775. Puig d’en Costurer

Hora Inicio: 9:16 16 ene. 2021
Hora Fin: 17:26 16 ene. 2021
Distancia recorrida: 11,2 km
Tiempo en movimiento: 04:48
Altura Mínima: m
Altura Máxima: 529 m
Ganancia Altitud: 662 m
Pérdida Altitud: -596 m
Tiempo Ascenso: 03:31
Tiempo Descenso: 04:34
Circular: Si

Puig d'en Costurer

Data: 16.01.2021

775. Puig d’en Costurer, per ses Planes i el Comellar de sa Font de sa Pega.

A la ruta d’avui ascendirem al modest Puig d’en Costurer, de tan sols 531 m, però amb unes vistes al Raiguer, Pla i Nord realment espectaculars.
Iniciem la ruta a l’Oratori de Sant Miquel, a Campanet.

"Sant Miquel de Campanet és una església situada al Pla del Tel al terme de Campanet que, essencialment, conserva la factura gòtica de les esglésies de repoblament catalanes edificades a l'illa de Mallorca després de la conquesta, amb l'afegit d'una espadanya vora el portal d'accés del segle xv.
Es documenta per primera vegada a la butlla del Papa Innocenci IV de 1248 en què se l'esmenta com parròquia, tendria jurisdicció sobre els actuals termes de Campanet, Búger i sa Pobla, on hi havia l'oratori de Crestatx, el 1315 la parròquia fou traslladada a la Pobla d'Huialfàs i fins a 1362 fou vicaria sufragània; aquest any, en un context de separació de les viles de sa Pobla i Campanet, recuperà la condició de parròquia que mantingué fins a 1425, any en què l'església parroquial queda residenciada a l'actual ubicació a l'interior del poble de Campanet.
Una tradició sense fonament, però ben arrelada en la historiografia local fins a principis del segle xx, indica que la causa del trasllat foren unes inundacions l'any 1425 que arrasaren una suposada població primitiva (Campanet), però la documentació exclou l'existència de cap població al Pla del Tel i, en canvi, esmenta que les obres de la nova església ja estaven iniciades el 1398. La causa real devia ser la distància entre el nucli de població i el temple, uns dos quilòmetres."

Una vegada aparcats els cotxes i abans de l’allau de gent per anar a veure ses Fonts Ufanes, sortim novament a la carretera, girem dreta (SE) direcció a Campanet. Als 5′ prenem dreta direcció a les finques de Monnàber Nou i Vell. 5′ més deixam a la dreta l’entrada a la finca de Monnàber nou i continuem per la carretera asfaltada, al pocs minuts trobem, enmig de la carretera, una petita senyalització de trànsit, clavada en terra, amb una indicació de prohibit passat ( als cotxes), per tant ja no es pot aparcar al pàrquing de l’agroturisme de Monnàber Vell.

En arribar a ses cases deixam l’aparcament i girem a la dreta, per un pas canadenc, i agafem un camí de carro. En 15′ arribem a una barrera  metàl·lica que traspassa’m i entrem al torrent d’en Carrós. Continuem pel seu tàlveg i passem per davall un pontet amb una altra barrera metàl·lica, ens trobem dins el Comellar de sa Font de sa Pega. Que tot duna deixam i sortim per la dreta i ens situem damunt el pont. Girem esquerra i continuem en lleuger ascens per aquest ample camí de ses Planes, comença amb uns revolts, passem, per un gran esbaldrec  que a tapat el camí amb enormes blocs, continuem fins a arribar a les runes de ses Planes. Aquí s’acaba el camí i agafem un tirany que surt del darrere de les runes, direcció N ( esquerra).

El tirany no és prou definit, pel que cal anar amb els quatre sentits, a més d’un GPS o brúixola i mapa. De moment i només de moment seguirem les poques fites que hi ha, perquè les anirem deixant a la nostra dreta a poc a poc, passarem per davall uns primers pins, la pujada es va fent més forta, passarem per un marge, continuarem en mig ascens lleugerament cap a la dreta, per situar-nos davall el rocam del puig, on visualitzarem el pas (fàcil i ampla) que ens permetrà superar aquest desnivell, continuarem l’ascens amb tendència a l’esquerra fins a arribar a la part més alta i plana. No hem arribat al cim, hem de continuar en lleuger ascens cap a la dreta per enfilar la carena que ens deixarà al punt més alt on coronam el cim del Puig d’en Costurer, de 531 m.

El descens ho feim pel vessant contrari pel qual hem ascendit (NE) fins a sa cota 464 m, una petita zona més plana, un encreuament de tiranys, girem E (esquerra), sense perdre massa altitud, per trobar aviat un antic camí empedrat, que seguirem fins a arribar al coll del Vent, cota 434 m.

Continuem per a aquest antic camí de carboners direcció N, amb el puig de la Font, de 508 m a la nostra esquerra, passarem per una barraca i sitja, continuem pel camí i passem per davant una cova, de la que desconeixem  el seu nom i dades topogràfiques. El camí voltege el puig de la Font de 508 m, sempre ala nostra esquerra, traspassem un portell de pedra. Iniciem un lleuger descens i passem per un abeurador o petita bassa, dos-cents deu metres més arribem a la font de mina de sa Pega. Continuem el descens i entrem dins el comellar de la Font de sa Pega.

Ho farem en descens per un antic camí, amb el torrent d’en Carrós a la nostra esquerra, un tram llarg que dóna per gaudir de l’entorn. Fins que arribem al tàlveg del torrent i pel qual caminarem fins a arribar a la presa, que salvarem, per l’esquerra, pel pas des Torrent d’en Carrós, que ens situa novament a la primera corba del camí de ses Planes que hem fet a primera hora del matí.

Ara en descens continuem pel camí fins a arribar al pont, punt on davallem un altre cop al tàlveg, passem per davall es pont i sortim al camí que ens durà fins a ses cases de Monnàber Vell i pel mateix camí arribem als cotxes.
Donant per acabada aquesta bella ruta i sense poder anar a beure unes merescudes chandis, ja vendràn temps millors.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina