488. Torrent Salt de Vistamar nocturn



Torrent-salt-de-Vistamar-(1Data: 30/07/2016

Distància total recorreguda:
Salt més alt: 53 m
Material utilitzat: 2 x 60, 2 x 40
Temps total, incluides aturades: 3 h

icono rapel

488. Torrent Salt de Vistamar nocturn.

Com a colofón de sa temporada la tancam amb una activitat nocturna, el torrent del Salt de Vistamar,  si aquest torrent de per sí i de día está plé d’emocions, fer-ho de nit encara es multiplican.

Amb una nit calurosa i tancada, 74% d’humitat, 29º, vent de 20 km/h, una lluna que decréix i només és visible en un 18% , un cel estrellat,  a les 21’30 h. en posavem l’arnés i  a les 10 h. preparats per fer el gran salt de 90 m. amb les llumentes del port de la Marina al fons i lluny, tot un paisatge enciçador.

Després d’acabar un bon sopar a la fresca al port, no val faltar de res, truita de patates, coca de trampó, pastis de carn, pa amb sobrassada, enssaimada de crema……..

Estaia clar que la nit era per noltros. A la tornada i quan encara no havíem fet 3 km, ens trobem a la carretera un cotxe entravessat amb una roda feta un vuit que s’havia estampat contra unes roques de la vorera i ningú a dins. Mentre intentàvem posar-ho a un costat, cosa que no varem conseguir,  va arribar el conductor que havia anat a demanar ajuda i en 45′ apareix la grua cul enrere. Entre una cosa  il’altre ja se’ns habian fet les 5,30, total que arribem a Palma a les 6,30 h.

Observo la tierra como cambia de color al oscurecer. Ella que no es sino paisaje que descansa, espera agotada, quieta, a veces durante cientos de años, a recuperarse trasformarse otra vez en huerta, camino, bancal o montaña.
La luna llena, aún brillando la luz del día se ve ya, blanca redonda con manchas de un gris claro, conforme oscurece brilla más, queriendo serla protagonista de la noche que se acerca. Todo se apaga lentamente y la oscuridad cubre con su manto los objectos, la naturaleza que veo. Y llegan los olores; hay está la higuera tan humilde aun  sin fruto, me acerco a ella y le arranco una hoja, oliendo la «leche» de su tallo, es un aroma áspero, seco, que se te queda pegado en el olfato. Y toco el algarrobo, que huele a campo de secano.
Pero los autenticos perfumes de la noche son; los de la tierra humeda, el pino. También los de las flores que están ocultas. Las hueles sintiendo esa enigmatica sensación de no saber de que minusculo paraiso, te llegan esos nocturnos y poeticos aromas.
Un signo inequívoco de la noche, es que esta llena de romanticismo y sensualidad, donde se puede sentir multiples emociones

Text de Francisco Penalva

flickr75youtube75wikiloc75

487. Cala’n Feliu i Puig de na Blanca

 

Cala'n-Feliu-(150)Data: 23/07/2016

Distància total recorreguda: 12 Km
Temps total, incluides aturades: 7 h.
Circular: Sí
Altitud máxima: 335 m
Altitud mínima: Snm 15 m
Desnivell positiu Acumulat: 552 m
Desnivell negatiu Acumulat; 552 m

487. Cala’n Feliu i Puig de na Blanca.

S’excursió d’avui és típicament platjera. Comencen a l’aparcament de Cala Figuera i retrocedim per la ctra Ma-2210 per agafar el camí que duu a Cala Murta. Passem per davant el campament de Santa Maria de Formentor i seguim en lleuger descens pel camí fins arribar al 2m pontet que pasa per damunt el torrent, just en aquest punt hi ha un pal indicador que diu Cala Murta i al costat neix a la dreta un camí de carro. Agafarem aquets camí de carro, s’indinça a un alzinar, camiarem amb el torrent a la nostra dreta, després trobarem una barena de fusta. Arribarem a un encreuement i agafarem el camñi d’enmig ( esquerra), després passarem per davant una casa amb un safareig o bassa, tot seguit per davat un forn de calç recentment restaurat.

La pista torna mes ampla i sortim de l’alzinar, en lleugera pujada. Les vistes que anem deixant enrrera del Fumat son extraordinàries.

Atravasserm tres torrenteres formigonades, li segueix una barrera amb un botador de fusta a la dreta.

Aviat arribem al cami públic de Cala’n Feliu, amb un pal indicador i un altre mes petit amb una fletxa verda, agafarem esquerra en lleugera pujada. Ers tracta de caminar per un antic i ben conservat camí. Les vistes sobre el Plà de Formentor amb les cases Velles de Formentor son espectaculars. Podem veure de dreta a esquerra, el Cap de Catalunya 298 m, Puig de l’Almangra 328 m, Pernya de la Cova dels Horts 384 m. el Pal 434 m i les Orelles del’Ase 309 m.

Proseguim caminant i passarem pel Coll de Cala’n Feliu, en aquest punt iniciarem la davallada cap a la Cala’n Feliu, però abans anirem al Puig de na Blanca 335 m, així que seguim caminant fins arribar a una plataforma encimentada que suposam es va fer servir per colocar un dipòsit d’aigua pels incendis. Just en aquest punt sortirem del camí direcció SO que en pujada mitjana i seguin les fites ens durà al cim del Puig de na Blanca.

Si abans les vistes eren extraordinàries, des d’aquí dalt son espectaculars. Sobretot les que tenim davall els nostres peus, Cala Pi de la Posada amb l’illa de Formentor, el Racó d’en Rafel Bei, i no diguem de tota la badia de Pollença, Cap Pinar, talaia d’Alcúdia, etc., etc.

Tornem enrere per on em pujat fins al camí, per arribar al Coll de Cala’n Feliu que em passat abans, Comencem el descens per un terreny molt brut de vegetació fins a trobar un caminoi que en tendència cap a l’esquerra ens durà al costat de la torrentera per on seguirem fins al final. Es tracta d’un camí envaït per l’espessa vegetació. Uns cent metres abans d’arribar a la cala el camí ens durà al tàlveg del torrent , per on caminarem fins a arribar a la mar.

L’esforç a valgut la pena, una cala totalment salvatge i només per noltros.

El més dur ens espera a la tornada per pujar fins al coll de Cala’n Feliu. I després pel camí fins als cotxes.

flickr75wikiloc75youtube75

486. Cala Beltrán i Torre des Cap Blanc

 

Cala-Pi,-Cala-Beltran,-TorrData: 16/07/2016

Distància total recorreguda: 13,60 Km
Temps total, incluides aturades: 7 h.
Circular: Sí
Altitud máxima: 93 m.
Altitud mínima: 0 m.
Desnivell positiu Acumulat: 205 m
Desnivell Negatiu Acumulat; 205 m

Distancia total recorrida hasta la Cala: 2.84Km.
Tiempo total recorrido, hasta la cala: 1 hora. (si queremos hacer el senderismo /costerin serán +- 2 horas de ida y vuelta.)
Altitud máxima: 32m, Desnivel Positivo: 75 m
Altitud mínima: Snm.; Desnivel Negativo: 75 m.

486. Cala Beltrán i Torre des Cap Blanc.

S’excursió d’avui és típicament platjera. Comencem a Cala Pí (LLucmajor), territori de coves prehistòriques, encara que avui no ens ficarem a dintre de cap, per arribar a Cala Beltrán  ho feim en uns 16′, per aixó l’allarguem fins el Cap Blanc.

Arribats a Cala Pi, la cala més important del terme de Llucmajor. Té una platja d’arena al fons, on desemboca un torrent molt encaixat, que recorda la topografia dels barrancs de migjorn de Menorca.

L’aigua hi penetra uns 200 m i la boca de la cala té una amplària aproximada de 50 m. Si tenim present una qüestió elemental de la toponímia, com és ara el fet que els topònims han de servir per a identificar els llocs, veurem que és difícil que el d’aquesta cala faci referència a l’arbre anomenat pi. Només hi ha la remota possibilitat que hi hagués hagut un pi d’una especial corpulència, aleshores cala Pi seria ‘la cala on hi ha el pi gros’ però no tenim cap notícia documental d’aquest pi, que, així i tot, podria haver existit.

Per tant és més coherent pensar en l’estructura cala + antropònim (segueix aquest model el nom de l’entrada veïna, anomenada cala Beltran), si tenim present el nombre de pobladors llucmajorers que, a l’edat mitjana, duien el nom de Pi.

Lo primer que ens crida l’atenció és el fet d’estar entre penya-segats, en un temps de difícil desembarcament i accessible només amb una escala de corda. I la seva torre, per això la torre de Cala Pi seria la darrera a fer-se a la marina de Llucmajor. El mestre d’obres fou Joan Pons, i aquestes varen concloure el 1663. Està situada estratègicament just damunt el cap de la península de Cala Pi a uns 19,5 m. del nivell del mar. La torre és cilíndrica, de 9,70 m de diàmetre, en la meitat superior i tronco-cònica en la inferior. L’altària és de 10,20 m, però li manca el parapet. Té un diàmetre a la terrassa de 8 m. i de 9,95 m. al peu. La construcció és de pedres lligades amb argamassa. Tot el primer cos de l’edifici és compacte i la cambra es troba al pis, arribant al portal per una escala de corda.Cap a l’any 1970, la torre fou restaurada pels seus propietaris d’acord amb el projecte redactat el 1967 per l’arquitecte Antoni Alomar.

Comencem davallant les escales d’accés a la platja. Ens dirigim als escats, aquestes petites construccions marineres que hi ha a la part més propera de la mar, en contem sis. Just darrere de l’ultim (el 6è) escar hi ha uns escalons.  i cosiol amb un gerani, però clar, aquest detall només es significatiu al día d’avui,  i per ells em de pujar, que ens situaran a ponent dels penya-segats i a la part més alta de la cala

Ara de el que es tracta és d’anar caminant vorera del penya-segat per un sender molt definit, aviat en trobem am una paret de partió que traspassem per la seva esquerra, a partir d’aquí ens anirem allunyant de la costa per evitar la part mes prominent, per després tornar a vorera de la mar.

Seguirem caminant per la roca i penya-segat costener molt ample i planer. Passarem pel Cap des Bancal, una curiosa plataforma escalonada, després arribarem al racó d’en Saupeta ( devia ser un bon lloc per pescar saupes) una petita raconada on vaig davallar fins a l’aigua. Prosseguim per la costa on recollim sal de cocó pels pan amb oli.

Després en trobem amb la part mes «complicada» de la ruta d’avui, es tracta de passar per una cornisa que el punt més estret no supera els 20 cm, però com té bons agafateis ho superem sense cap problema, tot seguit ens deixa a una terrassa esplèndida, prosseguim fins que ja no podem perquè un gran penya-segat ens tanca el camí, així que no ens queda més remei quer tornar un poc enrere fins a trobar per on grimpar per situar-nos a la part més alta. Trobem aquest punt que ens ho permet i seguim caminant per aquesta meravellosa balconada.

Als pots minuts ens trobem amb una curiosa ressurgència d’aigua dolça, dic curiosa pel lloc on sa troba, ja que surt de dins les penyes. No sabem el nom d’aquesta font però està a la zona coneguda com a sa pesquera de ses Fontanelles. Ha format una petita bassa de 2 x 5 m, on hi ha crescut canyis, fonoll marí, un tamarell, el mes curiós es que un ull de ccnyís ha crescut tant per terra cercant la humitat que ja té més de 4/5 m, si segueix així arribarà a la mar… sort ( la necesitarà).

Ja estem a la part més alta, on hi ha un sender evident que ens duu a les restes d’una barraqueta circular, destinada a tarees de vigilància. Conserva part de la cobertura, que era de falsa volta. On aprofitem per fer una aturada i berenar. Un poc mes a dalt hi ha una altre construcció destinada a la vigilància, i una barraca.

El nostre següent objectiu ja es pot veure a lo lluny, el Cap Blanc i la seva torre de vigilància, i abans l’ensenada Cotimplà es Carril entre les puntes de Na Garriguera i la punta del Camp de Mar. Ens posem en marxa per un sender prou definit. El primer que ens crida l’atenció són les formes de dos ullastres castigats pels vents marins. Passem pel mig d’ells i prosseguim.

A la nostra dreta podem veure vestigis d’intents d’urbanització (càncer de les nostres illes) i un caramull de tubs negres abandonats.

Prosseguim caminant i arribarem a una paret de partió amb un portell per on passem i seguim el caminoi. Després en trobem amb una altra paret i un cartell que diu «Stop zona militar», traspassem la pared per la part mes propera a la mar i prosseguim el nostre camí, a l’esquerra trobarem unes restes d’una construcció que semble que avia set de polvori.

Ja podem veure la torre des Cap Blanc i a ella ens dirigim. Situada arran dels penya-segats, fou edificada el 1579 per Antoni Genovard, picapedrer de Sineu, el mateix que edificà la torre del Cap Enderrocat. Ambdues no foren bastides fins al 1584. Com totes les d’aquest tipus, s’aixeca sense fonaments damunt un gruixat i massís tronc de conus. La part superior és cilíndrica.  Al portal s’hi arribava per una escala de corda, ara de ferro. Té una alçària de 9,80 m i un diàmetre 6,60 m a la base, que és troncocònic, i 5,50 m en la paret superior, cilíndrica. El portal és una obertura rectangular de 0,70 m per 1,10 m. La cambra està coberta de mitja volta taronja.

Pujam per l’escala de ferro que ens duu a una habitació rodona amb un altre escala que surt a la part de dalt exterior, d’on podem gaudir de les magnífiques vistes i de lo lluny que queden les cases de Cala Pi.

La tornada la feim pel mateix camí fins passat la barraca de vigilància on aviem berenat, seguint el caminoi sense davallar a l’altipà inferior, perquè seguint les fites i el caminoi entrarem dins la garriga on trobarem tot duna un  camí de gravilla que ens dur a un altre mes ample. Seguirem caminant fins a arribar a un pi (dreta) per on sortirem per enllaçar una altre pista o camí construït amb l’intent d’urbanitzar la zona. Aquest camí ens dur al proper objectiu, la Cala Beltrán una bellíssima cala d’un centenar de metres, i ens deixarà just a la part alta de la torrentera, ho sabem perquè el matí em passat per aquí mateix, just a la vorera hi ha una gran fita per on comence un tirany que ens durà a la cala, però no al començament (on acaba la torrentera) sinó a la part central de la cala, la part me bella, on a la part dreta de la cala hi ha unes roques més amples i de fàcil accés a l’aigua, just enmig de la doble corba. Aquí muntem el campament amb hamaca inclosa.

La tornada la feim fins a la pista que pasa poer la torrentera, la coneixarem perquè  a la dreta veurem lo que podem ser dos rotllos de sitja sense començar, es adir, que només tenen l’empedrat del sol. Proseguim per la pista fins enllaçar amb el caminoi que ens durà fins a la platja.

 I aquí acaba s’excursió d’avui. Ara ja toca preparar la del dissabte que ve.

Part de l’informació utilitzada l’em trobada a la magnífica web d’en Tomàs Mut » Una Trecalada de Passos».

flickr75youtube75wikiloc75

485. Caló d’en Monjo i Torre del Cap Andritxol

 

TORREData: 9/07/2016

Distància total recorreguda:
Temps total, incluides aturades:
Altitud máxima:
Altitud mínima:
Desnivell positiu Acumulat:
Desnivell Negatiu Acumulat;

485. Caló d’en Monjo i Torre del Cap Andritxol.

S’excursió d’avui és típicament platjera. Comencem a Cala Fornells (Calvià), on arribem en cotxe fins a l’Hotel Coronado, aquí agafem el carrer de la dreta i passem per davant l’hotel Petit, l’asfalt s’ha acaba i entrem a una zona d’aparcament dins un pinar on deixam els cotxes.

A s’enfront trobem un panell indicador i un pas tancat a vehicles. A l’esquerra del panell hi ha un camí que duu a la punta de na Cerdana ( ocupada per uns apartaments), ara no l’agafam sinó que tornarem pell. Prosseguim el nostre camí per una pista molt ampla i definida. Als 8′ arribem a una desviació que puja a la torre del Cap Andritxol, però com noltros anem al Caló d’en Monjo
prosseguim per la pista en lleuger descens. Als 3′ arribem a una esplanada amb un portell a una pared, l’extravasam i ja em arribat a dalt del caló. Des de l’aparcament fins aquí haurem tardat uns 10/12′ i haurem recorregut uns 800 m

Agafem el caminoi que surt cap a llevant ( esquerra), extravasem un petit caló amb un escar i als pots metres una torrentera, pujam en lleuger ascens per anar paralels a la costa i ens situem damunt un turó que domina tota la cala, es Cocó de Sal i el Cap Andritxol.

Prosseguim pel sender que voreja la costa fins a arribar a la Punta de na Cerdana, ocupada per un bloc d’apartaments. Aquí agafem la pista de l’esquerra que ens durà fins a l’aparcament i el començament de l’excursió.

Tornem traspassar la barrera i caminem per la mateixa pista fins a arribar al desviament que surt de la dreta, que he mencionat anteriorment, on s’inicia una pujada mitjana fins a un colladet situat al llom de la «península» que forma el Cap Andritxol . Hi ha una tanca de pals i fill ferro que separa Calvià d’Andratx i cartells indicadors, girem esquerra i continuem caminant per un camí que té trams tallats per al tancat de fil ferro però que per l’us s’ha format un altre camí paral·lel. És vergonyós que encara no hagen llevat aquest tancament. Prosseguim pel sender fins a arribar a la Torre del Cap Andritxol.

Al costat té dues construccions ben conservades. La torre s’alça a 180 metres sobre el nivell del mar en el terme municipal de Calvià. Va ser construïda entre 1580 i 1582. Es tracta d’una torre de defensa de tipus cilíndric amb una càmera principal i una terrassa superior. El portal és dintelat situat a 4 metres del nivell del sòl. La càmera principal és abovedada construïda amb maçoneria i travada amb morter. D’ella surt una escala que condueix a la terrassa. Es troba en acceptable estat de conservació. Està Sota la protecció de la Declaració genèrica del Decret de 22 d’abril de 1949, i la Llei 16/1985 sobre el Patrimoni Històric Espanyol.

Ara prenem Sud per arribar a la part mes meridional de la pètita península, la situada entre el propi Cap Andritxol i es Cocó de la Sal. Un impressionant i espectacular penya-segat.

La tornada la feim pel mateix camí fins a arribar al Caló d’en Monjo, on baixem a la platja, cercam una ombra i acampem. Recordem que aquí es filmà part de la película Evil Under the Son «Muerte bajo el sol»  una pel·lícula britànica de misteri de 1982 dirigida per Guy Hamilton. El paper del detectiu belga Hèrcules Poirot és encarnat per Peter Ustinov i en el repartiment figuren Maggie Smith, Jane Birkin, Diana Rigg o Roddy McDowall, basada en la novel·la de l’escriptora britànica Agatha Christie Maldat sota el sol, de 1941.

Feim unes nadades i alguns fins i tot s’atreveixen anar nadant fins a una cova marina que hi ha sortim en direcció a sa LLobassa. Després de gaudir del bany dinem, feim una becada i prenem la tornada fins als cotxes.

Per descomptat que feim ses chandis a un bar d’Andratx. Molt bones per cert.

I aquí acaba s’excursió d’avui. Ara ja toca preparar la del dissabte que ve.

flickr75wikiloc75youtube75

484. XII Volta a s’Illeta 2016



Cartel_Volta_2016x790

Recorregut: 4,8 milles ( 9 Km)

piragüismo

484. VOLTA AMB KAYAK A S’ILLETA DES DE EL PORT DE SOLLER.

Enguany no tenim els kayaks a la plataja d’en Rèpic, els anem de anar a cercar a la platja del port i dur-los navegant fins a sa d’en Rèpic. Tot en un magnific ambient, tenint prevista la sortida a les 17,30 h. des de la platja d’en Repic.

La sortida es fà esperar  perquè  fora la bocana del port el vent bufa molt fort, el temps no és el més idoni, l’Organització decideix anular la Volta, així que només farem una passajeda per dins el port.

En dirigim a la bocana del port amb el Cap Gros a la nostra esquerra per virar Nord-Est per sa Punta de sa Creu, no podem arribar  a ses Puntes sa Curta i sa Llarga. Donem mitja volta i ens dediquem a passajar.

Després d’hora  i mitja tornem les embarcacions ens canviem de roba i ens anem a fer un piscolabis al LLatzaret, pa amb olí de luxe  i unes cerveces ben fresques.

youtube75

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina