809. Cova marina del Penyal Roig- Cova es Secret des Moix – Cova dets Ases

Hora Inicio: 9:46 10 jul. 2021
Hora Fin: 15:31 10 jul. 2021
Distancia recorrida: 4,1 km (05:45)
Tiempo en movimiento: 03:18
Altura Mínima: -0 m
Altura Máxima: -18 m
Ganancia Altitud: 88 m
Pérdida Altitud: -58 m
Tiempo Ascenso: 03:02
Tiempo Descenso: 02:41

Data: 10.07.2021

Cova marina des Penyal Roig – Cova Secret des Moix – Cova dets Ases.

«Ja dins Portocolom, a la Marina de Felanitx, es troba es Riuetó, nom aplicat a una raconada del port que recorda una cala interior. Aquest topònim sol estar associat a surgències submarines, com Es Dolç o barraques d’Aigo Dolça, que es localitza dins es Riuetó. L’aiguaneix, que surt de dins un escar, constitueix l’entrada submarina a la cova des Coll, important formació endocàrstica de 7.090 m de recorregut amb fort control estructural, on la permeabilitat associada a la fracturació adquireix major rellevància, en presentar aquests materials una porositat bastant més baixa que els dipòsits escullosos d’altres indrets del Migjorn. Els canvis baromètrics es tradueixen en corrents de sortida o d’ entrada,  a mode de vasos comunicants, per compensar la diferència de nivell de la mar i de les aigües subterrànies. D’aquesta manera, quan puja la mar, a causa de la comunicació directa que té amb la cova es produeix l’entrada de l’aigua. El fenomen contrari passa en davallar el nivell de la mar, quan l’aigua surt de la cavitat cercant l’equilibri  hidroestàtic. Un cas extraordinari del qual es té constància va succeir en produir-se l’arribada dels efectes del terratrèmol d’Algèria el 4 de juny de 2003 a les 18,33. La retirada de l’aigua de la mar va deixar es  Riuetó  eixut. Aquest fenomen va provocar corrents amb gran força que sorgien del Dolç i que fins i tot arrabassaren els llaüts que es trobaven amarrats a les proximitats de l’escar.»

«A causa del terratrèmol d’Algèria en 2003, es Riuetó quedà eixut. Això va provocar forts corrents d’aigua que sorgien del Dolç i que arrabassaren els llaüts de les proximitats de l’escar»

El primer terratrèmol, dels tres que es van produir, va ocórrer el dia 21 de maig de 2003 a les 19h  44m  19s (GMT), de conseqüències catastròfiques amb epicentre en Boumerdes  (Algèria) i de magnitud 6.8. L’epicentre estava situat a 7 km de la costa algeriana.
A causa de la situació de l’epicentre, la primera estació no algeriana que va registrar l’esdeveniment va ser la que l’Institut Geogràfic Nacional té a l’illa d’Eivissa, situada a uns 250 km. Al final, les ones van aconseguir el litoral mallorquí i menorquí en menys de mitja hora.

Avui ens dirigirem a la localitat de Porto Colom ( Felanitx), amb la intenció de visitar la cova marina des  Penyal Roig, que teniem pendent, perquè la darrera vegada que ho intentarem no fou posible pel mal estat de la mar.

En dirigim per la Ma-4060 fins al punt kilomètric 0,840 ( es Riuetó), on podrem aparcar el cotxes i on comença el camí de s’Algar. Caminarem 560 m i arribem a s’Algar, un lloc totalment verge i excel·lent per fer uns capficos. Preem NE vorera de mar durant 205 m, fins arribar a una obertura descendent per la qual podrem arribar a nivell de mar i a tants sols 10 m de la boca d’entrada de la Cova marina des Penyal Roig.

Ens posem el banyador, careta i llanternes i ens tirem a l’aigua, jo en la mala sort que vaig ficar sa cama dins una petita encletxa d’una roca i em vaig fer una petita lesió al genoll, raspadures i talls a la cama. El que em va llevar part de l’alegria i en va condicionar durant tot el dia.
La cova presenta una obertura d’1,40 m a la part més alta i una gran sala de fins a 67 m, 20 d’amplitud i 18 m de desnivell. A la part superior té un forat que ens dies de temporal fa de bufador. A la part final té un sifó de 20 m que dóna a una petita sala. Recentment s’ha instal·lat una corda des del forat de dalt que arriba fins a l’aigua, com entreteniment.

Continuem la ruta costanera direcció N, fins a arribar a una paret de partió que separa els municipis de Manacor i Felanitx, la traspassem i tot duna en lleugera davallada ens dirigim a la mar, on localitzem la cova Secret des Moix, una cavitat que conserva arenes marines de l’interglacial wurmiense, amb dues platges d’interior, medeix 75 m de llongitud per 30 m d’amplitud i una altitud de 9 m.

Després de refrescar-nos, continuem la ruta fins a la paret que no traspassem i agafem un tirany que puja a N,  fins  arribar a una intersecció on agafem esquerra i traspassem la paret de partió. Caminem per aquest tirany i als 500 m passem pel costat d’un forn de calç. 210 m més envant girem esquerra i ens endinsem a la garriga i als pocs metres localitzem la boca de l’entrada de la Cova dets Ases, de més de 300 m de llargària, amb un llag que limita la zona seca a la submarina amb sortida a la mar.
Continuem caminant durant 500m i arribem novament a s’Algar, i des d’aquí fins els cotxes.

NOTA CO2: Feta una medició de CO2 pel nostre equip homolgat, dins la cova dets Ases, donà 0 en tot moment.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina