816. Punta de n’Amer i Talaiots de s’Illot

Hora Inicio: 9:41 4 sept. 2021
Hora Fin: 15:35 4 sept. 2021
Distancia recorrida: 11,5 km (05:53)
Altura Mínima: -0 m
Altura Máxima: 32 m
Ganancia Altitud: 156 m
Pérdida Altitud: -164 m
Tiempo Ascenso: 02:40
Tiempo Descenso: 03:09

Torre de sa Mola de Tuent

Data: 4.09.2021

Punta de n’Amer, talaiots i cova dels Coloms

Sa Punta de n’Amer és una Àrea Natural d’Especial Interès, ANEI, de propietat privada i situada entre les urbanitzacions de Cala Millor i Sa Coma. Ocupa unes 200 hectàrees de gran valor natural, cultural i històric. Són d’especial interès les restes del talaiot del «tancat de sa Torre», la torre de defensa del segle XVII, coneguda com a es Castell, la resta de les pedreres de pedra d’arenisca i els búnquers de la platja de Sa Coma, testimoniatge de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

Iniciem la nostra ruta d’avui en el talaiot circular de na Pol, situat a sa Coma, Sant Llorenç des Cardassar, a la cantonada de l’Ada, les Palmeres i el carrer Roses. Aquest talaiot, 1300-123 abans de JC, pertany a l’àmbit del poblat talaiòtic de s’Illot i, de fet, possiblement era un dels monuments delimitadors d’aquest territori. Igual que ocorre amb el monument circular que hi ha just fora de la muralla de s’Illot, aquest talaiot també està construït damunt d’una petita cova natural que tenia aigua. Tanmateix, això no és gens habitual en uns altres talaiots de l’illa.

Està construït damunt una cova, que no hem pogut visitar perquè està obstruïda amb grans blocs de roca, per evitar que les persones incíviques i maleducades l’embrutin. I nosaltres ens quedem sense poder entrar-hi.

Després de visitar-ho, ens desplacem fins al jaciment arqueològic de s’Illot. El primer que crida l’atenció és la seva impressionant murada, que queda a la vora mateixa de la carretera. Aquesta formada per grans blocs verticals col·locats sobre un sòcol i mesura uns 117 metres de llarg, conservant-se únicament el que vindria a ser la meitat aproximada de la seva traça. Sa tractava d’un nucli habitat relativament petit, en comparació amb altres assentaments. Va poder tenir unes 35 habitacions i albergar a uns 190 habitants. Quant a la cronologia, els excavadors afirmen que no pot establir-se una seqüència segura abans donis de l’ocupació romana. També està construït damunt una cova, en el seu interior té un petit llac del qual podien aprofitar l’aigua.

Continuem, direcció NE, paral·lels a la platja de sa Coma, lloc on és va fer el Desembarcament de Mallorca també anomenat la Reconquesta de Mallorca, fou una operació, comandada pel capità de l’exèrcit de la República  Alberto Bayo, i desenvolupada en els primers dies de la Guerra Civil Espanyola, entre el 16 d’agost i el 12 de setembre del 1936. Continuem fins a arribar a l’entrada de l’Àrea natural de la Punta de n’Amer. Des d’ara  caminarem  vorera mar. Aviat passem per davant els restis d’una casa amb cisterna. Després veure’m un búnquer i aviat arribem a una pedrera on a la part de dalt hi ha una covatxa amb parament de pedra i condicionada probablement com a  quiosquet. Seguidament arribem a la zona des Cubells i just després localitzem la cova dels Coloms o de les Crestes. Te uns escalons picats per poder accedir fàcilment, i el més curiós és un túnel o passadís excavat que dona accés a la mar.

Deixem enrere la punta de ses Crestes, a la zona i han fet retirada de pedres per facilitar el camí en els que han fet multitud de caramulls. A arribar a la zona de na Jordana Alta, ja entrant a la badia de son Servera ( Cala Millor), girem O per arribar i coronar el petitíssim cim de tan sols 32 m.

Tornem al tirany i continuem com si anéssim a cala Millor, traspassarem una paret de va partir, uns metres més  envant arribem a la zona des Morràs, on abandonem la direcció que diem i prenem SO (esquerra) fins a enllaçar amb la pista que separa les dunes. Continuem S. (esquerra) per la pista, amb una corda que delimita amb la zona dunar, fins a arribar a un encreuament i amb la pista que duu fins es Castell, i que prenem.

Visitem es Castell, una construcció militar del s. XVII.

Tornem enrere fins a l’encreuament on girem O (esquerra), noltros havíem arribat de la dreta, i no deixarem la pista fins a arribar a la platja de sa Coma, on fem uns capficos.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina