835. Puig Tomir 1.103 m, pel pas dels Traidors

Tipo: Circular

Hora Inicio: 10:05 11 dic. 2021
Hora Fin: 16:38 11 dic. 2021
Distancia recorrida: 9,5 km (06:32)
Tiempo en movimiento: 02:29
Altura Mínima: 437 m
Altura Máxima: 1103 m
Ganancia Altitud: 696 m
Pérdida Altitud: -715 m
Tiempo Ascenso: 03:08
Tiempo Descenso: 03:23

Dalt Pas dels Traidors

Data: 11.12.2021

Puig Tomir pel pas dels Traidors.

L’itinerari de avui comence a l’àrea recreativa de Menut II, a l’altura del quilòmetre 16,400 de la Ma-10. Un cop aparcats els cotxes dins Menut II i situats de cara a la carretera, ens hem de dirigir cap a la dreta per anar a cercar un pont. Passan per davall del pont a l’altre costat de la carretera. Agafem el camí ample de l’esquerra, és l’inici del camí de la Coma de Binifaldó.

El camí arriba a una bifurcació on veurem la font de la Coma de Binifaldó. Ës un exemple de font de mina, una galeria de captació d’aigua que té el seu origen en els qanats construits pels musulmans que visqueren en aquestes terres en temps de l’antiga Mayürqa. El topònim Binifaldó marca clarament l’existència d’una alqueria islàmica, si en atenem al prefix àrab bini-, La seva etimologia seria Beni Haldun,’fills de Haldun’.

A l’esquerra veurem el petit refugi de la Coma de Binifaldó de tans sols 12 m². Continuem pel camí fins enllaçar alb el GR-221, on contionuarem per la dreta, passarem per davant l’alzina d’en Pere, arbre catalogat a l’any 1992, que té una alçària de 20 metres i la soca fa uns 118 m de diàmetre (a 1,3 m d’altura). La capçada té un diàmetre de 19 metres i una edat estimada d’uns 500 anys. La base del tronc, així com va creixent, va envoltant algunes pedres, alguna de més de 20 cm de gruix. Sembla que aquesta alzina s’ha pogut conservar perquè donava bona ombra als caminants que feien aquest camí.

Arribem a les cases de Binifaldó, continuem en lleuger ascens pel camí asfaltat. Just deixa’m les cases veurem a ma esquerra una paret de partió, 30 m més avant es el moment d’abandonar l’asfalt i començar a pujar, direcció E, per dins l’alzinar paralels a la paret que tenim a l’esquerra. O farem per una ampla coma fins a sortir de l’alzinar i topar amb una rosseguera que en veure una paret de pedra que té enmig l’abandonarem girant SE (dreta), però sempre en ascens. Per continuar E l’ascens per l’esquerra de la rosseguera, veurem poques fites.

Si ens aturem i donam un cop d’ull enrere podrem contemplar una extraordinària panoràmica i veure’m que estem a la perpendicular de les cases de Binifaldó.

Aviat arribem al «final» de la canal de Binifaldó amb una paret rocosa de pots metres que aurem d’escalar ( fàcil ), i una vegada superat aquest ressalt continuem entre carritxeres per la canal de Binifaldó amb lleugera desviació a l’esquerra. Superam un petit espoló i entrem a la part de dalt de dins un altre canal amb una rosseguera. Aquí ja veim la propera canal o xemeneia per la qual hem d’ascendir, la reconexerem pel ninot que té a la part alta, és bastant vertical, però en cap moment hem de fer cap maniobra técnica important. El càrritx ens ho facilita bastant.

Ja estem en el pas dels Traidors, amb sortida a dalt per un pas natural entre dues penyes. Nom que rep per una feta dels amics de Racons de Tramuntana.

Continuem caminant i ascendit direcció E, enllaçant amb les fites que pugen del pas de sa Paret. Aviat ens situem a la part alta del massís que forma la muntanya del Tomir. Continuem N, fins a culminar el seu cim de 1.103 m d’altitud.

El descens previst era pel pas d’en Reynes, que canviarem per fer-lo per la ruta tradicional. Perquè aquest pas ja ho havíem fet tots, i, en canvi, en Tomeu no havia anat mai per la ruta tradicional i perquè també varem perdé molt de temps en trobar la carretera tallada a Caimari i vàrem haver de tornar enrere i d’anar a donar sa volta per Pollença…

veure fotos
fotos
veure fotos
fotos de Tomeu
wikiloc
Trakc

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina