857. Els Graons del Gegant

Hora Inicio: 9:40 2 abr. 2022
Hora Fin: 17:14 2 abr. 2022
Distancia recorrida: 8,1 km (07:33)
Tiempo en movimiento: 02:40
Altura Mínima: 126 m
Altura Máxima: 815 m
Ganancia Altitud: 746 m
Pérdida Altitud: -766 m
Tiempo Ascenso: 02:40
Tiempo Descenso: 04:53

Data: 2.04.2022

Els Graons del Gegant

Ens dirigim cap a Lloseta i a la rodona prenem per la Ma-2110 fins a l’encreuament on l’abandonem i prenem pel camí des Clot d’Almadrá, el mateix que va a sa Font Sorda i al Refugi de Tossals. Passarem per davant les cases de Filicumis ( Fideïcomís) i 300 m després podrem aparcar els cotxes a la vorera del camí, uns metres mes envant també tindrem lloc. Després d’aparcar caminen 60 m enrere on trobarem un portell agrícola amb botador de fusta a l’esquerra on comence un camí dins la finca de Son Cocó que pren cap a Mestral. Continuem per terres de conreu i arribem a una segona barrera amb botador a la dreta, continuem i arribam a la barrera metàl·lica de Son Cadena que deixam tancada. El portell dona a un camí que agafarem cap a la dreta. Cap a l’esquerra ens menaria al talaiot dit es Claper des Gegant.

Comence una forta pujada fins a arribar a un portell amb llinda de llenyam i teules, i amb barrera metàl·lica. És l’únic pas accessible a peu pla, i, per tant, es podia impedir l’accés a la part alta de la muntanya tancant la porta. El fort rost es manté fins a arribar a un esbaldrec on si hi ha instal·lat un passamà. Després el terreny es suavitza i uns 300 m posteriorment deixam a l’esquerra el tirany que du al pas de sa Corda i al gran Aljub. Continuem l’ascens fins a arribar al punt geodèsic del puig de s’Alcadena (817 m). Continuem direcció N i arribem a l’antic segon cim, continuem mateixa direcció i ha viat arribem a la cova de l’Alfàbia, que rep el nom de l’alfàbia que té a dins amb la finalitat de recollir i guardar l’aigua. Fa anys l’acompanyava una marededeu que hi ha desaparegut com també un petit betlem.

Ara fora tirany i fora res, continuem direcció N aguantant les fortes ventades que fa amb una sensació tèrmica bastant baixa, a prop dels 0°. Arribats al penya-segat, un lloc privilegiat per contemplar la magna Serra. Localitzem vora un petit pi la reunió que ens permetrà rapelar aquest coster. Les fortíssimes ratxes de vent ens dificulta la sortida que a vegades ens hem d’esperar que afluixi.

El primer bot de 30 m net i vertical (en realitat en té uns 27 m). Després ve un segon, el bot del forat, de 17 m encletxat per acabar volat els darrers 8 m. El tercer bot de 30 m també totalment vertical ens deixa a un replà molt ampli. Finalment, el darrer bot de 12 m equipat amb un cordino i un mallón aferrat a sa soca d’un pi no és necessari perquè es pot sortir fàcilment per la dreta.

El fred es fa quasi insuportable, sobretot a les mans, així que anem a refugiar-nos per poder menjar i fer un cafeter ben calent.

La tornada la feim faldejant el macís cap a llevant per després girar a xaloc i sempre procurant mantenir la cota i no davallar. Arribarem a una paret de partió que traspassem i aviat ens situen a la gran esllavissada de 650 m i més de 60.000 m² que va tenir lloc la nit del 19 de desembre de 2008, on redolaran grans blocs de més d’1,500 m³ i de milers de tones.

Situats dins la rosseguera creuem el centenar de metres i arribar a l’alzinar de l’altre costat, per on anirem  descendint de manera més «còmode». Ho farem paral·lels a l’esllavissada fins a arribar a la part on s’estreny i on hi ha el gran bloc, que segur pesa milers de tones, és un bon punt de referència per tornar a creuar i situar-nos dins l’alzinar, on trobarem un antic camí pel qual descendirem fins a arribar al camí asfaltat des Clot d’Almadrà, al costat de ses cases de Son Cocó.

Ara ja pel camí fins on tenim els cotxes. Si mirem a dalt podrem veure la mossegada que produir l’esllavissada i per on hem davallat.

veure fotos
fotos
veure fotos
fotos d’en Tomeu
wikiloc
Trakc

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina