INICI
 


map 1 copia

map 2 copia

cim penyal des migdia


 

Anterior

SA CALOBRA

PENYAL DES MIGDIA

Sa Calobra - Ermita de Sant Llorenç, Pas d'en Termes, Es Clots Carbons, Torrent del Gorg des Diners, Pas de n'Argentó, Plà d'en Gumbau, Font Subauma, Cami des Cingles, Penyal des Migdia, Coma de n'Arbona, Ma-10 i Túnel de Monnàber.

15.5.2010

Dificultat: D+

Altitut: 1.406

Desnivell: 0 m.

Distància recorreguda: 13,09 Km.

fotos

 

  

El recorregut de l'excursió és un dels que ascendeixen des del nivell del mar fins als cims més alts de Mallorca. Els punts d'inici poden ser sa Calobra o Cala Tuent i finalitzar al Puig Major o en el Penyal des Migdia. L'itinerari d'avui ho iniciem a sa Calobra i ascendim fins al Penyal des Migdia, deixant per a altra ocasió el recorregut des de cala Tuent fins al cim de l'El Puig Major.

L'excursió comença en sa Calobra i finalitza en el túnel de Monnàber, pel que deixem un vehicle en el túnel de Monnàber i vam baixar fins a sa Calobra, on vam deixar la resta de vehicles, regressant al finalitzar l'excursió, de nou, a sa Calobra.

Al tractar-se d'un itinerari “clàssic” únicament indico el recorregut, la distància i el temps emprat, ja que es pot veure l'itinerari en la mapa Serra de Tramontana Nord de l'editorial Alpina.

Iniciem l'excursió en sa Calobra (podem deixar el vehicle en l'aparcament) i ascendim per la carretera uns 6’/7’ fins al punt on arrenca, a la dreta de la carretera passada la primera corba a la dreta, el camí que ascendeix fins a les cases de sa Calobra. En uns 3’ arribem a aquestes cases i seguim ascendint per un camí empedrat fins al coll de Sant Llorenç, on es troba l'ermita de Sant Llorenç (segle XIII). En uns 11’ arribarem al coll i des de sa Calobra haurem recorregut uns 1’52 km.

Seguim per la carretera amb adreça SW i als 2’/2’30 ascendim pel vessant situat a la nostra esquerra, amb adreça Es, per a arribar a el Pas d'en Termes. Als 33’/35’ arribarem a aquest pas i, des de sa Calobra, hem recorregut 2’55 km.

Des del Pas d'en Termes ens dirigim cap al Pas de’n Argentó, transitant amb adreça S-SE per la zona d'és Clot Carbons, per a descendir, amb adreça S, al Torrent des Gorg des Diners i ascendir, amb adreça SW cap al Pas de n'Argentó. Hem de parar esment en aquesta zona seguint les fites, ja que tot just tenim punts de referència. El temps transcorregut entre el Pas d'en Termes i el Pas de n' Argentó és de 1h 25 m. i des de sa Calobra vam dur recorreguts 5’05 km.

Des del Pas de n´Argentó ens dirigim cap al Camí donis Bini para arribar fins a sa Font Subauma. En aquest tram l'adreça és SW, al principi, S en el sector central i finalment I fins a arribar al Camí donis Bini i sa Font Subauma. Des del Pas de n´Argentó fins a sa Font Subauma invertirem uns 30´ i duem recorreguts 6´26 km.

Des de sa Font Subsuma ens dirigirem pel Camí des Cingles fins als voltants de sa Roca Saltadora. Als 22´/23´ veurem a l'esquerra del camí un pi en la base del qual hi ha una fita; duem recorreguts 8’16 km i és el punt en el qual hem d'abandonar el camí i ascendir pel vessant esquerre, seguint les fites, primer per una pineda amb abundant càrritx i posteriorment per la rosseguera. El pendent en aquest sector és fort/molt fort. L'adreça d'ascens és dominantment S. A mitjan vessant hem de vorejar, cap a l'I (esquerra), una paret rocosa situada entorn dels 1.040/1.050 m d'altura. Des del Camí des Cingles fins a la cresta invertirem 1 h 5 m i durem recorreguts 8’84 km.

Una vegada en la cresta ens dirigirem cap al cim del Penyal des Migdia, crestejant amb adreça NE Arribarem a el cim del Penyal des Migdia en uns 15’, duent recorreguts des de l'inici 9’25 km. En el mapa de l'editorial Alpina figura com Penyal des Migdia un cim situat al SW del punt on ens trobem, amb una altura de 1.356 m. El cim en la qual ens vam trobar té una altura, segons el GPS, de 1.406 m. Aquestes dades fan que “identifiquem” com cim de la cresta del Penyal donis Migdia, aquest punt en comptes de l'indicat per l'editorial Alpina.

Des del cim ens dirigirem primer cap a la carretera militar que descendeix des del Puig Major, per a seguir posteriorment per la Coma de’n Arbona fins a la carretera que ens conduirà al túnel de Monnàber. Des del cim fins a la carretera militar invertirem uns 25’, amb 9’75 km. Una vegada en la carretera seguirem amb adreça SW cap a la Coma de n'Arbona, arribant a l'inici de la mateixa en 2’30. La baixada la realitzem pel camí tradicional, passant al costat de dos pous de ne, restes de cases de nevaters i, ja en el tram final, per la Font des Coloms. En el descens per la Coma de’n Arbona fins a la carretera invertirem uns 40’. Ascendirem a la nostra esquerra per la carretera fins a arribar a la boca sud del túnel de Monnàber, travessarem el túnel arribant a la boca nord en els voltants del qual (a l'esquerra) hem deixat aparcat un dels vehicles a l'inici de l'excursió. Des que hem iniciat el recorregut per la carretera fins a aquest punt hem trigat uns 13’/14’ i el recorregut total de l'excursió ha estat de 13’09 km.

Únicament ens resta desplaçar-nos fins a l'aparcament de sa Calobra para recollir el vehicle que hem deixat al matí a l'inici de l'excursió.

 

 

text d'en Xavier González

 

Següent