INICI
 


 

Alfàbia Sud

 

PAS


 

Anterior

SERRA D'ALFÀBIA -SUD-

COLL DE SOLLER - PAS DES COLL DES MARGE

(des d'avui; Pas de ses Rodes Foradades)

16.09.2009

fotos

Fes clic aquÝ per veure el Perfil perfil

Abans de comentar aquesta nova ruta: volem informar de gent que té l’esperit miserable, l’ànima corcada i l’enteniment embullat, que hi ha per aquesta zona (als voltants de Can Topa, Coll de Sóller).

Sa questió es que varem deixar el cotxes aparcats al mirador que hi ha davora la Font de la Reina i quan vam arribar ens trobem amb les rodes dels cotxes desinflades. A la zona únicament havia uns llenyataires fent feina a l'alzinar de davant Can Topa. Es fàcil, voltros mateixos podeu arribar a la conclusió.

Comportaments salvatges, incivics i delictius com aquests, solament indiquen el tipus de gent malalta que és ( la veritat que tenen altre nom però avui no ho escriuré, encara que una sentència judicial no ho considera un insult, també perquè no és el meu estil).

La ruta d'avui era per trobar una altre alternativa al Pas d'en Topa, ja que coneixiem l'existència del Pas de n'Aina i es tractave d'investigar.

Varem trobar a força de cercar el que li deim el Pas des Coll des Marge, ja que per superar-lo hi ha que botar un marge, que ens trobam a dalt i, davora hi ha una pista forestal que agafarem amb direcció a l'esquerra. Podeu seguir la ruta amb el mapa.

Per tant per accedir a la Serra d'Alfàbia des de el Coll de Soller, ara tenim amés del Pas d'en Topa, el Pas de n'Aina i el Pas des Coll des Marge. Els dos darrers s'accedeixen per la barrera que hi ha al Km 23.5, a prop de la Font de la Reina (Coll de Soller).

__________________________________________________________________________________________

SERRA D'ALFÀBIA SUD DES DEL COLL DE SÓLLER

Des de Palma agafem la carretera Ma.-11 en direcció a Sóller i a l'arribar a la boca sud del túnel, ascendim cap al Coll de Sóller (Ma.-11A). A l'arribar al Coll de Sóller descendim fins als voltants de la Font de la Reina, podent deixar el vehicle en un mirador situat a l'altura del km 23,4.

Descendim en direcció a Sóller i en 1'arribem a una corba tancada a esquerra on en el costat dret de la carretera hi ha una barrera metàl·lica verda. Travessem la barrera i iniciem l'ascens per un camí, amb ascens fort/molt fort, que en adreça E recorre el encinar.

Als 3’ desapareix el camí, hem de seguir en la mateixa adreça, veurem una fita i als 2’ arribarem a una paret seca que travessarem per una petita ensulsiada. Seguim en la mateixa adreça procurant no perdre altura i al cap de 2' arribem a una rosseguera, ascendint per la seva dreta amb pendent molt fort. Als 3’ arribem a unes roques que voregem per la nostra esquerra i 2’ després arribem a una rosseguera.

Iniciem l'ascens deixant-la a la nostra dreta. La pujada és molt forta i al cap d'uns 5’/6’ trobant alguna fita; seguim a l'esquerra amb pendent mig i al cap de’ 3 arribem “a un camí” molt desdibuixat. A partir d'aquest punt ascendim a la dreta cap al serral amb pendent mitjana/forta. AL cap de’ 3 arribem a una paret seca, amb una fita, la travessem i planajeant al costat de la paret rocosa que queda a la nostra dreta. S'inicia un ascens fort, vam vorejar la paret rocosa i al cap d'uns 6’ arribem a la capçalera d'una rosseguera. Seguim ascendint amb pendent fort/molt fort al costat d'una rosseguera que queda a la nostra esquerra, trobant algunes fites. AL cap d'uns 4’ vam arribar a l'inici d'una pineda. Seguim ascendint amb pendents forts/molt forts. Hem de seguir ascendint cap a la cresta, trobant alguns trams rocosos.

Al cap d'uns 4’/5’ seguirem pel tàlveg que apareix a la nostra dreta, seguint les fites que veiem en el costat dret. Seguim ascendint per pendent fort/mitjana, amb tendència diagonal lleugera cap a la dreta i al cap d'uns 4’/5’ arribarem a una paret rocosa a la nostra dreta, ascendint pel tàlveg cap al serral, arribant al cap d'uns 3’/4’. En el serral trobarem una paret seca, la saltem i iniciem una baixada lleugera/mitjana i en menys de 1' arribarem a un camí (fita). Prenem el camí cap a l'esquerra (NE), amb descensos suaus i planejant.

Al cap d'uns 7’/8’ arribem a un encreuament de camins i hem de prendre cap a la dreta. Per un terreny pràcticament horitzontal vam arribar al cap d'uns 3’ a un nou encreuament, en aquest cas una carretera asfaltada que des del Coll de Sóller ascendeix fins a les antenes del cim sud de la Serra d'Alfàbia. Prenem a la nostra esquerra (E), a l'altre costat de la carretera veurem un aljub cobert, i ascendim amb pendent lleuger/mitjana.

Al cap de 5' travessem un portell sense barrera i uns 6’/7’ després veiem a la nostra dreta l'inici d'un camí (pista forestal). Prenem aquesta pista, amb pendent mitjana/forta i al cap de 5' arribem a un encreuament (camí des de l'esquerra) al costat d'una roca a la dreta. Seguim recte amb pendent lleuger/mitjana i no abandonem la pista a pesar dels diferents desviaments que trobem. AL cap d'uns 5’ iniciem una pujada lleugera, vorejant la lloma que descendeix del Pla des Pins. Al cap de 3' arribem a un portell sense barrera i seguim llaneando. 4’ després iniciem una baixada amb pendent lleuger i llaneando i transcorreguts 2’ veiem un camí a la nostra esquerra. Prenem dit camí que amb pendent mitjana/lleugera ens conduirà fins al Pla des Pins, en uns 3’/4’ i posteriorment, augmentant el pendent a mitjan/fort, seguim transitant per ell.

Al cap d'uns 6’/7’ abandonem el camí i ens dirigim camp a través, amb pujada mitja, cap a la cresta de la nostra esquerra, encaminant-nos cap a l'alzina que veiem a la part alta de les roques. Al cap de’ 4 arribem a la base rocosa, vam grimpar per les roques i en 2’ arribem a l'alzina. Des d'aquest punt únicament ens resta dirigir-nos, amb pujada mitja, cap al cim que tenim davant, a l'esquerra de les antenes, arribant a aquest cim (1.025 m) en uns 2’. El descens ho realitzarem per la carretera asfaltada que arriba a les antenes des del Coll de Sóller. Part del trajecte coincidirà amb el camí d'ascens, continuant per la carretera una vegada hàgim arribat a l'encreuament en el qual hem trobat un aljub cobert. Des del cim ens dirigirem cap a l'alzina camp a través, amb baixada lleugera, arribant en uns 3’.

Descendirem per la paret rocosa i seguirem cap al camí, arribant en uns 3’/4’. Iniciarem el descens pel mateix, a la nostra dreta, amb pendent mitjana/forta. Al cap d'uns 5’/6’ arribem a un punt on s'inicia una pujada mitja i veiem a la nostra dreta un pas entre les roques. En aquest punt abandonem el camí i descendim per aquest pas. La baixada és forta/molt forta en un primer moment i després se suavitza notablement. Descendim amb adreça NW i al cap d'uns 6’/7’ vam arribar al camí per on hem ascendit aquest matí. Prenem el camí a la nostra dreta (NE), amb descensos lleugers o mitjos segons els trams, i al cap d'uns 6’/7’ arribem a un encreuament (camí des de la dreta) amb una roca a la nostra esquerra. Seguim a la nostra esquerra pel camí amb baixada mitja i al cap de’ 5 arribem a la carretera asfaltada.

Seguim a la nostra esquerra (SW), descens lleuger. 5’/6’ després arribem al portell sense barrera i transcorreguts 4’ vam arribar a l'encreuament, amb un aljub cobert a la nostra esquerra –punt al que hem arribat aquest matí-. Seguim per la carretera asfaltada, a la nostra dreta tenim el Comellar des Diables, amb pendent lleugeres o llaneando. Als 13’/15’ arribem a un portell amb una barrera metàl·lica. Segueix planejant la carretera durant uns 5’ i posteriorment incrementa el pendent ja que descendim el vessant sud del Bosc d’Alfàbia. Al llarg del recorregut trobarem dos portells –uneixo amb un pas canadenc- i al cap d'uns 45’/55’, depenent de la velocitat de la nostra marxa, arribarem a la barrera metàl·lica, amb pas canadenc, en la carretera del Coll de Sóller. Superada la mateixa ens dirigirem cap a la dreta, ascendint amb pendent mig cap al Coll de Sóller, al que arribarem transcorreguts uns 12’/13’. Iniciarem el descens i al cap d'uns 13’/14’ arribarem al mirador situat en els voltants de la Font de lla Reina, on hem deixat aquest matí aparcats els cotxes (Km 23’4).

El recorregut de l'excursió és de 17’90 km

 

 

text d'en Xavier González

 

Següent