362. Camí dels Cingles

cami dels cinglesicono senderismoData: 26-gener-2014
Circular: – Sí
Recorregut total: Km.
Grau de dificultat : Baixa
Duració total : –

Amb l’excursió d’avui inaguram la secció de senderisme de Doblevuit. És una ruta curta, fàcil i amb final feliç amb arròs brut a les cases de Bini Gran.

Es tracta de recórrer el Camí dels Cingles, que transcorre des de el punt conegut com des funicular a prot del Coll dels Reis, fins la ctra. Ma—10, nom que fa referència als penya-segats que imperen en aquests aspres terrenys, sota la tutela del Penyal des Migdia (1,356 m.), el Puig Major ( 1,445 m.), el Morro d’en Pelut ( 1,319 m.) i sa Serra de na Rius (1,416 m.), sense oblidar sa Coma Fosca o coma donis Ribell que s’alça imparable cap al Puig Major, la zona mes freda de Mallorca.

Comencem la ruta en el túnel de Monnáber on podem deixar els cotxes en una zona d’aparcament. Prosseguim per la carretera Ma.-10 en descens cap a Sóller fins a arribar al Km 38,100, punt de començament del camí dels Cingles, el seu recorregut comença amb un lleuger ascens i que de seguida arribem a una barrera que creuem per la seva esquerra. mes endavant trobem sa Fonteta de na Cavió amb el seu cosi rebosant d’aigua. Aquí ens visitin dues somerates molt simpátiques i que ens acompanyaran fins el Coll dels Cards Colers ( planta silvestre de sa Carxofa).

Una vegada a dalt del Coll des Cards Colers (890 m.) a la nostra esquerra podem veure una creu construïda l’any 1985 que recorda la proximitat de la capella de Sant Salvador de Almallutx del segle XIII i que tant interès va despertar en el Pare Rafael Juan.

Aquest coll ens obri les impressionants vistes a la vall de Bini, a nostra esquerra el Puig de s’Alzinar (932 m.) i a la nostra dreta el Puig Major (1,445 m.), i l’espoló amb la via d’escalada clàssica Áries.

Seguim el camí en lleu descens, i ens trobem amb un roca àmplia amb les seves característiques esquerdes, que rep el nom de Roca Saltadora, que segons explica; l’amo Joan Sastre de Bini Petit (Possesion de Mallorca, II, 64) “aquesta és una roca Saltadora, així anomenada perqué hi ha una llegenda que diu que des d’amunt d’ella és cavall de Sant Jordi va pegar un bot fins a Barcelona. Encara podeu veure ses petjades de ses potes de s’animal i és regueró de sa pixarada que var fer abans de pegar tan gros bot”.

Seguim el nostre camí i al poc trobem un a petita font de recent construcció al costat d’un portell.

Als 20′ arribem a la bifurcació que ens baixa a la vall de Bini, però encara no ho farem perquè volem seguir pel camí. Al poc veurem a la nostra esquerra el Pla d’en Gumbau, terres de cultiu, amb les seves curioses roques conglomerades conegudes amb el nom de “Els Matalassos”, arribem a la Font Subauma amb un abeurador rectangular. Prosseguim fins a l’alzina Fumadora, que rep aquest curiós nom perquè era el lloc de descans dels treballadors de la zona que aprofitaven per fumar-se un xigarret. i us puc assegurar que a l’estiu es poden fer migdiades inoblidables.

Ja se’ns ha fet les 12,30 h. així que decidim tornar pel mateix camí per dirigir-nos a les cases de Bini Gran. Aquestes cases dominen la vall i se situen sobre un turó de formacions de lapiaz, conegudes també com a monges.

Als 14 h. ja esteim saguts a taula amb un arros brut d’escandol que ens han preparat en Diego i na Tanit. “bon profit” i que des d’aqui lis enviem una abraçada.

Sa tornada fins els cotxes no te cap dificultat, sin no fos per la panxada.

flickr75wikiloc75 youtube75

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina