INICI
 

- - Perfil

- - CIM DES FUMAT


El Fumat - La Serra Blanca Bloque 1.b


@@(alt)@@

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

El Fumat - La Serra Blanca Bloque 2.b

 

Anterior

CALA MURTA-PUIG ES FUMAT-CALA EN GOSSALBA- SERRA DE LA ROCA BLANCA.

22.5.2010

Dificultat: PD-

Altitut: 336 m.

Desnivell: 401,83 m.

Distància recorreguda: 11,56 Km.

fotos

L'excursió discorre per la península de Formentor, ascendint al Fumat i La Roca Blanca i visitant Cala Murta i Cala en Gossalba. Part del recorregut ho realitzarem discorrent pel Camí del Far de Formentor, que s'inicia en Cala Murta i amb alguns trams en zig-zag, travessa una sèrie de serrals i arriba al far. El traçat és molt llarg per a evitar pendents forts. La carretera que conduïx al far ha destrossat el vell camí en alguns petits trams, però la resta es conserva bé (hi ha zones envaïdes per la vegetació i algunes ensulsiades).

La Cala en Gossalba era el lloc alternatiu on desembarcaven cada cinc dies el combustible i els aliments per a avituallar al far de Formentor. Quan bufava llevant o xaloc, la barca que havia partit del Port de Pollença, en comptes de desembarcar els subministraments a Les Moles (una vegada desembarcats havien d'ascendir 272 graons tallats en la roca i recórrer uns 300 m de camí en el penya-segat fins al far), el cap a en la Cala en Gossalba, allunyada una hora i mitjana del far. Aquesta situació es va perllongar fins a desembre de 1.951, quan es va inaugurar la carretera del Pi de la Posada, que enllaçava el far amb la platja de Formentor.

--Iniciem l'excursió en l'aparcament situat a l'altura de quilòmetre 13 (esquerra) de la carretera Ma.-2210, que partint del Port de Pollença arriba al far de Formentor. Travessem el portell i descendim per la carretera (dreta) cap a les Cases de Cala Murta (esquerra), a les quals arribem en 2’. Abandonem la carretera, veurem un pal indicador: Cala Murta, i prenem el camí (esquerra) que conduïx a Cala Murta, llaneando o amb pendent lleuger. Als 2’ travessem un portell amb barrera (pas a la dreta). Esbalaïments per la colònia de vacances Campament Santa María de Formentor (esquerra) i arribarem a un nou pal indicador (Camí de Cala Murta). Als 4’ travessarem un portell sense barrera i 2’ després arribem a l'altura d'un transformador (esquerra). Seguim descendint pel camí i en uns 14’ arribem a un portell (esquerra) i ens dirigim cap a la cala passant al costat d'unes taules amb bancs (dreta), a la qual arribem en 1’.

IDesde Cala Murta ens dirigim al cim del Fumat. Retrocedim pel camí que hem vingut i als 2’ ens desviem a la dreta, per una senda que ascendeix amb pendent fort a través de la pineda. Als 3’ arribarem al Camí Vell de Formentor (Camí del Far de Formentor) (fita sobre una roca) -veurem un petit marge que ho sustenta. Aquest camí ascendeix pel vessant sud del Fumat amb pendent lleuger, pràcticament constant, en zig-zag. En uns 45’/50’ arribarem a un serral i a l'esquerra veurem el cim del Fumat. Seguim pel camí i en ½’ vam abandonar el camí i ascendim a la nostra esquerra per una senda (diagonal dreta) amb pendent fort. En 1’ transitarem sobre roca i seguirem les fites i els punts vermells que ens conduïxen al cim (vèrtex geodèsic), a la qual arribarem en uns 9’. Des de l'inici de l'excursió hem recorregut uns 5’5 km.

Des del Fumat descendim cap a Cala en Gossalba, al principi seguint el Camí del Far de Formentor i posteriorment la llera del Torrent dels Agulles fins a arribar a la cala. Des del cim del Fumat, descendim, amb pendent fort, pel mateix camí de l'ascens cap al Camí del Far de Formentor, al que arribarem en 9’/10’. Descendim pel camí i als 4’ abandonem el camí i descendim pel vessant (restes d'un incendi), amb diagonal dreta (molt estesa) amb pendent fort, dirigint-nos cap al jaç del torrent. Arribem a la llera en uns 7’. Una vegada en la llera continuem per ell, amb pendent mig o lleugera, seguint les nombroses fites que ens indiquen el camí. En algun moment ens desviaran, pujant lleugerament el vessant a causa de la presència d'algun salt en el torrent. El recorregut per la llera del torrent fins a la Cala en Gossalba serà d'uns 25’/28’.

La Cala en Gossalba (en realitat són dues cales unides) és un lloc molt agradable per a menjar, des d'on ascendirem posteriorment pel canal de Cala en Gossalba fins a la petita“serra de La Roca Blanca. Vorejant la cala a la qual hem arribat veurem fites que ens conduïxen cap a la segona cala des d'on parteix una senda (s'inicia amb uns graons) que ascendeix per la Canal de Cala en Gossalba i finalitza en la carretera del far de Formentor, poc abans del km 15. De la cala a l'inici de la senda trigarem uns 5’/6’. Ascendirem per aquesta senda, amb pendent mig i, en alguns trams, fort. Als 5’ passarem al costat de les restes d'una caseta de pedra (dreta); seguim ascendint per la senda (seguint les fites) i als 8’ deixem la senda i ascendim pel vessant esquerre amb adreça diagonal esquerra i pendent mitjana/forta. Deixem uns pals de fusta a la nostra esquerra i seguim ascendint amb adreça NW cap al cim de La Roca Blanca. El pendent s'endureix (fort/molt fort) i transitant camp a través, vam arribar a la primera dels cims al cap d'uns 8’. Des d'aquest punt ens dirigim al cim que tenim enfront de nosaltres, separats per un serral estès. En uns 3’ de baixada mitja vam arribar al serral i després de’ 2 d'ascens, amb pendent fort, vam arribar al segon cim. Des d'aquest cim ens dirigim al cim principal (fita), a la qual arribem després de 6' 7’ de pujada mitja/forta. Des de l'inici de l'excursió duem recorreguts 8’6 km.

Des del cim anem a dirigir-nos al serral, on reprendrem el Camí del Far de Formentor que ens conduirà a la carretera i una vegada en ella, regressarem fins al km 13, en els voltants del qual es troba l'aparcament des d'on hem iniciat l'excursió al matí.

La baixada cap al serral és fort, hauríem de seguir les fites i algun punt vermell. En uns 12’ vam arribar al Camí del far de Formentor. Seguim a la dreta amb baixada lleugera (com ve sent tradicional en aquest camí); als 5’ arribem a un pal indicador (Camí de’l escala de’l amo en Joan Cerdà, Camí Vell del Far); seguim el camí i als 6’ arribem a la carretera del far (Ma.-2210) -pal indicador Camí Vell des Far-.

Descendim, a la nostra esquerra, per la carretera amb pendent lleuger i 3’ després arribem al km 14. En 1’ arribem a la boca nord del túnel excavat en la roca; a la sortida, en la boca sud, s'inicien (dreta) les escales que permetien el pas dels treballadors a un costat i altre del túnel quan aquest s'estava construint. Una vegada travessat el túnel (3’), en uns 8’ de baixada lleugera, arribarem a l'altura del km 13 on es troba situat (dreta) l'aparcament en el qual hem deixat el cotxe al matí.

text d'en Xavier González

 

Següent