812. Coves: Fàbrica, Genovessa i Pedreres

Hora Inicio:
Hora Fin:
Distancia recorrida:
Tiempo en movimiento:
Altura Mínima:
Altura Máxima:
Ganancia Altitud:
Pérdida Altitud:
Tiempo Ascenso:
Tiempo Descenso:

Data: 21.08.2021

Coves: Sa Fàbrica, Genovessa i ses Pedreres.

En aquets díes de màxima cal

En aquests dies de màxima calor, que millor lloc que estar davall terra.

Així que decidim fer una curta ruta en què visitarem tres de les tantes coves que hi ha a la zona del llevant de Mallorca, concretament la marina de Manacor.

Ens anem cap a Cala Anguila, una zona molt urbanitzada. Aparcam al passeig el Greco, cantonada amb l’av. Vasco de Gama, travàssem l’avinguda NE botem un fil ferro doblegat i entrem a una finca de garriga, on comença un tirany i a tan sols 40 m ens duu a la cova de sa Fàbrica. Una cavitat molt més atractiva del que pareix, amb sales perifèriques interessants d’ espeleotemes.

En acabar, agafem el cotxe i en dirigim, dins la mateixa urbanització, al carrer Leonardo da Vinci, 14, davant hi ha una manzana sense edificar, on sa troba la cova Genovessa o des Bessó. Està dins una dolina, un lloc molt ombrívol i que ha estat a condicionat per l’Ajuntament de Manacor. Un bon lloc per berenar a l’ombra.

A la cova Genovessa, tant a la part seca com a la subaquàtica, s’han trobat restes arqueològiques i paleontològiques, de certa rellevància. Destaca la rampa empedrada fins al llac, una passera submergida que connecta les dues parts de sòl emergit que limiten el llac de la cova. Actualment està 1 m sota l’aigua. Encara que un temps passat servia per no mullar-se.

Com també els murs que hi ha en el seu interior com aquesta passera, estan construïts amb tècnica ciclòpia.

Hi podem trobar fòssils de Clypeaster i bivalves.

Després ens desplacem fins a la cala s’Estany d’en Mas, on aparquem i ens dirigim a la part dreta de la platja, on tot duna l’abandonem i pugem per un camí que aviat ens deixa a la part alta de la cala. Continuem pel tirany molt definit, primer E per després girar S, com si anéssim a cala Varques, sempre procurant anar el més a prop possible de la vorera del mar. Caminarem uns 20′ fins a la zona des Molar, on veurem a baix les restes d’una pedrera. Uns metres més endavant podrem davallar i situar-nos a pots metres del nivell del mar. Continuem caminant fins a arribar a uns penyals, just davall trobem la petita entrada a la cova de ses Pedreres.

La cova de les Pedreres és de petites dimensions, però no per això deixa de ser interessant. La sala gran està coberta d’arena, i acaba amb un estret passadís on podrem trobar les formacions més interessants. Cal destacar els rizomes de posidònia en procés inicial de concreccionament.

La tornada la feim desfent les passes fetes.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina