810. Cocó gran de les Nimfes, des de l’Urb. Bellavista

Hora Inicio: 10:32 17 jul. 2021
Hora Fin: 14:42 17 jul. 2021
Distancia recorrida: 4,9 km (04:09)
Tiempo en movimiento: 01:24
Altura Mínima: -53 m
Altura Máxima: 9 m
Ganancia Altitud: 104 m
Pérdida Altitud: -97 m
Tiempo Ascenso: 01:34
Tiempo Descenso: 02:29

Torre de sa Mola de Tuent

Data: 17.07.2021

Cocó gran de les Nimfes. Variant per a l’Urb. Bellavista.

Avui repetim part de la ruta feta el passat 1-09-2020, en la varietat que sa d’avui és circular i sortint de l’Urb. Bellavista. Mentre que l’anterior començava des de l’Urb. Maioris.

Anem per la carretera del cap d’Endorrocat, passem l’Urb. Cala Blava (antiga Cala Mosques), i al darrer carrer (c/ de les Dames) de l’Urb. Bellavista aparcam el cotxe. Continuem, caminant, direcció al cap Enderrocat, traspassem una barrera metàl·lica oberta, avui en dia les antigues instal·lacions militars del cap Enderrocat han passat a tenir un altre ús, el d’un hotel de luxe.

Després de traspassar dites barreres, estarem atents perquè als pocs metres abandonarem l’asfalt per un esbucament de la paret de partió de l’esquerra. També ho podríem fer uns metres més envant just on comença un camí. Caminarem, direcció SE, per un tirany prou definit, i als 200 m arribem a una paret de partió que traspassem i que dona a un camí, el que també arriba ( dreta) fins a la ctra. d’Enderrocat. Però noltros girem esquerra. Continuem 160 m i girem dreta.
Cal dir que hi ha multitud de tiranys que ens podem embullar, però com l’objectiu és arribar als penya-segats, serà fàcil mantenir l’orientació.

Continuarem 530 m i arribem a una paret on girarem dreta, direcció Sud. Anirem un grapat de metres paral·lels a la paret, fins que s’acaba, just al penya-segat. Ara es tracta de passar a l’altre costat. Al principi pareix quasi impossible , però si ens fitxem veurem que ja s’ha fet un estret tirany de passar la gent. Una vegada passat a l’altre costat caminarem sobre el penya-segat fins a arribar a unes antigues construccions militars.

A la zona s’instal·là una bateria de costa;
«Construido en 1889 con el objetivo de poder cruzar fuegos con el Fuerte de San Carlos para la  protección de la bahía  de Palma disponiendo inicialmente de 4 cañones HE 15 cm Munaiz-Argüelles. Para la protección  del fuerte  desde  tierra  se  dispuso de un foso de unos 4 metros de  profundidad  que lo rodeaba  flanqueado  por cuatro  caponeras  acasamatades  dispuestas  para  fuego  de fusilería y cañones ligeros.

Entre 1903 y 1904 quedan sustituidos los cañones que disponía quedando instalados 4 cañones de 15 cm de tiro  rápido Ordóñez L/45 y 4 obuses HS Ordóñez de 24 cm.

En 1954 cumple funciones de campamento de reclutas y en 1970 como prisión de suboficiales  manteniendose  en  dependencia del RAMIX 91 hasta 1996 en que quedó declarado sin  interés para Defensa.
En 2001 fue adquirido por un grupo hotelero quienes tras una importante y cuidada rehabilitación  ya que se trata  de una construcción calificada como Patrimonio Cultural categoría de Monumento es  actualmente el hotel de lujo  Cap Rocat.»

Intentarem anar sempre el més a prop que puguem per la línia del penya-segat. Recordem que estem a una zona privada amb càmeres de vigilància.

Passarem per una cova ( cova 1) que probablement fes funcions de vigilància. Continuarem fins a localitzar el pas de baixada a la mar. Es tracta d’una zona amb cert desnivell, però prou per baixar de manera «còmoda». Només començar veure’m a la nostra dreta una altra cova ( cova 2) amb un parament de pedres i un bonic portal, i que visitarem a la tornada.

En arribar a baix veure’m enmig una gran roca, amb un petit forat, uns dels pocs llocs amb ombra.

Continuem vorera de mar i a tan sols 100 m trobem el cocó gran de les Nimfes. Dic el cocó gran perquè n’hi ha un altre de dimensions més reduïdes, però no està a la ruta d’avui. El trobarem si feim l’altra variant sortint de l’Ub. Maioris.

Aquest cocó es comunica amb la mar, per un túnel subaquàtic, el que permet que l’aigua sigui renovada continuament i sigui un plaer fer un capfico.

Després de gaudir de l’entorn, tenim vàries opcions, una seria continuar per la costa fins a la cova Secret des Pontàs, i des d’aquí iniciar una pujada per uns escalons picats a la roca fins a les instal·lacions militars de la Bateria de Costa i arribar fins a l’Urb Bellavista. I l’altra opció, que és la que hem fet, és tornar enrere pel mateix lloc i en ser a dalt, continuar per la línia del penya-segat fins a arribar a una aparent torrentera on baixarem uns metres i la voltejarem, per arribar a un túnel-búnquer, tancat amb una plataforma que encara conserva els raïls.

Continuem per on hem vingut fins a arribar a una paret de partió esbucada i per on passarem. No és per on hem vingut el matí, si volguéssim anar pel mateix camí que el matí hauríem de continuar sense traspassar la paret. Una vegada a l’altra costa de la paret continuarem direcció SW per aquest tirany que ens acostarà fins a la carretera de l’hotel, just a l’entrada, on girarem dreta i continuarem per l’asfalt fins a arribar al cotxe.

veure fotos
fotos variant 2
wikiloc
Trakc variant 2
veure fotos
fotos variant 1
wikiloc
Trakc variant 1

809. Cova marina del Penyal Roig- Cova es Secret des Moix – Cova dets Ases

Hora Inicio: 9:46 10 jul. 2021
Hora Fin: 15:31 10 jul. 2021
Distancia recorrida: 4,1 km (05:45)
Tiempo en movimiento: 03:18
Altura Mínima: -0 m
Altura Máxima: -18 m
Ganancia Altitud: 88 m
Pérdida Altitud: -58 m
Tiempo Ascenso: 03:02
Tiempo Descenso: 02:41

Data: 10.07.2021

Cova marina des Penyal Roig – Cova Secret des Moix – Cova dets Ases.

«Ja dins Portocolom, a la Marina de Felanitx, es troba es Riuetó, nom aplicat a una raconada del port que recorda una cala interior. Aquest topònim sol estar associat a surgències submarines, com Es Dolç o barraques d’Aigo Dolça, que es localitza dins es Riuetó. L’aiguaneix, que surt de dins un escar, constitueix l’entrada submarina a la cova des Coll, important formació endocàrstica de 7.090 m de recorregut amb fort control estructural, on la permeabilitat associada a la fracturació adquireix major rellevància, en presentar aquests materials una porositat bastant més baixa que els dipòsits escullosos d’altres indrets del Migjorn. Els canvis baromètrics es tradueixen en corrents de sortida o d’ entrada,  a mode de vasos comunicants, per compensar la diferència de nivell de la mar i de les aigües subterrànies. D’aquesta manera, quan puja la mar, a causa de la comunicació directa que té amb la cova es produeix l’entrada de l’aigua. El fenomen contrari passa en davallar el nivell de la mar, quan l’aigua surt de la cavitat cercant l’equilibri  hidroestàtic. Un cas extraordinari del qual es té constància va succeir en produir-se l’arribada dels efectes del terratrèmol d’Algèria el 4 de juny de 2003 a les 18,33. La retirada de l’aigua de la mar va deixar es  Riuetó  eixut. Aquest fenomen va provocar corrents amb gran força que sorgien del Dolç i que fins i tot arrabassaren els llaüts que es trobaven amarrats a les proximitats de l’escar.»

«A causa del terratrèmol d’Algèria en 2003, es Riuetó quedà eixut. Això va provocar forts corrents d’aigua que sorgien del Dolç i que arrabassaren els llaüts de les proximitats de l’escar»

El primer terratrèmol, dels tres que es van produir, va ocórrer el dia 21 de maig de 2003 a les 19h  44m  19s (GMT), de conseqüències catastròfiques amb epicentre en Boumerdes  (Algèria) i de magnitud 6.8. L’epicentre estava situat a 7 km de la costa algeriana.
A causa de la situació de l’epicentre, la primera estació no algeriana que va registrar l’esdeveniment va ser la que l’Institut Geogràfic Nacional té a l’illa d’Eivissa, situada a uns 250 km. Al final, les ones van aconseguir el litoral mallorquí i menorquí en menys de mitja hora.

Avui ens dirigirem a la localitat de Porto Colom ( Felanitx), amb la intenció de visitar la cova marina des  Penyal Roig, que teniem pendent, perquè la darrera vegada que ho intentarem no fou posible pel mal estat de la mar.

En dirigim per la Ma-4060 fins al punt kilomètric 0,840 ( es Riuetó), on podrem aparcar el cotxes i on comença el camí de s’Algar. Caminarem 560 m i arribem a s’Algar, un lloc totalment verge i excel·lent per fer uns capficos. Preem NE vorera de mar durant 205 m, fins arribar a una obertura descendent per la qual podrem arribar a nivell de mar i a tants sols 10 m de la boca d’entrada de la Cova marina des Penyal Roig.

Ens posem el banyador, careta i llanternes i ens tirem a l’aigua, jo en la mala sort que vaig ficar sa cama dins una petita encletxa d’una roca i em vaig fer una petita lesió al genoll, raspadures i talls a la cama. El que em va llevar part de l’alegria i en va condicionar durant tot el dia.
La cova presenta una obertura d’1,40 m a la part més alta i una gran sala de fins a 67 m, 20 d’amplitud i 18 m de desnivell. A la part superior té un forat que ens dies de temporal fa de bufador. A la part final té un sifó de 20 m que dóna a una petita sala. Recentment s’ha instal·lat una corda des del forat de dalt que arriba fins a l’aigua, com entreteniment.

Continuem la ruta costanera direcció N, fins a arribar a una paret de partió que separa els municipis de Manacor i Felanitx, la traspassem i tot duna en lleugera davallada ens dirigim a la mar, on localitzem la cova Secret des Moix, una cavitat que conserva arenes marines de l’interglacial wurmiense, amb dues platges d’interior, medeix 75 m de llongitud per 30 m d’amplitud i una altitud de 9 m.

Després de refrescar-nos, continuem la ruta fins a la paret que no traspassem i agafem un tirany que puja a N,  fins  arribar a una intersecció on agafem esquerra i traspassem la paret de partió. Caminem per aquest tirany i als 500 m passem pel costat d’un forn de calç. 210 m més envant girem esquerra i ens endinsem a la garriga i als pocs metres localitzem la boca de l’entrada de la Cova dets Ases, de més de 300 m de llargària, amb un llag que limita la zona seca a la submarina amb sortida a la mar.
Continuem caminant durant 500m i arribem novament a s’Algar, i des d’aquí fins els cotxes.

NOTA CO2: Feta una medició de CO2 pel nostre equip homolgat, dins la cova dets Ases, donà 0 en tot moment.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina