INICI
 

PERFIL

 

Cim del Puig ses Vinyes

 

MAP SAT


 

Anterior

PUIG SES VINYES I

SERRA DE TURIXANT

Des de el "Funicular" al Gorg Blau

31.10.2009

Dificultad: PD

Altura máxima: 1.107 m.

Desnivell: 391,74 m.

Distància recorreguda: 6,73 Km.

 

fotos

 

 

PUIG DE SES VINYES – SERRA DE TURIXANT

L'excursió s'inicia en la denominada plataforma del funicular, situada a l'esquerra de la carretera Ma.- 2141 a l'altura del quilòmetre 2’2 , en una corba a la dreta (existeix possibilitat d'aparcar en aquest punt). Ascendim en direcció al coll on està situat el Porxo Esbucat (W i posteriorment SW), seguint la senda assenyalada per fites i senyals vermells, amb pendent mitjana/forta. Als 7’/8’ veurem un pal metàl·lic de línia elèctrica i la pendent en aquesta zona és mitja; 2’ després, ens desviarem a l'esquerra (S), travessant una petita llera empedrat i vorejarem la paret rocosa que forma l'extrem nord de la Serra de Na Rius, amb pendent mig. Als 2’ arribarem a un replà, seguirem per la senda assenyalada per fites amb pujada mitja/lleugera. 2’ després iniciarem un descens lleuger seguint les fites situades sobre roques. A la nostra dreta veurem una oquedad i en el seu costat esquerre una enredadera. Iniciem una baixada lleugera i 3’/4’ iniciem un ascens fort/molt fort pel pas que ens permet la paret rocosa situada a continuació de la enredadera. Una vegada superat el pas, seguim vorejant la Serra de Na Rius, amb adreça S. Als 2’ ascendim per una esquerda, pujada forta/molt forta, i procurant no perdre altura avancem pel vessant. Als 3’ veurem un grup d'alzines a la nostra dreta, i continuarem, sense perdre altura, cap al petit “portell” situat en l'extrem sud de la paret seca que tenim enfront de nosaltres. En uns 5’/6’ arribarem al “portell”, travessant la paret seca (el pas “pel portell” està obstaculitzat per reixeta).

Continuarem vorejant la Serra de Na Rius, amb adreça S, procurant no perdre altura. Al principi descendirem amb pendent mitjana/forta (molt curta), per a planejar posteriorment. Als 6’ veurem unes alzines a la dreta i 2’ després passarem per l'extrem d'una rosseguera situada a la nostra dreta, planejant. Passats 2’ iniciem una baixada mitja/fort dirigint-nos cap al encinar, al que arribem al cap d'uns 3’.Seguim vorejant la paret rocosa situada a la nostra dreta, no perdent molta altura i al cap d'uns 6’/7’ iniciem una baixada forta/molt forta, arribant a una paret seca als 2’. Superem la paret asseca aprofitant una alzina caiguda i iniciem un descens amb pendent fort/mitjana, posteriorment se suavitza, arribant als 5’ a un camí.

Seguim a la nostra dreta, ascendint per aquest camí amb pendent lleuger i planejant. 1’ després passem per un rotlle de sitja, i iniciem una pujada forta, que als 2’ passa a mitjan/lleugera. 1’ després passem a l'altre costat del tàlveg (que recull s'aigüa de la font de s'escudella)i vam arribar al camí que des de les cases de Turixant de Dalt condueix al Coll de s'Escudella, recorrent el fons del tàlveg que forma la Serra de na Rius, a la nostra dreta, i la Serra de Turixant, a la nostra esquerra. Seguim a la nostra dreta i el pendent varia al llarg del recorregut oscil·lant entre mitjana/forta i lleugera. Als 25’/29 arribem a la Font de’s Escudella. Saltem el botador metàl·lic que ens permet superar la paret seca amb reixeta i seguim la senda que amb pendent fort/mitjana ens conduïx camp a través entre el càrrit” fins al Coll de’s Escudella, trobant algunes fite” en el tram final. Arribem a el coll al cap d'uns 4’/5’.

Des del coll ens dirigim amb adreça NE, diagonal esquerra, cap al cim del Puig de ses Vinyes. Al principi la pujada és lleugera i posteriorment passa a forta/mitjana, trobant algunes fites. Als 4’/5’ trobem un botador metàl·lic, ho saltem i vam seguir cap al cim en la mateixa adreça seguint les fites, amb pujada forta. Ens dirigim cap a la base rocosa i ascendim, finalment, per un canal amb pendent fort/molt fort que ens conduïx a la cresta; des del botador hem trigat uns 12’/14’. A la nostra esquerra a uns 15/20 metres està la fita que marca el cim de El Puig de ses Vinyes. Des de la base del funicular hem recorregut 4’57 quilòmetres.

El descens ho realitzem per la cresta de la Serra de Turixant. El recorregut té adreça NE, excepte el tram final pel qual descendim fins a l'aparcament de l'embassament del Gorg Blau. El descens ho realitzem per la cresta; en alguns punts la deixem a la nostra esquerra i el pendent, en general, és fort molt fort, amb alguns trams curts molt forts. Al cap de 1h 30’/1h 40’, quan vam albirar enfront de nosaltres la presa del Gorg Blau, amb les canonades metàl·liques que ascendeixen l'aigua fins a la canalització que conduïx l'aigua a l'embassament de Cúber, descendim, amb adreça Es, pel vessant amb pendent fort. Als 4’ veurem a la nostra dreta un pal metàl·lic de conducció elèctrica, seguirem descendint, amb pendent mig, vorejant les roques que tenim a la nostra dreta i en uns 5’ arribarem al camí que conduïx a la presa des de l'aparcament del Gorg Blau. Prendrem a la nostra dreta i en 1’ arribarem a l'aparcament situat al costat de la boca sud del túnel del Gorg Blau.

text d'en Xavier González

 

Següent