786. Afluent torrent de Maçana pel Portell des Bosc

Hora Inicio: 9:51 13 mar. 2021
Hora Fin: 17:59 13 mar. 2021
Distancia recorrida: 5,4 km (08:08)
Altura Mínima: 25 m
Altura Máxima: 323 m
Velocidad Ascenso: 122,7 m/h
Ganancia Altitud: 272 m
Pérdida Altitud: -274 m
Tiempo Ascenso: 02:13
Tiempo Descenso: 05:54

Circular: SI

Data: 13.03.2021

Afluent del torrent de Maçana, pel portell des Bosc. Cova i Cuculla de Maçana.

Per accedir a l’inici de la ruta d’avui, agafarem el camí (carretera) de na Pontons ( Campanet) fins a l’oratori de Sant Miquel, prenem direcció Pollença (dreta), deixam (esquerra) l’entrada a les Fonts Ufanes de Gabellí, seguim i en arribar al primer desviament a l’esquerra, avui hi ha un cartell indicador de la finca «Els Esquirols», l’agafem, travàssem el torrent per un pontet, deixam (esquerra) la finca de Son Ambaraç i continuem fins a l’entrada al camí de Miner, amb una barrera i botador. Aparcam els cotxes a l’entrada i continuem a peu. Als 280 m veurem a la dreta una barrera  metàl·lica. A l’altre costat tenim el torrent Mal Nom de Maçana que assolim el seu tàlveg i anem progressant, anirem salvant petites escloses. Arribarem on a la dreta veurem uns escalons de pedra que donen accés a una tanca, i al costat una torrentera que agafem fins a veure un camí que s’enfila dins el bosc. Deixam a la dreta un gran sestador, continuem l’ascens vorera la torrentera que després traspassem i la deixam a la nostra esquerra. Es una zona laberíntica, però sense perdre la direcció de NE, anirem trobant diversos trams d’un antic camí. Arribarem a una paret de partió que traspassem i voltegem (esquerra) un rocam i mirant la vall de Maçana trobarem la gran boca de la cova de Maçana.

La cavitat té forma de túnel, una entrada plana de bon accés i l’altre més  tipus avenc, però accessible des de dalt. Una cova que en temps passat va tenir moltes activitats. Una i tal vegada la més recent, on se caçava i  guardaven coloms i tudons, encara es poden veure estris que es varen utilitzar. Allà pels anys de sa guerra s’utilitza com amagatall, sent el més famós en «Bonjesús» un líder revolucionari pollencí, i altres com es descriu en el llibre «No eren verdes ni blaves les muntanyes». I molt més enrere, en temps prehistòrics i medievals es va fer servir de crematori de cadàvers.

Sortim de la cova i traspassem novament la paret de partió i enfilam amunt i en pocs metres feim cim a la Cuculla de Maçana de 323 m.

Tornem enrere i ens situem al devora de la boca superior i prenem NO sobre la cota 280/290. Es un terreny poc trepitjat i amb molta vegetació. S’ha de estar atento i localitzar un tirany fet per les cabres, que seguirem fins a  arribar al Portell des Bosc, és un pas de fàcil trànsit enmig de dos grans  murs de roca amb un marge de sosteniment. Probablement era un antic  camí que comunicava les cases de la Mola i Miner amb les de Maçana i amb unes sitges que hem vist vora el tàlveg des torrent.

Traspassem el portell uns metres mes i arribem a l’afluent que ens  interessa. Un bon lloc per menjar i descansar. Just aquí tenim el primer bot de 5 m. Cal dir que no està equipat, encara que noltros hem anat deixant  reunions fetes amb cordinos i mallons en els bots més compromesos. Aquest afluent té 5 bots rapelables més altres que es poden desgrimpar.

Acabem a l’entreforc amb un bot de 21 m.

Ara es tracta de continuar el descens pel torrent Mal nom de Maçana, a la part més esportiva.

No descriuré el descens per no ser repetitiu, però cal destacar el gorg Verd sempre amb aigua i salvable per l’esquerra. Després tenim un petit gorg sempre amb aigua en el que per passar ens haurem de llevar ses botes. I per acabar tenim el bot des gorg de la Illeta, dins l’olla veurem dues reunions, però no les farem servir perquè la millor estar a dalt de la cornisa que no es veu fins que has pujat.

Acabarem vora l’esclusa, continuarem pel tàlveg i novament al camí de Miner.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc opció 1

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina