| INICI |
 

SA cOVA DE SES bRUIXES DES DE EL rEFUGI DE PESCADORS

P9100559

P9100552

Pāgina Anterior Pāgina Següent
 

PAS DES SINEUER

fotos

video
aquest video es de quan hi varem tornar. Veure l'enllaç

Avui un dia tremendament calorós, sense niguls que ens protegeixin del sol, ni brisa que ens alleugi, amb una temperatura de 31º ( al sol ni t'ho conto) i una humitat relativa de més del 60%, no és d'estranyar que tenguesim problemes. Tots aquests ingredients amb exercici dur combinat amb calor i gran perduda de líquids per la suor, en definitiva és l'aparició de la fatiga i el cansament el que motiva la seva aparició per això són tan habituals les estirades. Encara que solen ser generalment molt curts, no obstant això és molt dolorós però en aquest cas ni van ser curts ni temporals afectant seriosament al nostre rendiment, Així que entre les estirades d'un, i la fatiga de l'altre i la escassesa d'aigua vam decidir no seguir i canviar la ruta just en el punt del refugi de pescadors, la de la roca foradada i regressar pel coll de Sa Caleta, Rafal d’Ariant i ses Voltes de l'Ullastre.

Ja en el retorn ens parem a descansar a la Font de Sa Caleta que amb el seu fil d'aigua ens va salvar del que hagués pogut ser “un desastre“. Sembla mentida el que un doll d'aigua pot fer, vam emplenar ampolles i camelbaks vam sadollar la sed, ens refresquem i algú fins i tot as va dutxar, va ser un moment Zen.

Bé doncs una vegada feta aquesta introducció el nostre amic Xavier, una vegada recuperat, ens delectarà amb la seva descripció.


MORTITX - PLA DE LES VERGUES – PAS DE SA ROCA LLISA – CINGLE VERD – PAS DES PINETÓ – PAS DES FORAT – FONT DE LA CALETA – RAFAL D’ARIANT – VOLTES DE S’ULLASTRE - MORTITX

Iniciem l'excursió en la barrera que dóna accés a les cases de Mortitx, en la carretera de Lluc a Pollença Ma.-10 (cas que la barrera d'accés estigui tancada, tenim unes escales de pedra i un botador de fusta a la dreta). Si venim des de Pollença podem aparcar en el costat esquerre de la carretera a l'altura del km 10’8, a un centenar de metres de la barrera d'entrada.

El camí s'inicia amb lleuger descens i als 3’/4’ arribem a un portell amb pas canadenc i en 1’ altre nou portell. Immediatament passem al costat d'un transformador i pista de tennis (esquerra), dirigint-nos amb baixada lleugera cap als cellers. 1’ després arribem a l'altura d'una barrera metàl·lica (dreta) amb uns senyals vermells i verds pintades en el costat dret; hem de travessar aquesta barrera, a la nostra dreta veurem la paret d'un aljub cobert, i avançarem pel camí que travessa el vinyer durant 3’/4’ fins a trobar-nos amb un camí en angle recte. Seguirem cap al portell que tenim davant i ens dirigirem cap al botador de fusta.

Una vegada superat el botador seguirem les fites planejant i tenint a la nostra dreta una paret seca. Als 2’/3’ arribem a un encreuament (camí a l'esquerra) i seguirem recte (N) planejant. Als 2’ travessarem un portell i iniciarem una baixada lleugera, al principi, i mitjana després. Als 4’ arribem a un encreuament (camí des de la dreta (I) que conduïx a la zona del Coll de’l Era), hem de seguir a la nostra esquerra (NW), El camí inicia un descens amb pendent mig i mitjana/forta, arribant als 2’ a un camp de cultiu abandonat amb nombroses pedres. Hem de seguir a l'esquerra per aquest camp abandonat amb adreça NW: estem travessant els terrenys de La Coma. Veurem algunes fites que ens indicaran el camí correcte. Als 2’ deixarem una caseta a la nostra esquerra i passarem per diverses parets seques baixes (fitas) que compartimentan el camp de cultiu abandonat, travessant en algun tram una pineda. Tornarem a trobar alguna fita i als 10’/12’ de planetjat arribarem a una paret seca amb un botador de fusta i una barrera metàl·lica a l'esquerra. Estem en els voltants del Avenc de’s Aigo (Mapa Alpina Nord/Nord). A partir d'aquest moment, una vegada travessat el portell el nostre recorregut transcorre amb adreça N, fins que arribem als voltants de les Voltes de l`'Ullastre. Poc abans d'arribar a les Voltes, ens dirigirem cap al Pla dels Vergues (W).

Travessat el portell comença un recorregut en el qual hem d'estar pendent dels diferents tipus d'indicacions que anem trobant (punts verds, punts vermells, fletxes, fites, etc). El recorregut en aquest sector no presenta grans desnivells: llanea, pujades lleugeres i alguna baixada mitja. Seguint els senyals, arribarem al cap d'uns 8’ a una petita degrimpada, seguirem les indicacions de les fites planejant o amb alguna pujada lleugera. Els senyals que ens orienten augmenten la seva varietat: fletxa groga, punt blau, però sempre en adreça N. Als 5’/6’ hem de girar a la dreta (W), veurem diverses fites i iniciarem una pujada mitja cap al coll que tenim al capdamunt, en els voltants de la cota 322. AL cap d'uns 4’ vam arribar al serral, vam girar a la dreta, amb pujada mitja, seguint les fites i trobem restes d'un camí pel qual ascendim amb algun tram mig/fort i fins i tot fort/mig. AL cap d'uns 6’ arribem a un nou serral (punt vermell) i iniciem una baixada lleugera a lleugera mitjana, seguint les fites. Als 8’ transitem per un tàlveg ampli (seguim les “fites” amb adreça N-NW), llaneando. Als 2’ iniciem una pujada mitja, seguint les fites, cap a un nou coll, al que arribem al’1 ½. Iniciem una baixada mitja seguint les fites i una fletxa groga. Als 3’ arribem a un encreuament (voltants de la cota 304, al costat de les Voltes de l'Ullastre) i travessar la paret de va partió. Hem de prendre cap a la dreta (I), amb la finalitat de dirigir-nos cap al Pla de les Vergues. A aquest encreuament arribarem al regressar una vegada superat l'ascens de les Voltes de l'Ullastre des de el Rafal d’Ariant.

Des de la paret de va partió ens dirigim cap a la nostra dreta, amb adreça I, al principi i NE posteriorment, iniciant una pujada mitja (fites), trobant restes de camí, en diferents trams, i orientats per fites. La pujada és mitja, al principi, endurint-se fins a fort, arribant al cap d'uns 30’/35’ a un nou coll, iniciant una baixada mitja, amb adreça N-NE, per a posteriorment planejar 4 i posteriorment una pujada lleugera , dirigint-nos cap a la cota 364, als voltants de la qual arribem en uns 7’/8’. Seguim les fitas i vam prendre a la dreta I, dirigint-nos cap al Pla dels Vergues. Al principi la pujada és mitja/lleugera, passant després a forta, arribant als 9’/10’ a un nou coll. Seguim amb adreça I-NE, planejarem o amb baixada lleugera travessem el Pla de les Vergues. Seguim les fites i vam arribar en 6’ a un nou coll. Seguim amb adreça I (fites), vam iniciar una baixada lleugera, seguida d'una desgrimpada i posterior baixada forta/mitjana. En aquests moments la nostra adreça és N-NE, guiant-nos per les fites arribem, després d'una baixada forta/mitjana i posterior planeig, a un nou coll, al cap d'uns A partir d'aquest moment la nostra adreça és N, i pràcticament no l'anem a abandonar fins a arribar al Pas de la Roca Llisa.


text 'en Xavier González

10-9-2011

_________________________________________________________________________________________________