INICI
 

MAP-GPS

 

PUIG DE SA FONT

 

Pujada al Puig de sa Font


 

Anterior

SERRA DE SON MORAGUES

PUIG DE SA FONT I PENYAL DE SA RATA

Altitud: 966 m.del Puig de sa Font

Dificultad. PD-

17.10.2009

fotos

SERRA DE SON MORAGUES – PUIG DE SA FONT – PENYAL DE SA RATA

L'excursió la iniciem en la urbanització S’Arxiduc a Valldemossa. Arribem A Valldemossa des de Palma per la carretera Ma-1110. Abans d'arribar A Valldemossa, a l'altura del quilòmetre 17’200, poc abans d'arribar al poble, vam girar a la dreta per a accedir a aquesta urbanització. Ascendim pel carrer Àustria i a la nostra esquerra veurem una sèrie de xalets, hem d'aparcar en els voltants del que té en la porta una placa amb la inscripció Toscana 18 (antigament la denominació del carrer era Toscana, avui dia Xesc Forteza). A la dreta veurem una barrera metàl·lica (en la columna de l'esquerra hi ha pintada una fletxa vermella) i a l'esquerra de la pista de terra un rètol de fusta (Refugi). És l'inici del Camí des Cairats une de les rutes tradicionals d'ascensió al Teix. El camí planeja i al cap d'uns 3’ arribem a una primera barrera metàl·lica, amb pas a la dreta per una porteta. El camí segueix planejant i als 5’ arribem a un portell sense barrera. Seguim per la pista de terra, sense prendre cap dels camins que apareixen tant a dreta com esquerra, i 1’ després veurem a la nostra esquerra la captació d'aigua Pou Nou Sa Coma II. S'inicia una pujada lleugera i als 3’ arribem a un portell amb barrera metàl·lica i pas canadenc. Seguim de front per la pista i al’ 1 passem per un portell sense barrera. Continuem per la pista amb pujada lleugera i als 3’ veurem a la dreta les restes d'una caseta (Font de Na Ropit). A 1' veurem un camí des de la dreta, seguirem per la pista i 2’ després, amb pujada lleugera, arribarem a un encreuament amb una gran fita. Hem de prendre a la dreta (Cartell Refugi), abandonant el Camí des Cairats. S'inicia una pujada lleugera/mitjana i 4’ arribem a un portell amb barrera de fusta i escales de pedra a la dreta. És l'accés a la finca pública de Son Moragues.

Traspassada l'entrada continuem per la pista de terra i s'inicia una pujada mitja/forta. Als 2’ veurem a l'esquerra un petit aljub. 3’ després un forn de calç i un rotlle de sitja a l'esquerra. 3’ després, també a l'esquerra, veurem uns rotlles de sitja i les restes d'una casa de carboner. La pujada augmenta el seu pendent i en 1’ veurem, a l'esquerra) un forn de calç i un rotlle de sitja. La pista augmenta el seu pendent passant a fort/molt fort i als 9’/10’ arribarem a la Font des Polls. En aquest punt, a la dreta de la pista, arrenca un camí (rètol de fusta Serra des Cairats) que hem de prendre. Al principi presenta una pujada mitja/forta, a 1' passa a forta i 1’ després passa a mitjan/forta i posteriorment fort/molt forta. Als 8’/9’ en una corba a l'esquerra veurem una fita i l'inici d'un camí per la dreta; hem de seguir a l'esquerra, continuant pel camí que veníem pujant. La pujada presenta pendents que oscil·len entre mitjana i forta/mitjana, arribant als 2’ als voltants d'un rotlle de sitja i una barraca de carboner (esquerra) i les restes d'un forn de pa (dreta). El pendent és fort i 3’ després veurem una barraca de carboner i un rotlle de sitja. Les pendent segueix sent mitjana/forta i en 4’/5’ veurem un rotlle de sitja (dreta). Continuem per la senda a l'esquerra del rotlle de sitjaamb pendent fort. Veurem algunes fites i senyals de color vermell que ens marcaran el camí. La pujada en alguns trams és fort/molt fort i al cap d'uns 5’/6’ d'haver iniciat l'ascens des del rotlle de sitja arribarem als voltants d'una paret seca.

Seguirem ascendint al costat de la paret seca, deixant-la a la nostra dreta, veurem algunes fites, amb pendent fort. En 1’ arribarem a un petit portell sense barrera, vam passar a l'altre costat del portell seguim ascendint i després de’ 1 d'ascens hem d'iniciar el descens a la nostra dreta. En aquest punt veurem, a la nostra esquerra, una fita (i més endavant altres) que ens assenyalen el Camí des Caragol, una possible via d'ascens al Teix.

Nosaltres iniciem el descens per la senda a la nostra dreta amb pendent mitjana/lleugera. Als 4’/5’ arribarem a una paret seca (veurem que a aquesta paret seca se li uneix una altra perpendicularment). Seguim al costat de la paret seca perpendicular, deixant-la a la nostra esquerra i vam caminar al costat d'ella amb desnivells lleugers (planejant o baixada lleugera). S'inicia un descens per la cresta de la Serra de Son Moragues al costat de la paret seca. En alguns moments les alzines, algunes d'elles derrocades, ens "impedeixen” el pas al costat de la paret seca i hem de desviar-nos lleugerament del nostre camí al costat de la paret seca. El trànsit al costat de la paret de pedra presenta desnivells lleugers, ja sigui pujada o baixada, i molt excepcionalment forta/mig. Nosaltres progressem al costat de la paret de l'ordre d'uns 23’/25’ buscant sempre el millor camí per a avançar, fins a arribar a un punt on vam admiirar unes boniques panoràmiques sobre el nostre entorn. El camí de retorn es realitza pel mateix itinerari, transitant sobre la cresta de la Serra de Son Moragues.

A continuació realitzem el retorn pel mateix camí al costat de la paret asseca recorrent la cresta de la Serra de Son Moragues. En uns 18’/20’ vam arribar a l'encreuament perpendicular de parets seques. Uns 15 m abans d'arribar a la unió de les parets seques veurem a la nostra dreta una fletxa vermella; hem de saltar la paret seca per aquest punt i iniciar el descens fort/mig, fort pel vessant, deixant la paret seca a la nostra esquerra.. En uns 4’ arribem a la part baixa del tàlveg i iniciem l'ascens pel vessant de davant, amb pendent fort i tenim la paret seca a l'esquerra. Als 4’ iniciem el descens amb pendent fort i als 5’ vam arribar al final del tàlveg (fites); estem transitant per la part superior de la Coma de ses Sitges. Iniciem la pujada pel vessant de davant i posteriorment descendim amb pendent mitjana/forta arribant al Coll de Pastoritx. (fites). Iniciem l'ascens fort/mitjà pel vessant de davant, tenint la paret seca a l'esquerra. La pujada passa a forta i la paret seca finalitza al costat d'unes roques. Seguim ascendint, seguint les fites i fletxes vermelles, per pendent fort/molt fort, i al cap d'uns 4’/5’ arribarem a una paret seca a la nostra esquerra i seguim pujant i transcorreguts uns 3’ arribarem al costat d'una paret seca en angle recte. Superem aquesta paret seca i seguirem deixant la paret seca (tram llarg de l'angle recte) a la nostra dreta. Iniciem una pujada forta/mitja camp a través (veurem una paret seca a uns 40/50 m a la nostra esquerra) i ens dirigirem cap a dues alzines que veurem retallades en “la cresta”. Als 3’ d'haver saltat la paret seca arribarem a un cim secundari del El Puig de sa Font. Ens dirigim cap al cim del Puig de sa Font, situada a la nostra dreta, a la qual arribem camp a través als 7’/8’ després d'una baixada lleugera/mitjana i posterior pujada lleugera/mitjana.

Seguim camp a través amb adreça S-SW, amb la finalitat d'arribar a el Penyal de sa Rata. Iniciem una baixada mitja (fites), que posteriorment passa a lleugera/mitjana i fins i tot planeja. Al cap d'uns 15’ iniciem una pujada lleugera que passa a mitjan, trobant algunes fites en el camí. Als 4’ arribem als voltants del cim, grimpant per una esquerda situada a nostra esquerra en 1’ arribem a el cim del Penyal de sa Rata.

En el Penyal de sa Rata donem per finalitzat el recorregut per la Serra de Son Moragues i cims veïns (Puig de sa Font i Penyal de sa Rata) pel que realitzarem el retorn transitant pel mateix camí que ens ha portat fins a aquest cim, exceptuant el recorregut per la cresta de la Serra de Son Moragues.

Els temps emprats en el recorregut han estat els següents:

- Penyal de sa Rata – Puig de sa Font 16’/18’

- Puig de sa Font – Coll de Pastoritx 17’/19’

- Coll de Pastoritx – Font des Polls 41’/44’

- Font des Polls – Barrera de Son Moragues 13’/15’

- Barrera de Son Moragues – Urbanització s’Arxiduc 22’/25.’


El recorregut total de l'excursió ha estat de 14’660 km.text d'en Xavier González

 

Següent