847. Penya de Rocafort 568 m pel pas des Pi, i Racó d’en Barona

Hora Inicio: 8:59 5 feb. 2022
Hora Fin: 16:45 5 feb. 2022
Distancia recorrida: 12,6 km (07:45)
Tiempo en movimiento: 04:36
Altura Mínima: -21 m
Altura Máxima: 589 m
Ganancia Altitud: 731 m
Pérdida Altitud: -718 m
Tiempo Ascenso: 04:12
Tiempo Descenso: 03:31

Data: 5.02.2022

Penya de Rocafort 568 m pel pas des Pí, i Racó d’en Barona.

Comencen aquesta llarga ruta a la Ctra del Port ( Ma-11) encreuament amb el camí de Son Pons ( Sóller), a 100 m abans d’arribar al Jardí Botànic de Sóller, on podrem deixar els cotxes. Caminen direcció Palma uns cent metres, travessem la carretera i agafem el carrer Carreter que en moderada pujada ens acostarà  fins al mirador des Pujol d’en Banya a les mateixes vies del tren.

Caminen per les vies direcció SE (esquerra), entrem en el túnel d’uns 200 m. Després continuem per les vies, passem un camí formigonat, i als 500 m i abans del proper túnel abandonem les vies per l’esquerra i enllacem amb camí, continuem dreta fins a enllaçar als pocs metres amb el camí de Castelló que pren N. El primer tram traça dins alzinar i enmig de parets per després continuar ( esquerra) per tram formigonat  fins a arribar a les cases des Pujol d’en Banya, ho reconeixerem pel pintat ( de mal gust) de les portes.  Aquí abandonem el camí de Castelló que arriba fins a Deià, per continuar W (esquerra) per un camí  ascendent. Davant nostre s’alça l’espectacular Penya de Rocafort. Continuem fins a arribar a una barrera de fusta (esquerra) amb un petit cartell » Sa Sunyera», que dona accés a la finca. Traspassem la barrera que tornem a deixar tancada. Després de llaçades i pocs abans d’arribar a una barrera metàl·lica tancada, sortim del camí per l’esquerra per un marge de pedra direcció ascendent SW per tornar a enllaçar amb el mateix camí. Continuem ascendint paral·lels a una paret de partió (dreta) i, enllacem ( dreta) amb un tirany que s’endinsa dins alzinar. Passem per un forn de calç. Després passem per un portell i per davant  una cova amb parament de pedra.

Ens acostem a les penyes i passem per un nou portell que curiosament està condemnat amb pedra, que superem per l’esbaldrec del costat.

Entrem dins un terreny un poc confús i gràcies a unes fites aconseguim avançar i arribar a una gran rosseguera i finalment passem per damunt un rotllo de sitja.

El tirany molt estret continua S en ziga-zaga, creua un esperó penjat sobre el buit. Estem en el pas des Pi, un pas fàcil i escalonat. Després continuem direcció W fins a arribar a la part alta i planera. Continuem la mateixa direcció en suau descens fins a enllaçar amb un camí que seguim dreta.

Després fora camí i entre roques i carritxeres anirem pujant direcció W fins a enllaçar amb el camí del Metro. Continuem direcció N, però aviat ens desviem pel camí de la dreta que avança planer, direcció NE.
Per visitar una curiosa escletxa ens desviem E (dreta). Per després tornar al camí d’abans, fins al seu final, trobarem pins ajaguts al mig del camí, arribant damunt la Penya de Rocafort 568 m, des d’on podem gaudir de tota la Vall dels Tarongers i el Port, malauradament que el dia no acompanya per les boires.

Retornem pel mateix camí fins a recuperar de nou el camí del Metro i el seguim, cap a la dreta.
El camí comença planejant, per a després de passar la coma de sa Palla, s’inicia un suau descens, a vegades en ziga-zaga. Passem pel costat d’un forn de calç ben conservat. Després ens aturem a un esplèndid mirador natural per tornar a gaudir de l’espectacle.


Estarem atents, perquè a dreta i esquerra anirem trobant altres camins, uns contionuen altres no duen  enlloc i tots ells els obvierem. També ens haurem d’esforçar com si d’una pista americana és  tractàs per les quantitats de pins caiguts.

Després d’unes corbes, arribem a una cruïlla, on la tendència és seguir recte, però el nostre itinerari volta cap a la dreta.

El sender continua baixant marcant llaçades, fins a arribar a un punt que finalitza. Si ens fixem a la dreta, hi ha unes fites que ens indiquen el tirany de baixada cap al pas d’en Barona.

Un estret tirany empedrat, de gran bellesa, i en fort desnivell acaba amb una paret seca i reixa al costat de les penyes, la superem amb una desgrimpada.

Continua’m la mateixa direcció per davant unes grans balmes amb paraments de pedra. A baixa a l’esquerra una antiga casa. Continuem NE fins a un camí de carro, aviat unes grans barreres  metàl·liques ens barren el pas. Les superem per un botador de pedra de la dreta. Ara ja en camí formigonat en fort i molt fort desnivell anirem avançant.


Passarem per un llogaret en el qual destaquen unes construccions troglodites, conegudes per Can Xispa, encastades dins les roques o coves. En el seu cap de dalt hi ha uns escalons que pugen en una espècie de mirador, tot tancat de reixa.

Continuem descendint per aquesta pista formigonada fins a arribar a un encreuament, també formigonat, on girem esquerra. En arribar al torrent dels Cinc Ponts on la pista prent pren N, noltros continuarem recte NW, passant per davall Can Paies, on s’inicia un tirany ben marcat. Continuarem fins a ses cases de Can Jeroni Gros, on agafem E el tirany marcat com a Monts-Reials, a trams empedrat. Arribarem a les vies del tren que creuarem a vint metres per l’esquerra i continuem el nostre itinerari fins a enllaçar amb  el camí des Rost, on girem SE (dreta) fins a l’entrada del poble, on continuem pel camí d’en Pons que ens apropa als cotxes i punt final.

veure fotos
fotos
fotos Elsa
fotos Elsa
fotos Tomeu
fotos Tomeu
wikiloc
Trakc

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina