DOBLEVUIT; PAS DE SES PIQUETES, FORATS GROSSOS, PAS DE S'ARGAMASSA,SERRA DE TRAMUNTANA,TREKKING MALLORCA,BARRANQUISMO MALLORCA,CANYONING MALLORCA, DOBLEVUIT grupo montaņismo, trekking, barranquismo, DOBLEVUIT | INICI |

PAS DE SES PIQUETES

ES FORATS GROSSOS Recorrido original

Pāgina Anterior Pāgina Següent

veure ses fotos video

. .

PAS DE SES PIQUETES - ELS FORATS GROSSOS - PAS DE S'ARGAMASSA

 

6 de octubre 2012


 


PAS DE SES PIQUETES - ES FORATS GROPSSOS . PAS DE S'ARGAMASSA


Iniciem l'excursió en el Port de sa Calobra, deixant el cotxe en l'aparcament. Ens dirigim cap a la platja de sa Calobra i després de travessar els túnels arribem a la desembocadura del Torrent de Pareis. Des de l'aparcament hem trigat de l'ordre de 12’/14’. Una vegada en el torrent, hem de travessar els dos petits gorgs que es formen en s’Olla, amb la finalitat d'arribar a la base de la paret rocosa on s'inicia l'ascens pel Pas de ses Piquetes. Hem d'ascendir per aquest pas localitzat en el tram final del torrent que descendeix amb adreça SW pel tàlveg situat entri és Turmàs (329 m) i la cota 201.

Després d'ascendir pel Pas de ses Piquetes (rep aquest nom a causa de les varetes de ferro incrustades en la roca que ens permeten ascendir per la paret rocosa abans d'una esquerda, per la qual igualment hem de grimpar). Una vegada superat el pas (WP 1), seguirem per la llera del torrent, havent de realitzar alguna petita grimpada, per abandonar-ho per la dreta (NE) i ascendir, camp a través, pel vessant de càrritx i roca, amb pendent fort i adreça E. Al cap d'uns 22’/25’, a explicar des que hem finalitzat el Pas de ses Piquetes, arribarem a la base de la paret rocosa (WP 2). Continuem, amb pendent fort i algun tram fort/molt fort, vorejant la paret rocosa que tenim a la nostra dreta (E); al cap d'uns 10’/11’ arribarem a una fita situada en la senda (camí) que constitueix la ruta clàssica que comunica el Torrent de Pareis a través del Pas de s’Argamassa amb el Morro de sa Vaca, la caserna de Carabiners i les cases de Cosconar (WP 3).

Una vegada en aquest camí, seguirem pel mateix cap a l'esquerra (NE), seguint les fites que a través de el càrritx i amb pendent fort/mitjana, ascendim pel vessant que descendeix des de la cota 385 apropant-nos a la base de la paret rocosa, situada a la nostra dreta (E), mentre que a la nostra esquerra (W) tindrem el Pla des Pi (cota 201). Als 6’/7’ arribarem a un coll (fita) i seguirem les fites sense canviar d'adreça (NE), amb pendent mitjana, mitjana/forta i finalment fort/molt forta, en els quals la senda desapareix en alguns trams coberta per la vegetació. Al cap de 28’/30’ arribem a les restes del camí que ascendeix en zig-zag al costat de la paret rocosa (fita) (WP 4). Continuem per aquest camí, amb pujada forta/mitjana, al principi i mitjana posteriorment, arribant al cap d'uns 4’/5’ a un nou coll . A partir d'aquest moment podem contemplar unes espectaculars panoràmiques dels penya-segats costaners d'aquest sector de la Serra de Tramontana. Estem vorejant la cota 442 i el camí pren adreça ES. Trobem alguna que una altra fita, el camí desapareix en algun tram però no té pèrdua, variant el pendent, ja sigui en ascens o descens, entre el pendent mitjà i planejar. Després d'uns 25’/30’, arribem a una fita que ens indica el punt en el qual hem d'abandonar el camí pel qual veníem transitant i prendre a la nostra dreta (S) (WP 5).

Des d'aquest punt hem de dirigir-nos cap al serral que tenim a la nostra dreta (S), ascendint per la senda, veurem alguna fita, amb pendent mitjana/lleugera. Al cap d'uns 3’ arribarem al serral (cota 328) (WP 6). Iniciem el descens pel centre del tàlveg, discorrent per una senda i orientats per les fites. El pendent varia al llarg del descens, oscil·lant entre lleugera, mitjana/forta i fort, i fins i tot algun petit tram pla, mentre que la direcció, que al principi era S, pasa a S/SW. Al cap d'uns 20’/22’ de descens, a explicar des del serral, veurem una fita” que ens indica el punt en el qual hem d'abandonar la senda i ascendir a la nostra dreta (W) (WP 7). Veurem unes fites”en el vessant dret (W) que ens indiquen el punt pel qual hem d'iniciar l'ascens; el pendent que ens condueix a és Forats Grossos, en general és fort o fort/molt fort, amb algunes grimpades i, també, algun petit planeig. Hem de parar esment a les fites, que ens assenyalaran el millor camí entre les roques. Després d'uns 20’/25’ d'ascens arribem a és Forats Grossos, situats en el vessant de la cota 372 (WP 8). El lloc impressiona, des del mateix podem contemplar panoràmiques espectaculars, tant de les muntanyes que ens envolten com del tram final del Torrent de Pareis.

Des d'és Forats Grossos ens dirigirem cap al Pas de s’Argamassa, recorrent el mateix itinerari que ens ha portat al Forats des del Pas de ses Piquetes. La referència dels temps emprats a realitzar aquest recorregut és el següent:
- Forats Grossos – Llera del tàlveg (WP 7) 18’/20’
- Llera del tàlveg (WP 7) – Collat (cota 328) (WP 6) 15’/17’
- Collado (cota 328) (WP 6) – Camí des Morro de sa Vaca (WP 5) 3’
- Camí des Morro de sa Vaca (WP 5) – Punt d'arribada al camí (*WP 3) 40’/45’

Una vegada en el punt en el qual hem arribat al camí (WP 3), al matí, continuarem pel mateix, amb adreça SE per dirigir-nos al Pas de s’Argamassa. Seguirem les fites amb pendent mitjana, al principi, que passa a fort i finalment a fort/molt fort. Als 8’/9’ tindrem a la nostra esquerra (E), la paret rocosa que formen els escarpes del costat dret Torrent de Pareis. Planejem al costat d'aquesta paret rocosa i, posteriorment, amb baixada lleugera, arribem als 4’/5’ a un coll (veurem una espectacular roca a la nostra dreta), en el qual hem de realitzar un petit desgrimpada (fites). Continuem descendint seguint les fites, amb pendent fort i fort/molt fort i als 4’ arribarem a inici d'un cable d'acer que ens permet assegurar-nos en la desgrimpada, trobant a continuació del mateix una corda (WP 9). Ens trobem en l'inici del Pas de s’Argamassa. Una vegada realitzat el descens, ajudats pel cable i la corda, continuem cap a la llera del Torrent de Pareis. El pendent en aquest sector és, en general, fort/molt fort, amb alguna desgrimpada, havent de parar esment a la presència de pedres que poden lliscar-se vessant a baix. Transcorreguts uns 10’/12’ arribem a una nova desgrimpada, ajudats per una corda i, una vegada superat, vam continuar descendint seguint les fites. Al cap d'uns 7’/8’, amb desgrimpada inclosa, arribem, després del pas d'unes mates, a la llera del Torrent de Pareis (WP 10). Des d'aquest punt podem contemplar, al capdamunt, és Forats Grossos des d'on hem iniciat el descens.

Únicament ens queda seguir la llera del Torrent de Pareis cap a sa Calobra, invertint de l'ordre de 10’/12’ a arribar al punt en el qual hem de travessar, de nou, un gorg i, una vegada superat, continuar fins als túnels, invertint de l'ordre d'uns 5’, i finalment, una vegada travessats, arribar al Port de sa Calobra i l'aparcament on hem deixat el cotxe (10’/12’).

Recorregut: 10’5 kms.
Cartografia: Mallorca Tramuntana *Nord/Nord. Editorial Alpina (2009-2010).
És aconsellable consultar el mapa amb l'itinerari alhora que es llegeix la descripció del recorregut.


text d'en Xavier González