631. Pas des Petit Marge i canal des Rotaboc

Circular: Si
Temps total empleat: 6,30 h
Recorregut total: 6,10 km
Desnivell positiu: 650 m
Altitud màxima: 1.356 m

Data: 16.3.2019

Canal des pas Petit des Marge ( Penyal des Migdia)

Pas des Petit Marge i canal des Rotaboc.

Iniciem la ruta d’avui des de l’aparcament habilitat a la boca S del túnel de Montnàber. Caminen direcció Sòller fins a l’hectòmetre 7, on iniciem l’ascens fins arribar a una pista, per la que continuarem fins que ens tragui de l’alzinar, per enllaçar amb l’antic camí dels nevaters de la coma de n’Arbona. Hem deixat enrere la carretera, i anem pujant coma amunt. Aquesta, al començament no és massa aspra. En qualque bocí trepitjam l’antic ‘camí des nevaters», que, des de Fornalutx a Sóller pujava per la barrancada de S’Olivaret i Ses Cabanes. Per aquest caminet hi pujaven els nevaters per a recollir i magatzemar la neu d’aquesta coma i costers, i pitjar-la dins els clots o «pous de sa neu» que hi ha més amunt.
Aviat passarem per davant la fot dels Coloms, també coneguda coma font de ses Piquetes, perquè antigament hi havia dues piques o cossis per recollir s’aigua. Es una de les tres fonst que hi ha a sa Coma, les altres son; Font Bruixa i font des Voltor

La coma de n’Arbona és de les zones de Mallorca on la precipitació és més intensa i la cota de neu és més baixa. Fins i tot després de nevar, la neu es manté aquí amb major facilitat que a les muntanyes que l’envolten. A la Coma de n’Arbona es troben fins a quatre cases de neu, tot un patrimoni cultural de la Serra, amb noms propis; l’Inferior de n’Arbona, n’Arbona, clot de n’Arbona i Superior de n’Arbona) tot un patrimoni cultural de la Serra, que van servir per a magatzemar gel per a l’estiu durant segles. I és precisament en aquesta petita zona de microclima on hi ha la concentració més gran d’aquestes cases. La Caseta, la Casota, na Gotleva o Gobleva, na Bassona i na Fosca eren els noms de les cases de neu més elevades d’aquesta muntanya. També trobam documentada la casa de neu del Puig Major, dita de n’Oms.

En arribar a la tercera d’aquestes cases de neu, el Clot de neu de n’Arbona, molt més deteriorada que el darrer pic que varem passar, ens aturem per berenar, i aprofit per arribar a l’avenc des Romaní o Never de n’Arbona, Gorries (2001) l’anomena Avenc de Monnàber, de -32 m de fondària utilitzat per magatzemar neu, on destaca l’àmplia marjada de més de 40 m de llargada que servia per facilitar ses feines de nevatejar.

A mesura que anem ascendint per aquest antic camí, podem veure a s’enfront, el gran contrafort del Penyal des Migdia, i si ens fitxem veurem l’estreta «cornisa» en diagonal ascendent de dreta-esquerra, és sa que està davall un altre de color fosc-negrós, i la que noltros farem és la que comenci a l’inici d’una rosseguera. Continuem el nostre camí, fins a arribar a una corba des de la qual podrem arribar fàcilment a la rosseguera, pujar per ella, i colocar-nos a l’inici de la «cornisa».

Tot el temps anirem grimpant. Als pocs metres arribarem a un petit marge que dóna nom com el pas des Petit Marge. Al principi anirem aferrats a la paret de la dreta i guanyant altitud, el que ens permetrà gaudir de la indescriptible panoràmica de sa nostra estimada Mallorca, que se’ns obri davant els nostres ulls. Anirem molt alerta amb les pedres que cauen, després en ziga-zaga superarem diversos ressalts. En arribar a una part «planera» ens dirigirem cap a l’esquerra per superar el darrer ressalt. Uns mestres més i hem arribat a la carena impressionant del penyal des Migdia, que per moltes vegades que hi pugem, mai ens deixa indiferent. Aprofitem per fer cim, i tornem fins a l’espoló S, per on descendim.
Continuem esquerra fins l’ Espolón Aries, una via d’escalada de 330 m oberta a mitjans de anys setanta. Continuem fins a arribar a la cota 1.150, la canal des Rotaboc, situada sobre el Coll dels Cards Cólers, es fácil de veure per la gran heura que té i el rotaboc que hi ha.

Fou equipada el maig del 2014, amb 3 ràpels; el primer amb dues plaques i de 30 m, el segon també amb dues plaques i de 30 m, el tercer amb una placa i de 15 m, aquest desgrimpable, el quart amb placa doble i cadena de 25 m. Després trobarem una darrera placa per superar el darrer desnivell també d’uns 30 m, encara que es pot desgrimpar fàcilment.

Ara descendirem per l’esquerra de la rosseguera fins a entrar dins un pinar, seguirem cap a ponet, on podrem veure un antic tirany que duu a una casa de neu, seguirem descendim per arribar al camí dels Cingles o des Binis, en el punt mateix des coll dels Cards Cólers, al costat de la creu.

Ara iniciem la caminada pel camí direcció S, als pocs metres arribem a un encreuament, i agafem el camí de l’esquerra, això ens evitarà passar per davant les cases dels caçadors. Uns minuts després arribem novament al camí dels Binis, creuem la barrera per un portell lateral dreta, i continuem fins a arribar a la carretera, i finalment a l’aparcament, on el matí hem deixat els cotxes.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina