INICI
 

MAP

 

CIM PENYAL DE SA RATA

 

PERFIL


 

Anterior

PENYAL DE SA RATA

Puig de s'Alquería, Torrent de s'Aubi, Pas de s'Aljub, Penyal de sa Rata, Puig de sa Font, Pas de sa Fesa

23.01.2010

Dificultad: PD+

Altitud máxima: 944,60 m.

Desnivell Acumulat: 977,70 m.

Distància recorreguda: 18,94 Km.

fotos

Aquesta ruta la feim per primera vegada i sa veritat que ens ha agradat molt. Em volgut seguir tota la pujada per dintre de la torrentera per tal motiu em agut de superar un salt per la seva esquerra que l'em anomanat pas de s'aljub per la seva proximitat a un. No tenim constància que aquesta ruta estigui documentada per aixó descriurem tot l'itinerari tal i com l'em fet.

El recorregut d'aquesta excursió transcorre per s'Alqueria d'Avall, mirador Leandro Ximelis, El Puig de s'Alqueria, torrent de s'Aubi, Penyal de sa Rata, Serra des Pins, pas de sa Fesa, camí de Muntanya i de Pastorix i vall de Biniforani Vell. Al tractar-es d'un recorregut circular podem realitzar-l'en qualsevol dels dos sentits; nosaltres ho realitzem ascendint al cim del Puig de s'Alqueria (mirador Leandro Ximelis), per a descendir pel Pas de sa Fesa.

Podem començar el recorregut deixant els cotxes a l'aparcament del restaurant C'an Penasso, que és troba aproximadament a un quilòmetre cent setanta metres de l'inici de l'excursió en la carretera Ma.-11, de Palma a Sóller. Iniciem el recorregut per aquesta carretera en direcció cap a Sóller i a l'altura del quilòmetre 15'800 és troben a l'esquerra els casis de s'Alqueria d'Avall, on s'inicia el camí de Muntanya i de Pastorix. Avancem per aquest camí, deixant els casis a la dreta. Al minut trobem una barrera metàl•lica, als 2' una altra i 3' després altra. Passem, als 3', al costat d'un dipòsit d'aigua (esquerra) i seguim ascendint pel camí en zig-zag. Transcorreguts 8'/9' des de la barrera passem al costat d'una cisterna i un recer per a ovelles (dreta). 4' després trobem una barrera metàl•lica, mentre seguim ascendint pel camí i als 10/12' trobem altra barrera metàl•lica. 1' després trobem altre recer per a ovelles amb la seva cisterna (esquerra) al costat d'un portell sense barrera. Seguim ascendint pel camí i als 16'/18' a la dreta podem veure una petita oquedad amb una capella dedicada a la verge de Lluc (la imatge habia desaparegut). 8' després tornem a trobar dues recers per a ovelles amb la seva cisterna corresponent. Als 2' arribem a un serral i a l'esquerra podem veure una placa de pedra dedicada a Leandro Ximelis, (1958) un dels fundadors del Foment de Turisme.

A la zona posterior de la plaça podem veure una fita que ens indica el camí de licitada fins al cim del puig de s'Alqueria. Seguint els fites en uns 4'/5' arribarem a un botador (escala metàl•lica) i seguint els fites arribarem al refugi Leandro Ximelis. En 1' podem arribar al cim del Puig de s'Alqueria amb un mirador i vèrtex geodèsic. El refugi i mirador van ser construïts pel Foment de Turisme l'any 1959. Donis del mirador podem gaudir d'uneixes excel•lents panoràmiques sobre la badia de Palma, el Penyal d'Honor de la Comuna de Bunyola, la serra d'Alfàbia, el Puig de Galatzó, el Puig Major, etc. Des de l'aparcament de Can Penasso hem recorregut uns 6'150 km. A pesar de la distància, el fet de transitar fins al serral per una camí de terra, amb pendents mitjos -com a màxim-, fa que l'esforç realitzat sigui moderat.

Des del cim descendim al camí pel qual havíem arribat, trigarem uns 6'/7' i, una vegada en el camí, hem de seguir cap a l'esquerra. Als 4' trobem una barrera metàl•lica (rètol Tanquin per favor). Als 3' trobem un petit abeurador d'ovelles (dreta) i 1' després una barrera metàl•lica i una caseta d'eines (dreta). En els seus voltants arriba un camí des de la dreta (fita) que és el qual conduïx al Pas de sa Fesa. Nosaltres seguim pel camí que veníem (esquerra) i als 2' trobem una barrera metàl·lica amb un botador metàl·lic (esquerra). El camí planeja i 3' després arribem a una nova barrera amb botador metàl·lic (esquerra). Als 2' travessem un portell sense barrera i 1' després veiem un forn de calç (esquerra). Transcorregut 1' iniciem una baixada lleugera i 2'/3' després arribem a un porell amb barrera metàl·lica. El camí segueix llaneando o amb baixada lleugera, arribant als 3'/4' a un abeurador (dreta). Als 4'/5' arribem a una corba a l'esquerra i el camí continua cap a les cases de sa Muntanya.Nosaltres abandonem el camí en aquesta corba i ascendim a la nostra dreta pel tàlveg del torrent de s'Aubi o s'Oubi

Seguim pel camí que s'inicia en la corba, vam travessar un portell amb barrera metàl·lica, vam creuar el jaç del torrent i ascendim pel vessant, deixant el torrent a la nostra dreta, amb pendent lleuger/mitjana. Als 3'/4' acaba el camí, vam travessar el jaç del torrent i vam arribar a un refugi d'ovelles que en la seva part posterior té un dipòsit d'aigua per a extinció d'incendis forestals. El camí apareix de nou (torrent a la dreta) i el pendent és forta/mitjana. Als 3'/4' veurem una font a la nostra dreta i 5'/6' després finalitza el camí.

Seguim ascendint, amb pendent fort/mitjana a forta, pel vessant esquerre, sense allunyar-nos molt de la llera del torrent, i fins i tot en algun moment transitant per la seva llera. Trobarem algunes fites. Als 7'/8' veurem una roca despresa en el vessant esquerre, en aquesta punt iniciem l'ascens, amb pendent fort/molt fort, cap a les roques de l'esquerra i seguim ascendint, vorejant la paret rocosa, fins a arribar a un punt que el torrent forma un salt rocós. Des de la roca despresa hem trigat uns 7'/8'. Hem de grimpar per la part esquerra de les roques (una mata ens dificulta lleugerament el pas) i hem de seguir grimpant pel costat esquerre. Una vegada dalt, hem superat el pas de l'Aljub.

Seguim ascendint per la llera del torrent (fites) i als 2' arribarem a un aljub cobert, amb una cisterna en un dels seus extrems. Continuem ascendint amb pendent fort/molt fort, ja sigui per a la llera del torrent o pel vessant esquerre, trobant fites al llarg de l'ascens. Als 4'/5' veurem un pi aïllat en les roques de l'esquerra, ens dirigim cap a ell, amb pendent fort/molt fort, arribant en 3'/4'. Seguim grimpant pel canal, a l'esquerra del pi, i en 2' arribem a la seva part superior. Seguim ascendint en la mateixa adreça, amb pendent fort/molt fort, i en 3'/4' arribem a un tàlveg. A la dreta veurem una fita, ens indica altra possibilitat d'arribar a aquest punt: seguint la llera del torrent.

Una vegada en aquest punt, únicament ens queda seguir ascendint, amb pendent fort/mitjana, cap al cim situat a la nostra esquerra, a la qual arribarem en 3'/4': hem arribat al Penyal de sa Rata. La panoràmica que s'albira des del cim ha merescut l'esforç.

Des del Penyal de sa Rata ens dirigim cap al Puig de sa Font travessant el serral que els separa. Iniciem el descens amb pendent mitjana/forta, durant 3'/4', i iniciant l'ascens amb pendent mig cap al serral que tenim en adreça NE Si volem ascendir al cim del Puig de sa Font, en 4'/5' arribarem a el cim, amb ascens fort/mig. Des del cim regressarem al serral (4'), i iniciarem el descens per la Serra des Pins, amb adreça Es. És important mantenir l'adreça S en el descens, doncs a banda i banda de la cresta es troben dos torrents (Torrent de s'Aubi/s'Oubi i el qual conduïx a la zona de s'Estret). En el descens buscarem l'itinerari amb menor pendent. Al principi el pendent és mitja, però als 3' passa a fort/molt fort i fins i tot amb trams molt fort. Trobarem alguna fita. Als 3' llanea però després passa a mitjan. 4' després el pendent és mitja/forta, incrementant-se el pendent a mesura que descendim. Als 16'/18' arribarem al camí que recorre el vessant oriental de la Serra donis Pins.

Seguirem pel camí cap a la nostra dreta (S), amb pendent lleuger i fins i tot llaneando en alguns trams del camí. Als 12'/13' arribarem a un aljub (dreta); 2' després veurem un refugi de bestiar (esquerra) i un forn de calç (esquerra). 1' després travessem el jaç del torrent i en 1' arribem a un portell amb barrera metàl·lica. En aquesta zona el camí llanea o presenta baixada lleugera. Als 3' arribem a un camp d'oliveres; hem de girar 90º a la nostra esquerra (N) i vorejar aquest camp, veurem alguna fita, arribant en 2'/3' al Pas de sa Fesa d'uns 40 m. de llarg i 1'5 m. d'ample. En aquest pas trobem un botador de fusta

Iniciem un descens amb pendent fort seguint els fites en zig-zag i al cap d'uns 5'/6' arribem a un camí, que hem de prendre a l'esquerra (fites), en el qual el pendent es suavitza (pendent mitjana). Seguim els fites a través del olivar i al cap d'uns 3' veurem un aljub (dreta), i 2' després arribarem a un encreuament (fites), cal prendre a l'esquerra. Als 2' veiem els restis d'una caseta (dreta). Seguim els fites i el camí llanea i als 3' arribem a una barrera metàl•lica amb un botador de fusta (esquerra). 3' després arribem a un camí amb una fita i una fletxa vermella, vam prendre cap a la dreta. 3' després arribem a una barrera metàl•lica i seguim el camí. Als 6' arribem a un encreuament, un rètol ens indica Can Nadal (esquerra), vam seguir a la dreta llaneando i baixada lleugera/mitjana. Als 7'/8' arribem a dues aljubs (dreta). En aquest encreuament veurem un panell indicador (ascendint a l'esquerra arribaríem a Biniforani Vell) i seguirem a la dreta per un camí asfaltat amb pendent lleuger. Als 3' arribarem a una barrera metàl•lica, amb pas canadenc, (Biniforani Vell). Als 3' veurem a la dreta un aljub i el torrent de n'Angelè a l'esquerra. Després d'uns 10/11' de transitar per un camí amb pendents suaus i planejant arribarem a la carretera de Palma a Sóller.

Si seguim en direcció a Palma (dreta) tenim dues alternatives: la primera és arribar fins al restaurant Ca Penasso, on havíem deixat el cotxe, o bé, immediatament després d'haver deixat els casa de s'Alqueria d'Avall a la nostra dreta, travessar el pont sobre el torrent de Bunyola (esquerra) i seguir per la carretera cap a Bunyola. Als 10'/11' passarem al costat de la vila modernista Vila Francisca (dreta) i 5' després travessarem el torrent que descendeix del coll d'Honor i arribarem al carrer de ses Vinyetes. 2' després arribarem al Carrer de la Creu /Costa de s'Estació, on veurem una creuada a l'esquerra. Descendint a la dreta arribarem en uns 4' a l'estació i 6'/7' després arribarem a la carretera Palma-Sóller , quedant el restaurant Ca Penasso a la nostra dreta. Si triem la primera alternativa (anar al restaurant Ca Penasso).

 

text d'en Xavier González

 

Següent