719. Ses Covasses i Puig de Son Vila.

Hora Inicio: 9:16
Hora Fin: 17:06
Distancia recorrida: 10,68 km
Altura Mínima: 42 m
Altura Máxima: 331 m
Ganancia Altitud: 546 m
Pérdida Altitud: -382
Temps total; 7,49 h

Tipo Ruta: Circular

Data: 30.05.2020

Ses Covasses

Comencem aquesta nova etapa postcoronavirus, en el mateix punt on ho varem, deixa el pasat 7 de març.

Iniciem la ruta d’avui al punt quilomètric 44,750 de la Ma-2200, direcció cap a Pollença, un vial que s’inicia a la nostra dreta i que condueix a una urbanització. Al final arribem a un encreuament, on la carretera gira esquerra i a la dreta trobem un ramal amb un pou pel qual tornarem al final de la ruta, es fàcil de veure per què està ple d’escombraries que la gent esquerosa e incívica a escampat. Idò en aquest punt deixem els cotxes i ens comencem a caminar ( esquerra) per l’asfalt direcció NE, als 700 m abandonem la carretera o girem a la dreta també per un vial asfaltat, però atenció perquè als 100 m ens sortirem per l’esquerra per un camí en mal estat i envaït de vegetació, aquest camí ens durà fins a la boca de la cova de Son Vila.

Ens disposem a entrar per l’obertura aproximada de 1×1,20 m amb l’ajuda de les mans per superar el primer escaló, amb atenció perquè a l’esquerra tenim el buit d’uns 8/9 m que dóna a la sala gran, i situar-nos sobre un petit replà artificial i del que descendirem per unes pedres escalonades, girem dreta pel darrera d’una colada i que descendeix a la sala gran que visitem sense més recorregut, excepte que abans d’arribar veurem a la nostra dreta una entrada amb un forat a dalt i que s’accedeix per una curta rampa, que ens situa a la petita sala dels Ossos, bé idò, si mirem cap a dalt veurem una obertura ascendent, es tracta de l’avenc que comunica amb l’exterior.
Sortim de la cova i ascendim uns 8/10 m fins a localitzar l’avenc que dóna accés a la petita sala dels Ossos.

Tornem enrere pel mateix camí fins a arribar al vial asfaltat i girem esquerra ( recordem que abans havíem vingut per la dreta) i continuem per aquest vial fins al seu final on a la dreta hi ha una casa.

Prenem E (esquerra) pel tirany amb forta pujada, a vegades en ziga-zaga SE. 100 m després arribem al murallo, on cercarem una canal que superarem grimpant, després un esperó amb certa sensació aèria però amb bons  agafatais per les mans i una darrera grimpada ens situa a dalt. Als pots metres veiem dos tancats de reixa, traspassem el primer i continuem ascendint pel seu costat esquerre fins a arribar a un tram estret que aprofitem per traspassar novament la reixa i ascendir pel roquissar, girem N ( esquerra) per una pista de pedres fins a coronar el modest cim del Puig de son Vila de 336 m.

Continuem en lleuger descens, primer pel Camí empedrat fins a arribar a una barrera metàl·lica que traspassem i deixam a la nostra dreta el Camí o pista que ve de sa Torre.

Continuem per l’ampla carena fins uns grans pins, per després arribar a un turó on es troba s‘Era des Moro, cota 296 m.
Continuem direcció al Tallar Rodó, però molt abans d’arribar-hi anirem giren de NE a E, on veurem una coma que es va transformant en torrentera i cada vegada en més vegetació d’alzines. En aquest punt ens hem d’aturar per veure a l’enfront un penyalar, és el lloc on es trobem les set covasses.
Arribem on es creua amb un altre torrent que ve del S, la travessam i iniciem una forta pujada fins a arribar al penyalar on es troba la primera covassa, totes alineades baix el penyalar, les visitem de S a N (de dreta a esquerra).

COVA DES VI:
Dimensions 6,9 x 8,6 m el més curiós uns petits gravats que ens recorda al joc «Tres en Raya»

BALMA DELS ESTELS:
Dimensions; 11 x 9 x 3,3 m, amb figures gravades en forma d’estrelles.

BALMA DE LES PINTURES:
Dimensions; 6 X 15 X 5  m, amb pintures, gravats i grafitis rupestres, de cult mayo..

COVA DEL BUFADOR:
Dimensions: 2 x 4 m, no podent comprovar la seva activitat com a bufador.

COVA DEL NIU:
Dimensions; 10 x 3x x 2 m, a dalt a la dreta hi ha les restes d’un niu.

COVA DE LA COSA NEGRA
Dimensions: 8 x 2,6 x 4 m, al seu interior hi ha un desnivell d’uns 2,5 m, amb una profunditat de 6 m.

COVA DEL FORAT CORCAT:
Dimensions: 6 m de fondària

Visitades aquestes petites covasses, sortim per la dreta de la darrera covassa superant un fort però curt desnivell, fins arribar a un gran pi, on aprofitem per descansar i dinar.

L’aturada és curta, «gracis» a la presència de gran quantitat de moscards que ens fan impossible la nostra estada.

Continuem E fins situar-nos damunt l’ampla carena, cota 209 m, continuem, al mateix temps que gaudim de les meravelloses vistes sobre l’Albufera i la badia de ‘Alcùdia, etc…, aviat arribem a unes runes, probablement de qualque talaia. Seguidament traspassem una reixa per un botador.

Més endavant  traspasem dues mes, però sense botador.

Anem passant alternativament del municipi de Pollença al d’Alcúdia.
Ems dirigim a la cota 251 m , que no arribarem, ja que ens anirem desviant direcció a una caseta d’obra. Abans connectem amb l’ampla pista que ve de sa Torre. Continuem, passem per davant la caseta i en mitja pujada arribem a la barrera metàl·lica que fa unes hores em traspassat. Girem S  continuem  per la pista, novament al Puig de son Vila que deixam enrere i continuem per la pista fins al seu final, on a la dreta veurem una reixa que traspassarem per l’obertura que té, continuem per dins el pinar en lleugera baixada direcció S. Aquest tram és complicat de descriure i d’orientar-se, sense amb un GPS o una brúixola, sinó  volem enriscar-nos pel penyalar de la dreta.

Continuarem uns centenars de metres fins a arribar a sa Talaia, on iniciarem  el fort descens O en ziga zaga fins a arribar a un garrover que ens indica que estem a prop d’una pista abandonada que seguirem fins a arribar als cotxes

Acabem fent una xandis ben fresques i merescudes.

Biografia consultada: CCM de J. Encinas

veure fotos
fotos

wikiloc
Trakc

Video

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina