| INICI |
 


P1220140Joan Antoni, Xavier i Xavi a dalt de la canal

Bloque diagrama B


P1220144Joan Antoni, Xavier i Xavi superant la canal

 

Anterior

MORRO D'EN PELUT

PER EL PAS DES FORAT, -N/NW-

I PER SA CARA -N/NE-.

22-1-2011

fotos

Altitut: 1.319 m.

Dificultat: dificil (amb neu i gel)

_________________________________________________________________________________________________

En aquesta ocasió em atacat el Morro d'en Pelut per la cara N/NW i N/NE, per tant poden dir que a estat una excursió bífida.

Iniciem l'excursió d'avui L'excursió a la plataforma del funicular (688 m.) que hi ha a la carretera de Sa Calobra (Ma-2141), en una corba cap a la dreta, abans del Coll dels Reis, on podem aparcar. En l'aparcament s'inicia un camí/senda que amb direcció W comença una pujada mitja/forta fita. Al cap d'uns 9’/10’ passem al costat d'un pal metàl·lic de l'estesa elèctrica i 7’ després arribem a una paret de partió amb un portell i a la nostra dreta deixem el  Porxo Esbucat. Seguim pel camí fins arribar al cap d'uns 15’ a la Font Subauma (esquerra). Seguim el camí, ara amb pujada mitja/lleugera i en ½’ vam arribar a una barrera metàl·lica. Ho travessem, als 3’ deixem unes restes d'un tancat/caseta (esquerra). Arribem a un encreuament i hem de seguir a l'esquerra per la pista que ascendeix amb pendent mitjana/lleugera augmentant el pendent a mesura que avancem. Als 10’/11’ arribem a un portell. A escassa distància, abans d'arribar al mateix, veurem una fonteta i una alzina (esquerra), punt en el qual hem d'abandonar la pista i ascendir pel vessant (podem iniciar l'ascens al costat de l'alzina), amb direcció ES dirigint-nos cap a la paret rocosa que conforma la base del Morro d'en Pelut. Al llarg de l'ascens trobarem algunes fites, procurant ascendir mantenint-nos a uns 10/15 metres de la paret de partió que tenim a la nostra dreta. Al cap d'uns 28’/30’ arribarem a la base de la paret rocosa, dirigint-nos cap al lloc on la paret de partió incideix amb la paret rocosa. Travessarem la paret de partió i avançarem amb direcció S vorejant aquesta base rocosa amb pendent fort/molt fort. Passem sobre una rosseguera, el pendent es modera (mitjana) i al cap d'uns 14’/16’ arribem al costat d'una petita paret seca (fita). Continuem vorejant la paret rocosa amb pendent mitjana/forta i al cap de’1 1/2 ascendim pel tàlveg que apareix a la nostra esquerra.La pujada és forta/molt forta, ascendint grimpant al al principi per l'esquerra i a l'arribar a una espècie de balconet –al cap d'uns 10’– passar a la dreta per a seguir ascendint per la xemeneia que tenim enfront de nosaltres; després d'uns 6’/7’ arribam al Pas des Forat.

Una vegada travessat el “forat” seguim ascendint amb direcció NE. Al cap d'uns 8’/9’ de pujada ens dirigim cap al canal” que veiem a la nostra dreta; progressem per ell i al cap d'uns 5’ vorem el cim del Morro d'en Pelut enfront de nosaltres. Ens dirigirem cap a ella (trobarem alguna fita, però l'adreça, NE, és evident) amb pendent fort, progressant sobre roca, arribant en uns 13’/15’ a la basa del cim. La voregem amb direcció N buscant un pas, per a ascendir pel mateix al cim. Hem de parar esment en aquest recorregut final doncs hi ha algun tram una mica “aeri”.

Des del cim del Morro d'en Pelut, descendim amb adreça S, deixant la cresta a la nostra esquerra. Al cap d'uns 8’/9’ arribarem a un primer coll i segon coll, seguim avançant fins arrriba a una corba de la carretera militar que pouja al cim del Puig Major. Just en aquesta corba podem inicia el descens per sa Coma des Ribell o Coma Fosca.i 3’ pel seu costat esquerre, amb pendent fort i trobant nombroses fites al llarg del descens. Al cap d'uns 25’/27’ realitzem un petita desgrimpada en un front rocós i seguim les fites, que amb pendent fort ens dirigeixen cap a l'inici d'un pinar, al que arribem després de’/9 10’ de marxa. Una vegada en el pinar el pendent se suavitza però travessem una zona bastant bruta pel que a vegetació es refereix i després de 10’/12’ de recorregut seguint les indicacions de les fites arribem al Camí des Cingles, a l'altura de la llera del Torrent del Gorg dels Diners. Una vegada en el camí ens dirigim cap a la dreta (NE) pel mateix itinerari que hem recorregut a l'anada.

Recorregut de l'excursió: 9’53 km.

- - - - - - -

Ara vos descriure la pujada N/NE, que iniciem al costat esquerra de la Font Subauma, per situarn-nos seguidamente al costat esquerra de la paret de partió que hi ha just darrera la font.

Seguim l' ascens sempre pel costat de la paret fins que s'acaba on cambiem a direcció N (esquerra) pasant per davall el muralló i per damunt un pi. Es tracta de arribra a un rasalt rocos que ens tanca el pas, damunt sa coma, seguint pujant fins arribar a la cota 1.145 m punt on podem proseguir enfilant cap al cim del Morro d'en Pelut o per on em de començar a davallar, desgrimpant en algun moments, per situarn-nos a la pala, per seguir devallant per una rosseguera fins aaribar al final a una petita ximenea de la dreta en un pas vertical que superarem amb oposició. Després ja només en queda caminar fin el cami dels Cingles.text d'en Xavier González

  

  

 

 

 

Següent