749. Cala s’Almonia a Cala Figuereta

Hora Inici: 9:43 19 de set. 2020
Hora Fi: 17:34 19 de set. 2020
Distància recorreguda: 13,5 km
Temps en moviment: 04:09
Altura Mínima: 3 m
Altura Màxima: 62 m
Guany d’altitud: 297 m
Circular: Si

Torre de sa Mola de Tuent

Talaiot des Bauç

Data: 19.09.2020

Cala s’Almonia a cala Figuereta

Repetim aquesta ruta, ja feta el pasat 9 de juny. I feim un nou intent, després d’aver abortat el

Iniciem la ruta d’avui des del pàrquing de Cala Llombards i comencem a caminar direcció a sa cala s’Almonia durant 1,1 km, fins a arribar al carrer de sa Punta des Baus, on trobem unes escales que davallen a sa Cala.

Continuem per l’interior de sa torrentera durant uns pocs metres fins a  trobar un caminoi que s’enfila per l’esquerra (NW), passarem per un tram quasi a les fosques per la densa vegetació. En arribar a dalt continuarem esquerra (S) per un tirany, davallarem a una torrentera i ens situarem a sa part alta dels penya-segats, des d’on gaudirem d’un paisatge extraordinari.

En dur 2,3 km passarem a prop d’un pontàs que veurem des d’alt. Seguidament arribarem a un antic camí dels trencadors de marès pel qual  pujaven les peces des de la pedrera a ran mar. Actualment el camí ha sofrit un esbucament i no arribar a la mar. A on s’ha acaba veurem la gran cova de sa Maressera, o Es Pontàs.

EnJ.A. Encinas la drescriu «Inquietante gruta amenazando colapso. Cualquier día su airosa cúpula se desplomará hacia el mar. Posee dos bocas, una marina y otra permitiendo el acceso por la abandonada cantera extractiva de sillares de marés situada al lado. Se estructura de este a oeste a lo largo de 28 m, siendo la amplitud de 17 y la alzada de una docena…. En las losas yacentes junto al agua, sobre ellas se ven numerosas  huellas  impresas en la arena de antigua playa, cuando aún estaba humedecida por la marea de un mar pliocuaternario. Se trata de pisadas  de Myotragus  acercándose a algo parecido a medusas muertas

Continuem pel tirany, passem enfora de la punta de ses Orelles. Tot seguit passem per zones amb restes talaiòtiques ( els primers talaiots data’n  de  1,400 aC) Arribem a Ses Talaies des Bauç, un interessant conjunt  prehistòric  gaire excavat. Disposa d’un talaiot, amb la columna central caiguda. Als voltants és distingeixen divers tancaments ciclòpids  ( construcció realitzada amb grans pedres de centenars de quilos  sense argamassa ). El poblat conserva la major part de la seva murada.

Pocs metres abans d’arribar a l’antic quarter de carabiners, avui s’ha està restaurant. Trobem una petita cova, poblament utilitzada pels enterraments. Ens situem en el punt més alt de tota la costa Santanyinera

Tan sols uns 80 n després del quarter acabem un camí de la dreta, passarem pel costat d’un pou ( esquerra). Continuem per aquest camí que circumda el gran camp des Rafal, un terreny infestat de paparres, passarem per davant  d’una caseta de pedres, una séquia, un portell que ens du a una caseta que en el seu interior hi ha la maquinària amprada per treure gran quantitat  d’aigo dolça de l’interior de la cova del Drac des Rafal des Porcs que hi ha a prop. Seguim la direcció que en marca l’aiguavés de la casa i al pocs metres arribem a l’entrada de la Cova del Drac des Rafal des Porcs, a la que noi podem entrar perquè han tapada sa entrada en dues enormes pedres fent  impossible la seva visita. A 11 m trobem un avenc que també dona accés a la cova, però que també està impracticable per uns ferros, troncs i pedres al damunt.

Té un panell del Govern Balear que diu que es tracta d’una cavitat Zec i per entrar es necessita permís. Ja et dic, que per molt de permís que tenguis no hi entres.

Retrocedim uns metres i continuem per la pista direcció NE durant 200 m. Arribarem a una pared de partió ( dreta) amb un tancat de reixa, idò  just  darrere hi ha s’Avenc dels Coloms, amb una bocana de gran envergadura. Al voltegem per trobar la millor manera per descendir-hi rapelant, però trobem que és impracticable i d’alt risc fer-ho perquè durant anys s’ha utilitzat com a abocador amb gran quantitat de botelles rompudes amb vidres per tot arreu., Desistim i tornem al camí de sa vorera i prenem direcció a cala Figuereta, fàcil de localitzar per al capdamunt té una fita enorme blanca que marca el ímit de la Reserva Marítima del Migjor

Baixem a la cala on prenem un magnífic bany. En acabar tornem per on hem vingut, però fent una aturada a la Punta de ses Orelletes, de gran resultat fotogràfic.

En arribar al pàrquing, el punt d’inici, agafem els cotxes i anem al bar que hi ha a l’entrada de Cala Llombards a refrescar-nos l’interior  amb  unes  chandis gelades, i així donem per acabada la ruta d’avui.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina