m i les plaques están davora un arbret situat a la dreta. Particularment trobo que el lloc no és el mes idoni perquè  es el tram mes brut de vegetació tant a l’inici como durant el descens. Uns metres a l’esquerra seguint el talveg del torrent la roca está mes neta, mes plana i  sense vegetació aqués estat millor.

La tornada, no la feim pel mateix camí fet al mati.

En acabar de rapelar el darrer salt, iniciem la tornada per dins el torrent durant uns 50 m, continuar direcció NE, en lleuger descens, deixant el torrent a la nostra esquerra, durant uns 400 m, fins arribar novament a la casa. De la casa surt un camí direcció N que agafem. En arribar a una casa amb tancat de reixa, girem W ( esquerra), si anessim cap a la dreta sortiriem al torrent des Racó. Ara s’ha acaba el camí i se transforme en tirany fins enllaçar amb el camí des Racó. Ho coneixarem perquè arribarem a un pou/cisterna, i el camí continua per enmig de xalets descendint fins el poble.

veure fotos
fotos
veure fotos d'en Tomeu
fotos d’en Tomeu
wikiloc
Trakc

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina