682. Cova Major – Mola i Pas de sa Bastia-Puig de sa Galera.

Distancia recorrida: 9,4 km (07:31)
Velocidad media: 1,25 km/h
Velocidad Máxima: 7,51 km/h
Altura Mínima: 229 m
Altura Máxima: 675 m
Ganancia Altitud: 679 m
Pérdida Altitud: -649 m
Tiempo Ascenso: 04:29
Tiempo Descenso: 03:01

Data: 13.7.2019

Mola o Penya de sa Bastida per pas de sa Bastida i puig de sa Galera, cova Major i els Picó.

Avui visitaren un antic reducte defensiu tardoromà i de refugi medieval per a la població d’Alaró, el puig de sa Mola de sa Bastida, de 576 m d’altària, on s’alça la Penya de sa Bastida, de 617 m, situat a les terres de l’antiga l’alqueria Beniarri.

Iniciem la ruta d’avui a l’aparcament que hi ha a la placeta del carrer de sa Bastida ( barriada dels d’Amunt) al poble d’Alaró. Des d’on ens dirigim cap al camí de ses Artigues, nom que li ve de la font de la Vila o de ses Artigues. Precisament en arribar a aquesta font ens sortirem del camí per l’esquerra, botant una petita paret i seguirem el tirany que ens portarà al camí que va a ses cases des Rafal.
Ara durant una bona estona caminarem per aquest camí a vegades formigonat i en forta pujada. Fins a arribar a la cota 463,7 m, lloc on trobem un porxo ben condicionat l’endret del pou des Quer. Que també visitem. Idò en aquest mateix punt sortim del camí o pista i seguim un tirany que passa per davall es porxo direcció al contrafort de sa mola de sa Bastida. En pocs minuts i en lleugera davallada arribem a l’impressionant cova Major, una gran balma de 20 m de fondària, una amplària de 31 m per 8 m d’altitud. Un bon lloc per berenar. Molt aprop i al seu costat també podem trobar la cova de la Mola, de dimensions més reuïdes i atractiva.

Continuem la ruta SE en davallada pel coster del contrafort, es tracta d’un tram molt escletxat amb uns graons que ens facilitaran la davallada. Seguit passem per davall un gran bloc que fa de petit tunel. Aquest punt és clau per trobar l’inici del pas de sa Bastida. Passat per davall sa roca girem totduna esquerra fent un gir de 180° per situar-nos damunt el túnel. El segueix un petit tram d’alzinar en forta pendent fins a arribar al contrafort superior de la Mola, on trobem el pròpiament dit pas de sa Bastida, una petita escletxa bastant vertical que ens farà grimpar fins a la part superior. Cal anar alerta amb les pedres que poden caura des dels companys que van més avançats, també ens facilitarà l’acció si posem un cordino.

Una vegada superat és pas de sa Bastida, prenem N fins al cim, un cim sense gaire interès perquè el realment bonic i interessant és el vesant N o penya de sa Bastida, enfront del puig de sa Galera ( el proper objectiu). Pel descens prenem S, fins esbrina el poble d’Alaró, primer seguirem unes fites i tot seguit un antic camí de ferradura escalonat que s’inicia al Picó Gros i segueix pujant al puig de sa Mola, fins a la penya de sa Bastida, que fem de davallada fins a arribar al Picó Gros de 431 m, fem cim i gaudim de veure les restes de la seva murada carregada d’història dels alaroners i alaroneres, després el Picó Petit que també coronem, prosseguim la davallada per aquest antic camí fins a la font de sa Bastida. El puig de sa Mola comprèn: es Picó Petit, es Picó Gros i sa Penya de sa Bastida. Ara continuarem per una àmplia pista que faldeixa la gran Mola i a poc a poc ens anim endinsant per un agradable alzinar, passarem per un forn de calç ben conservar, cota 538,3. Continuem pujant fins a arribar a un ample portell amb paret mitjanera, idò just abans de sa paret sortirem del camí ( dreta) per enfilar-nos per dins s’alzinar direcció NE fins a la cota 660 m, just enmig del cim ( esquerra) i de l’espectacular balconada ( dreta) que fa de de mirador natural sobre Alaró i la Penya de la Bastida. Primer ens acostem al mirador per gaudir de l’espectacle i després ens dirigim fins al cim, on aprofitem per dinar.

Al Corpus de Toponímia de Mallorca podem llegir: «Hacia el N.W. de Los d’Amunt, de Alaró, entre Sa Mola y Es Picó Gros del Puig de sa Bastida se encuentran numerosos e importantes vestigios de gruesas paredes y aljibes, al parecer del siglo XIV, que tal vez dieron nombre al predio Sa Bastida, antiguamente llamada Bastida del Comte de Barcelona, lo cual hace pensar si construyó allí un recinto defensivo, amurallado, para proteger al vecindario de incursiones moriscas, puesto que el Castillo de Alaró estaba demasiado lejos para refugio de emergencia». (Mn. Bartolomé Guasp).

El descens ho fem primer direcció NO per després girar a N fins al camí des Rafal. Als pòcs metres trobem la barrera oberta de la finca. Seguirem fins a arribar a un camí ( esquerra) que davalla a unes cases, aquest seria la ruta a fer per arribar al pas de s’Arrambador, però no ho podem fer perquè la finca on es troba ha estat recentment tancada, i a la porta hi ha una col·lecció de cartells que prohibeixen el pas.. Etc.. inclòs càmeres de vídeo… pel que abandonem i tornem al camí del Rafal fins al final, al poble d’Alaró.

Per suposat que ens aturem al primer bar a fer un bon grapat de xandis i comentar la propera sortida.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina