INICI
enrera

Morro d'en Pelut

__

MORRO D'EN PELUT

Pujada per sa cara nord (Cami de Bini) i baixada per es Pas de sa Pomera Borda

Morro d'en Pelut: Altitud 1.319 m.

Puig Major: Altitud 1.416 m.

Serra de na Rius: Altitud 1.057 m.

Dificultad: AD

Desnivell: 762 m.

fotos

 

MORRO D’EN PELUT – PUIG MAJOR – SERRA DE NA RIUS

L'excursió s'inicia en la plataforma del funicular (695 m.) en la carretera cap a Sa Calobra (PMV 214-I) passat el quilòmetre 2 en una corba cap a la dreta, on podem aparcar. En l'aparcament s'inicia un camí que amb adreça W inicia una pujada mitja/forta al costat d'una taca vermella i alguna que altra “fita”. AL cap d'uns 25' arribem a una paret seca amb un” portell” i a la nostra dreta el  Porxo Esbucat.

Seguim el camí que planeja o en baixada lleugera i amb adreça W.SW, en el qual trobarem algunes fites” Al cap d'uns 10' arribarem a una paret seca amb una barrera (Bini Gran) continuant el descens. A uns 7' veurem un grup d'alzines a la nostra esquerra, continuant els trams plans, amb lleugers ascensos i baixades lleugeres/mitjanes.

Transcorreguts 7' planejant, veurem a la nostra dreta les restes d'una caseta. 2' després veurem a banda i banda del camí dos pins. En aquest punt hem d'abandonar el camí (fita) i iniciar un ascens mig/ fort pel vessant esquerre en direcció S. Passarem per una roseguera amb tendència a anar cap a la paret rocosa. Arribarem a la base d'una esquerda passats uns 12'/13' i veurem una “fita” al costat de l'esquerda esquerra.

Es tracta de pujar per aquesta esquerda i continuar pel tàlveg amb pendent fort/molt fort i al cap d'uns 24'/25' girar a la dreta per a vorejar les roques (trobarem fites) i hem de seguir pujant amb pendent molt fort i adreça S durant uns 60'/65' buscant el millor itinerari en aquesta zona de roques i vegetació, fins a arribar a la cresta. Una vegada en la cresta hem de seguir pujant en adreça SW fins a arribar al cim del Morro d'en Pelut, (1.319 m.) haurem trigat uns 8'/9'.

Des del cim ens dirigirem en adreça S, deixant a la nostra esquerra la Coma d'és Ribell, i iniciar una pujada mitja cap a les instal·lacions de l'El Puig Major. Des del cim del Morro d'en Pelut fins a les instal·lacions haurem trigats uns 18'. Caminarem per la carretera vorejant les instal·lacions fins a trobar un encreuament on agafarem el de la dreta, ja que si seguim en ascens ens llevaria a la instal·lació del radar. Transcorreguts uns 12' arribarem a un barracot (a l'esquerra) i llavors deixarem la carretera per la nostra dreta i vorejarem la reixeta i seguint per la cresta amb direcció NE arribarem a el cim de l'El Puig Major (1.416 m.) als 5' d'haver abandonat la carretera.

Des del cim de l'El Puig Major avanzarem  per la cresta ((NE) i als 4' descendirem pel vessant en direcció E buscant les  fites que van apareixent al llarg d'un pendent mig, que als 15' augmenta el seu desnivell. Cal seguir les  fites i ens conduïxen en uns 5' a un tàlveg a la nostra esquerra amb pendent fort per la qual cal descendir en ràpel, trigant uns 15'. S'inicia un descens molt fort en que el seu segon “sector”, que tambien ho realitzem en rápel, trobarem  un filferro per a facilitar el descens, trigant en total uns 5' en realitzar-lo. Segueix una baixada forta que en uns 3' ens duu al Pas de Sa Pomera Broda. Una vegada superat amb altre rápel aquest pas seguim descendint pel vessant dret planejant o amb pendents lleugers per a no perdre altura i amb adreça NE, trobarem algunes “fites” en el camí que ens condueix al cim culminant de la Serra de Na Rius (1.057 m.). Després d'uns 30'/35' de marxa des del Pas de Sa Pomera Borda  arribam a la base del cim final pujant en 4' fins al cim amb pendent mig.

Des del cim baixem pel seu vessant sud i a uns 10/12 metres del cim s'inicia un descens fort en adreça NW, descendim al costat d'una paret seca que queda a la nostra dreta, transcorreguts uns 6' passam a l'altre costat de la paret i seguim descendint amb pendent mitjana/forta per una tirany entre el càrritx. Als 4' arribem a un serral en el qual s'inicia una baixada (fer-lo per la dreta) molt forta, amb adreça NE als 8' del descens veurem en la paret rocosa esquerra un arbre i poc després s'inicia una “rosseguera” amb pendent fort. Als 5'/6' finalitza el recorregut per  la  rosseguera trobant una fita. A partir d'aquest moment hem de seguir les  fites”que van apareixent i que en uns 15' vam arribar al cami de Bini que hem recorregut aquest matí.

Seguim a la nostra dreta (E) al principi planejant i després pujada lleugera/mitjana, apareixent algunes fites. Uns 8' després d'iniciat el camí arribem a  el  Porxo Esbucat i seguint el tirany que, ara en descens lleuger/mig, hem recorregut aquest matí arribarem en uns 15' arribarem a l'aparcament al costat de la base del funicular.

 

Text Xavier González

 

següent