714. Els Castellots d’en Coll i d’Almallutx

Hora Inicio: 10:44
Hora Fin: 17:01
Distancia recorrida: 8,21 km
Altura Mínima: 603 m
Altura Máxima: 813 m
Ganancia Altitud: 305 m
Pérdida Altitud: -305
Temps total; 6,16 h

Tipo Ruta: No Circular

Data: 29.02.2020

El Castellot d’en Coll i el Castellot d’Almallutx

L’excursió d’avui en no ser circular hem de preveure deixar cotxe al punt d’arribada, a no ser que vulguem caminar els quasi dos quilòmetres per l’asfalt.

Deixem un cotxe al pàrquing del refugi del Gorg Blau i ambs els altres ens dirigim al pàrquing de la presa del Gorg Blau, al costat del túnel. De on ens posem a caminar direcció a s’Estret des Gorg Blau, traspassem la presa i vorera aigua primer i en pujada pel càrritx després arribem a la canonada  per la qual s’impulsa l’aigua des de l’embassament del Gorg Blau fins al de Cúber.

Pujam pel costat de la canonada fins a la part planera superior on desemboca en una séquia,  passem a la seva part esquerra i caminem 100 metres on ens desviem NE (esquerra) pel coll d’en Coll i en tendència N anar pujant primer per dins l’alzinar i després pel rocam amb una grimpada final ens situem al cim del Castellot d’en Coll de 833 m. Descansem i menjam el berenar mentre admirem aquest preciós paisatge,

Per descendir desfem les passes fetes fins a arribar novament a la séquia  que ens acompanyarà  durant 600 m fins a la intersecció del Castellot d’Almallutx, prenem O per dins l’alzinar, on anirem trobant vestigis de l’activitat carbonera, fins a arribar als peus del murallo del Castellot.

El voltejam SO fins a arribar a un collet que separa el cim principal amb els espolons S i SO. Ens dirigim al cim de l’espoló S de 745 m. Aquí  la panoràmica sobre l’embassament es extraordinària. Cal destacar una construcció d’època talaiòtica, que segons el nostre informant en Jaume Deyà, arqueòleg, historiador i gestor patrimonial podria estar entorn el segle IX-VII Iac, consisteix en una estructura talaiòtica de tendència rectangular, probablement feia entre una funció de control de la vall com amb un probable ús ritual amb relació als santuaris de sota ( els santuaris d’Almallutx).

Tornem enrere fins al calladet i ens tornem a situar ferrat al murallo  principal, on trobem una canal àmplia per la que grimparem fins al final, després una curta, estreta i aèrea cresta  ens  situará al cim del Castellot d’Almallutx de 775 m. Si les vistes fins ara eren extraordinàries, des d’aquí són indescriptibles.

Tornem enrere fins a arribar novament a la séquia que durem al costat en els pròxims 2 km, fins a arribar a una bifurcació a la dreta que agafem, al seu final arribaríem fins a les cases d’Almallutx,  però noltros no hi arribarem, en uns 450 m arribem al barranc que forma la Font des Fonoll que visitem. Continuem per aquest camí-tirany, passat una era continuarem pel camí que pren O fins arriba a la intersecció amb el camí principal de les cases. A Partir d’aquí intentarem anar el més a prop possible de la vorera de l’embassament fins a arribar al tancat de l’àrea recreativa i passem per una barrera que dóna accés a la mateixa i des d’aquí al pàrquing on tenim el cotxe,

veure fotos
fotos
fotos d'en Toni
fotos d’en Toni
veure fotos
fotos d’en J. Carles

wikiloc
Trakc

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina