| INICI |
 

Torrent de son Gallard (b) (31)

EL GRUP

Torrent de son Gallard (a) (99)

Pāgina Anterior Pāgina Següent

veure ses fotos ho veurās quan estigui fet

TORRENT DE SON GALLARD

12.05.2012

DADES TECNIQUES

Recorrido Alpina

 

 

TORRENT DE SON GALLARD (DEIÀ)
Iniciem l'excursió en els voltants de l'entrada de les cases de Son Gallard, situades a la dreta de la carretera Ma.-10 (venint des de Valldemossa), poc abans del quilòmetre 67. Podem deixar els cotxes aparcats a la vorera de l'esquerre de la carretera, sent aconsellable deixar un altre cotxe en l'aparcament de Son Marroig, que té l'accés situat poc després del quilòmetre 66, igualment a l'esquerra de la carretera. En efectuar el retorn pel Camí de sa Foradada, que finalitza en els voltants de les cases de Son Marroig, ens evitem una mica més d'1 km per asfalt si hem deixat un cotxe en l'aparcament.

L'accés al torrent és immediat des de la mateixa carretera, podent descendir amb un petit rápel assegurant la corda en el "quitamiedos" de la carretera, que ens deixa en el jaç del torrent. Convé realitzar el rápel una vegada superada una reixeta horitzontal que ens impedeix un salt “net”.

Després de recórrer durant uns 5’ el jaç del torrent, tenint a banda i banda tancament de reixeta de propietats privades, arribem al tram esportiu del torrent que s'inicia amb un primer salt de 6 m, equipat amb un cordino en un ullastre a l'esquerra. Abans d'arribar a aquest salt hem realitzat dos petites desgrimpades de 2’5 m i 4 m. La descripció tècnica del torrent la podem trobar en l'article: El vertigen de Ponent. Aportació al catàleg dels torrents de Valldemossa i Deià publicat per Gabriel Santandreu i Miquel Trias en la revista Endins número 26 (2004). La topografia correspon al 16 de juliol de 2004, havent trobat el torrent reequipado en els següents salts que en la topografia no apareix: En el salt S 9, placa en la dreta, S 5,5 placa en la dreta, S 13 placa en l'esquerra. El primer tram de l'últim salt marcat en la topografia com a S 15, en realitat és de 19 metres.

Una vegada realitzat el tram esportiu del torrent, des de la base del S-46, descendim pel vessant fins a arribar al cap d'uns 8’/9’ al Camí de la Mar, construït cap a 1876 per ordre de l'Arxiduc Lluis Salvador. Aquest camí es dirigeix cap a sa Foradada, amb adreça NE. Transita al costat de la riba i el recorregut ho realitzem amb contínues pujades i baixades entre blocs, seguint les fites, doncs els temporals han destrossat pràcticament per complet el camí i s'han produït ensulsiades en els vessants; a això cal afegir el fet d'haver de sortejar, per a dalt o per sota, els troncs dels pins caiguts al llarg del mateix. Al cap d'uns 18’/20’ arribem a la pineda on trobem un camí de terra que es dirigeix cap a sa Foradada.


Als 5’/6’ de transitar pel mateix, arribem a un encreuament; hem de prendre a la dreta (S), per ascendir fins a les cases de Son Marroig. Si prenem a l'esquerra (N), el camí ens condueix a sa Foradada. La pujada és cosa pesada si la realitzem a primera hora de la tarda un dia calorós, després de bany, menjar i “siestecita”, una vegada realitzat el torrent. La “duresa” de l'ascens es mitiga amb les vistes espectaculars de sa Foradada que podem contemplar al llarg del mateix.

Als 20’/22’ de l'encreuament passem sota el Mirador d’és Forat. 5’ després passem a l'altura d'un xalet (dreta) i 1’ després travessem una barrera metàl·lica. Deixem un mirador, les cases de Son Marroig i el templete, tot això a l'esquerra, transitem per una zona de marjes d'oliveres. Als 3’ ½ deixem un transformador sostingut per dos pals (dreta) i al 1’ ½ arribem a la barrera situada a l'inici del camí, que podem superar per un botador metàl·lic situat a l'esquerra. Des de la barrera metàl·lica podem accedir a l'aparcament on hem deixada un dels cotxes per un passadís situat a l'altre costat de la barrera. Únicament ens queda arribar a la resta dels vehicles situats en els voltants de l'entrada de Son Gallard.

text d'en Xavier González


 

_________________________________________________________________________________________________