795. Torrent de Muntanya

Hora Inicio: 9:33 24 abr. 2021
Hora Fin: 17:01 24 abr. 2021
Distancia recorrida: 11,5 km (07:28)
Tiempo en movimiento: 03:21
Altura Mínima: 76 m
Altura Máxima: 467 m
Ganancia Altitud: 440 m
Pérdida Altitud: -484 m
Tiempo Ascenso: 02:30
Tiempo Descenso: 04:55

Bot mes Alt: 15 m
Material utilitzar: Cordes 3 x 20 m, 1 Cinta i 2 Mosquetons
Circular: Si

Data: 25.04.2021

Torrent de Muntanya.

«El torrent de Muntanya recull les aigües per la banda dreta dels torrents següents:


1. Torrent del Salt del Molinet (salt del Racó o Salt de can Guiem Bet), que neix a la font de la Parra, i abans del Salt, en Fartàritx rep les aigües dels torrents del Blanquer i de l’Hort (que neix a la Font del Puig del Ca), així com les procedents de la font de les Tarigues (o Trilles). Prop de la seva desembocadura en el torrent de Muntanya, també rep les aigües del torrent de Can Guiem Bet. Aquest torrent, almenys durant el segles XVI al XVII, rebia el nom de torrent de l’Uruig (també Urug, Durux, Huruix, Luruix, Brug…). Uruig era una part de la possessió de Fartàritg, propietat de la família Martorell, i que ja trobam documentada en 1356, segons l’historiador Mateu Rotger, als apèndixs que tracten dels documents relatius a la guerra amb Castella. També hi trobam molta documentació als Capbreus de l’Orde de l’Hospital.


2. Torrent del Pujol, també conegut com a del Xaragall. Al segle XVII hi figura sota el topònim de Cavall Bernat, la qual cosa no és gens estranya si tenim en conta que en les immediacions del salt que es produeix entre Fartàritx i la Vall d’en Marc hi ha una roca de pedra, en forma agullonada i coneguda com El Ninot (símbol fàl·lic).

3. Torrent de Can Barba, també conegut com a de la Torreta, perquè neix en aquest indret, i desemboca prop de l’inici del camí vell de Lluc, des de l’actual carretera al mateix santuari.»

Aproximació: Des de Pollença ens dirigim cap a Lluc per la carretera Ma.-10. A l’altura del quilòmetre 5’3, on un pal orientador ens indica el començament del Camí Vell de Lluc, al costat del denominat Pi de les Creus (esquerra). Seguim dit camí (en aquest sector es troba asfaltat) que s’endinsa en la Vall’d en Marc i als 10’/11’ de recorregut arribem als voltants de Ca Melsion (Ca Melcion), on podem aparcar a la dreta, entre el camí asfaltat i el torrent de Muntanya.

Iniciem el recorregut a peu pel camí asfaltat, amb pujada lleugera al principi que passa a mitja posteriorment. Passem pel Sementer del Molinet (dreta) i als 6’/7’ arribem a un pal orientador. Seguim la indicació Són Amer/Lluc, i iniciem un ascens mig per un camí formigonat i entrada a la finca, després a una corba pasem al GR de terra que presenta un ferm amb abundància de roques. Seguim de front (pal orientador Són Amer/Lluc) amb pujada mitja al principi i mitjana després. Als 3’ (estaca orientadora) arribem a un camí de terra i vam seguir per ell, amb pendent fort/mitjana. Als 12’/14’ arribem a un portell amb barrera de fusta al costat d’un panell amb informació de la zona. Seguim amb pujada mitja/forta seguint les indicacions de les estaques i als 7’ arribem a un pal orientador (Binifaldó/ Lluc). Seguim aquesta indicació, amb pujada mitja, un planeig curt, i de nou les estaques ens assenyalen la ruta a seguir, en general amb pendent mig o mitjana/lleugera. Als 15’/17’ arribem als voltants d’un pontet on veurem (esquerra) un pal orientador. Seguim a l’esquerra, tal com ens indica, i vam avançar per una sendera empedrat que amb pendent mig ens situa en uns 3’ en la Font de Muntanya. Un excelent lloc per berenar. A deu metres de font trobem el broll.

Des de la Font de Muntanya, vam iniciar el recorregut integral del torrent, descendint amb direcció NE pel tàlveg poc definit, al principi, però que a mesura que avancem es fa més evident. La descripció de la part esportiva es pot resumir en que té escasos bots de discretes alçades, sent el més alt de 15 m, el qual se li ha d’instal.lar un passamà, lúnica dificultat destacable.. Després del recorregut esportiu del torrent arribem a un tram del mateix que l’absència de salts fa que discorrem per una llera horitzontal. Bona part de’aquest tram ho farem pel costat esquerra del tàlveg. Després de 20’/22’ de recorregut arribem a una barrera basculant que travessa la llera; la travessem i vam seguir per la llera o bé per la riba dreta o esquerra buscant el millor itinerari per a progressar. Als 4’/5’ arribem a una nova barrera en el talveg, la saltem i als 2’/3’ arribem a la zona on hem deixat aparcats els cotxes. Abandonem la llera i ascendim a la dreta fins a arribar als mateixos.

Avui ha estat el baptisme torrenter d’en Marc, que amb els seus 17 anys ha demostrat unes qualitats i un potencial d’un autèntic barranquista. Sa nostra enhorabona.

veure fotos
fotos
veure fotos
fotos Tomeu
wikiloc
Trakc

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina