| INICI |
 

CIM DEL PA DE FIGA D'ARIANT

CIM DEL PUIG GROS DE TERNELLES

EL PULPIT-CANAL DE NA MARIOTA

Pāgina Anterior Pāgina Següent
 

PUIG GROS DE TERNELLES - 838 m.

PA DE FIGA D'ARIANT - 702 m.

CANAL DE NA MARIOTA

 

L'itinerari que teníem previst (Torre d’Ariant – Coll de Pollença – na Mariota – El Puig Gros de Ternelles – El Puig de’l Esbaldregat – Pa de Figa d’Ariant – Coll’d Ariant) ho vam haver d'alterar degut al fet que ens van impedir continuar el recorregut quan ens trobàvem entre la Torre d' Ariant i Ariant de Baix, pel que regressem fins al Coll d'Ariant i des d'aquest punt vam ascendir cap al Pa de Figa d’Ariant i realitzem el recorregut previst “al revés”.

Quan ens trobàvem entre la Torre d'Ariant i Ariant de Baix, un matrimoni estranger ens va impedir seguir indicant-nos que era un camí privat; davant tal eventualitat regressem fins al Coll d'Ariant. Cal assenyalar que al tornar sobre els nostres passos el matrimoni ens va donar les gràcies. A l'iniciar l'excursió la barrera situada en el quilòmetre 5’3 de la carretera Ma.-10, que de passada al camí que arriba fins a la Torre d'Ariant i continua fins a la Punta de la Sal, estava oberta, i quan ascendíem cap al Coll d'Ariant vam trobar un estranger que descendia en un cotxe, al que saludem i vam tenir una breu conversa i no ens va indicar que era un camí privat. A la nit al regressar, vam trobar la barrera tancada.

Cal ressenyar que és la primera vegada que ens fan regressar al recórrer aquest camí, havent realitzat per la zona diverses excursions ja que és un camí utilitzat “tradicionalment” pels excursionistes que recorren aquests paratges. Aquest “contratemps” ens va incrementar el recorregut en uns 3’30 km i la durada en 1 h 5’.

El recorregut s'inicia a l'altura del quilòmetre 5’3 de la carretera Ma.-10 al costat de l'encreuament amb la tradicional Carretera Vella de Pollença (GR-221), que arriba fins a Lluc. Si venim des de Pollença, podem deixar aparcat el cotxe en el costat esquerre de la carretera, ja sigui en el mateix encreuament o seguint per la Carretera Vella. A l'altre costat de la carretera Ma.-10, veurem el portell amb la barrera que dóna accés al camí que conduïx a laTorre d'Ariant. Es tracta d'un camí asfaltat que al principi transcorre al costat del torrent (dreta), amb pujada lleugera i posteriorment passa a mitjan i fins i tot en alguns trams mitja/fort. El camí no té pèrdua i després de passar tres portells, dues d'ells amb pas canadenc, vam arribar als 55’/60’ al Coll d' Ariant. El tram amb major pendent del camí és el qual transita pels voltants del Puig de l' Enrunada, deixant-lo a la nostra esquerra (W).

Des del coll seguim cap a la Torre d'Ariant, amb pendent mig. Als 4’ travessem un portell sense barrera amb pas canadenc i 3’ després arribem a la Torre d'Ariant. Continuem pel camí asfaltat cap a Ariant de Baix, amb baixada lleugera/mitjana i mitja. A l’ 1 travessem un portell sense barrera amb pas canadenc; 4’ després altre portell sense barrera amb pas canadenc; 5’ després un pas canadenc. Als 3’ ens trobem amb el matrimoni estranger que ens va impedir seguir pel camí cap a Ariant de Baix. Davant aquesta circumstància regressem cap a la Torre d'Ariant, a la qual arribem als 10’/12’. Continuem cap al Coll d'Ariant amb pujada mitja/lleugera i mitja, al que lleguem als 8’. Tal com he indicat abans havíem recorregut 3’30 km i “perdut” 1h 5’ per res.

Des del coll veurem a la nostra esquerra (E), una paret rocosa (el senyor que vam trobar a l'inici de l'excursió, ens va indicar que es cridava És Capell des Pagès. En el costat esquerre del camí veurem una senda que discorre en adreça Es, al principi, amb pendent lleuger/mitjana entre el càrritx i pineda, per a prendre adreça NE i pendent fort, Una vegada travessat la pineda transitarem per un vessant de càrritx amb pendent fort; hem de dirigir-nos cap al serral que veiem al capdamunt, deixant un gran pi solitari a la nostra dreta. Als 13’ arribarem al coll (fita). A la dreta (E) veurem la paret rocosa que forma el Capell des Pagès. Hem de seguir vorejant aquesta paret rocosa per a dirigir-nos cap al Pa de Figa d’Ariant (NE). L'ascens a través del càrritx ho realitzem amb pendent que oscil·la entre el planeig i la pujada mitja/forta; al llarg del recorregut trobarem alguna fita. Als 8’/9’ arribarem a una rosseguera, la travessem i seguim planejant o amb pujada mitja ascendint cap a la paret rocosa situada a la nostra dreta (E), a la qual arribem en 3’. Veurem alguna fita i vam arribar a una canal per la qual ascendim amb pendent és fort, de nou alguna fita, i vam arribar als 5’ al serral. Des d'aquest coll planejant, continuem vorejant la paret rocosa situada a la nostra dreta i ens dirigim cap al Pa de Figa d’Ariant que tenim al N. Al principi la baixada és lleugera/mitjana, posteriorment planeja'm i iniciem l'ascens, cap al coll, amb pujada lleugera, que passa a forta/mitjana, sent forta en el tram final. Trobarem alguna fita i des del serral hem trigat uns 12’/14’. Una vegada en el coll seguim cap al cim del Pa de Figa d’Ariant (702 m), al principi planeja i després hem d'ascendir grimpant cap al cim, a la qual arribem als 5’.

Des del Pa de Figa d’Ariant, ens dirigirem cap al Puig de’l Esbaldregat (783 m) passant per la base del Puig de Gironella (744 m). Descendim cap al coll (6’). Seguim amb adreça S-ES cap al cim que tenim enfront de nosaltres, amb pendent fort/mitjana, vam trobar una fita i als 6’/7’ arribem a un colol. Seguim cap al cim, vam travessar un tàlveg, descendint amb baixada lleugera, planeig i posterior pujada mitja/forta, arribant als 11’/12’ al cim (775 m), situada en els voltants del Puig de l'Esbaldregat (783 m) del que ens separa un colll i ho tenim situat en adreça S. Deixem per a altra ocasió la pujada a aquest puig, ja que el recorregut de l'excursió és bastant llarg i el fet d'haver hagut de retrocedir un tram ens aconsella aquesta decisió.

Des del cim (775 m) prosseguim crestejant els cims que, en adreça NE ens separen del Puig Gros de Ternelles. Recorrerem la cresta divisòria situada entre el Pla Gran (NW) i l’Esquena Dolenta del Vall de Ternelles. Descendim del cim (775 m) amb baixada lleugera i després ascendint amb pendent mig, i successius ascensos i descensos no molt pronunciats. Al cap d'uns 8’(9’ arribem al cim (788 m) i continuem crestejant, ara en adreça I, arribant als 7’/8’ al cim (77 m). Des d'aquest punt, amb els acostumats ascensos i descensos lleugers o mitjos, seguim crestejant, ara ja amb adreça NE cap al Puig Gros de Ternelles. Trobarem algunes fites i als 18’/20’ després de recórrer un ampli colll arribem a un nou cim (811 m). Des del cim iniciem un descens amb pendent fort cap al Coll de’l Esmolar, trobant algunesfitas i iniciant un ascens amb adreça N cap al cim del El Puig Gros de Ternelles, que tenim enfront de nosaltres. Al capdamunt, al costat del cim, veurem una enorme fita que ens servirà d'orientació. Ascendim pel vessant rocós amb pendent fort, que s'endureix en el tram final de l'ascens. Als 7’/8’ des del cim (811 m) estarem en el punt més baix del Coll de l'Esmolar i després de’/5 6’ arribarem a un primer cim de l'El Puig Gros de Ternelles, arribant als 2’/3’ al cim del Puig Gros de Ternelles (838 m). Des d'aquest punt (vèrtex geodèsic i fita) podem contemplar unes boniques panoràmiques del Castell del Rei, Cap de Formentor, Badias de Pollença i Alcudia, Pollença. Puig de Maria, s’Albufereta, zona de Ca Picafort, muntanyes d'Artà, Sant Salvador, Puig Prendre, Puig Roig, zona de l'El Puig Major, etc, etc.

Des del cim del Puig Gros de Ternelles, el nostre pròxim objectiu és arribar a el camí que enllaça la Punta de la Sal amb la Torre d' Ariant, descendint per na Mariota. Per a arribar a l'instant on iniciarem el descens per la torrentera, hem de vorejar el espolón rocós que partint del cim del Puig Gros de Ternelles es dirigeix en adreça I. La verticalidad del vessant nord de dit espoló, ens obliga a realitzar aquesta circumval·lació. El recorregut ho realitzarem amb adreça I, baixant des del cim i perdent la menor altura possible (per descomptat alguna hem de perdre), tenint la paret rocosa a la nostra esquerra (N), descendim fins a un punt que ho puguem vorejar, i, des d'aquest punt, amb adreça W, arribar a el serral des d'on s'inicia el descens per la torrentera de na Mariota. Els pendents, tant de pujada com de baixada, oscil·len entre mitjana/forta i forta o fort/molt forta, dominant les fortes. Des del cim fins al punt que podem vorejar el espolón trigarem de l'ordre de 38’/42’. Una vegada en l'extrem del espolón rocós, hem de travessar el tàlveg que ens separa del serral situat enfront de nosaltres, al W, que és el punt des d'on iniciarem el descens de na Mariota. Com anteriorment, es tracta d'arribar al serral perdent la menor altura possible. Iniciarem el descens amb una baixada lleugera, passant a forta, planeja'm per a no perdre altura, i iniciem l'ascens cap al coll amb pujada forta/mitjana a través d'una càrritxera dirigint-nos cap al costat esquerre del serral (fita). Des del moment que hem iniciat el descens en el espoló rocós, fins al coll trigarem de l'ordre de 15’.

Des del coll descendirem per la torrentera (na Mariota). El descens és bastant pronunciat, amb pendents forts i fort/molt fort, pel que hem de prendre les degudes precaucions. Una vegada iniciat el descens, arribarem a una rosseguera, convé descendir-la per li costat esquerre, i dirigir-nos cap a dues roques tombades, per a prosseguir el descens pel costat esquerre. Ens aproximarem a la paret reocosa situada a la nostra esquerra i seguirem les fitas que trobem. A continuació trobarem abundant càrritx, el que ens permetrà assegurar-nos mentre descendim per la “senda”. Buscarem el recorregut més segur, en molts sectors pel costat dret del torrent, mentre que en el tram final és millor l'esquerre, però sempre buscant el millor recorregut. El tram final del torrent ho realitzarem per l'esquerra (fitas), immediatament abans d'arribar al camí. El temps emprat a descendir pel torrent és de l'ordre de 1 h 10’/1 h 15’.

Una vegada en el camí, que des de la Punta de la Sal arriba fins a la Torre d'Ariant i a la carretera Ma.-10, prendrem a l'esquerra (W), ascendint amb pendents mitjos i forts, segons els trams. Aquest camí no té pèrdua i després d'uns 25’ d'ascens arribarem al Coll de Pollença (portell amb barrera). Seguirem pel camí i als 25’/30’ arribarem a la Torre d'Ariant. Després d'uns 5’/6’ vam arribar al Coll d'Ariant i des d'aquest punt a la barrera situada en la carretera Ma.-10, on hem iniciat el recorregut al matí, trigarem de l'ordre de 55’/60’.  

Recorregut: 22’66 kms Temps: 8 h/8 h 30.’

Cartografia: Mallorca Tramuntana Nord/Nord. Escala 1:25.000. Editorial Alpina (2006) És aconsellable consultar el recorregut en el mapa amb l'itinerari alhora que es llegix la descripció del recorregut. A més del mapa en el qual apareix el recorregut total, poden consultar-se els següents mapes de recorreguts parcials:

- Coll d'Ariant- Pa de Figa d'Ariant

- Pa de Figa d'Ariant- El Puig Gros de Ternelles

- El Puig Gros de Ternelles- na Mariota

- Cami Punta de la/Sal Torre d’Ariant

NOTA: Pel que es refereix al topònim Na Mariota convé remarcar el següent. En el mapa Mallorca Tramuntana Nord/Nord de l'Editorial Alpina (2006), apareix en la llera del torrent que descendeix a l'I del El Puig Gros de Ternelles; en el mapa dels germans Sastre que apareix a Mallorca vora mar, Marines de Tramuntana Tom II (2004), aquesta llera figura com Torrent Fons i, finalment, el torrent també és conegut com el Pas du Porc dels “excursionistes de tota la vida” (comunicació personal d'Emilio Alonso). Pel que sembla les tres denominacions es refereixen a la llera del torrent. En el mapa dels germans Sastre, el topònim Na Mariota apareix allunyat de la llera del torrent i està situat al W, en el vessant que descendeix del Puig Gros de Ternelles.


text 'en Xavier González

3-9-2011

fotos

_________________________________________________________________________________________________

 text 'en Xavier González