| INICI |
 


Cim del Puig Roig

Final des Torret

Vista retrospectiva des torrent

 

Anterior

TORRENT DES RATJOLI (Retjoli)

I

Cala Es carregador i Puig Roig

11.09.2010

 

fotos

 

__________________________________________________________________________________________

 

image001

Topografia extret del blog d'en Pere Más

Comencem exactament en el Km-104,990, de la Ctra. Andratx/Pollença, en un cami esfaltat i am xiprers al dos costats, aquest cami está senyaliçat per l'Ajuntament d'Andratx com Camí des Retjoli. El cotxe l'em deixat aproximadament al Km 105,300 en una petita explanada, (que hi ha a la nostra esquerra si venim des d'Andratx) amb dues vigues clavades als costats.

Seguim aquest cami esfaltat fins que ens trobarem una barrera metàlica que podrem salvar per un botador a la dreta, de recent construcció que ha deixat la propietat.

Seguim devallant i pasem just devora ses cases des Retjolí que hara están arreglant. Pasem ses cases i ens dirigim pel mateix camí fins que s'acaba. Just aquí comencem per un antic camí, ja molt espenyat, que ens durá fins a Es Carregador, una petita caleta en un entorn impresionant.

Després de pendre forces, iniciem el dur ascens al Puig Roig de 109 m. Una vegada que em guanyat la vertient comencem a crestejar els impreionants penyasagats ambs algunes grimpades fins arribar al cim.

El descens també ho farem just per la vertient Sud que dona demunt el Torrent i que ja ens deixa veure l'espectacular inici del torrent. LLoc on arribem aviat.

Aquest torrent es bastant curt i no té gaire bots però aixó no el desmereix ja que la seva bellesa ho fa un dels més guapos que em fet. Al tenir aigua que rella tot l'any li permet tenir una vegetació exuberant (garballons, joncs, figueres...). A més té l'afegit de que s'ha de remontar lo que el fà més interesant.

No més començar la part exportiva ens trobam amb tres petits gorg plens d'aigua fàcilment desgrimpables, fin que arribem al gran bot de 25 m., ben equipat i còmode de devallar.

Cal destacar que els seguents bots son de 10 i 11 m. que no representent cap deficultat. Seguidament arribam a un caos de roques que ens recorden el Torrent de Pareis, però que en aquest cas tenen molta més pendent i que ens obliga a emplear-nos a fons per fer ses desgrimpades. Cal mencionar que en una d'elles varem posar una corda per no correr cap risc de lliscament.

Finalment arriem a la mar amb una darrera desgrimpada.

Ara ja ens queda sa part mes "dura", remontar-lo, que si em anat deixant ses cordes posades no tendrem cap problema. En el darrer bot de 25 m. si no sa vol remontar es pot superar per una canal que hi ha a la seva dreta, sense cap problema, que ens durá fins on començat .

 

Un cranc americà als torrents de Mallorca.

El cranc de riu americà (Procambarus clarkii) és un cranc originari dels pantans i rius del nord-est de Mèxic i del centre-sud dels Estats Units. Ha estat introduït a molts llocs del món, com ara la península Ibèrica, on arribà l'any 1974. A Menorca fou introduït a principis dels anys 80.

Y a Mallorca ??

 

 

text d'en Xavier González

 

Següent