667. Salt de son Fortesa

Distància: 7,78 km
Durada total: 5 hores, 12 minuts
Circular; Si
Elevació mínima: 230 m
Elevació màxima: 440 m
Ascensió total: 279 m
Baixada total: 279 m
Salt màxim: 25 m
Material: Cordes; 2×30, 2×20

Data: 27.7.2019

Salt de son Fortesa

Iniciem la ruta d’avui a Puigpunyent, concretament al km-1 de la carretera que uneix Puigpunyent amb Esporles, on comence l’antic camí vell d’Estellencs pel qual anirem avançant, passarem per una barrera d’entrada a la possessió de son Fortesa, ja documentada al segle XV, a continuació travessarem els espaiosos sementers, amb el puig de na Fàtima (477 m) a la dreta. Continuem avançant vora una tirada llarga de plàtans gegantins fins a arribar al peu de les cases de la possessió. A partir d’aquest moment s’accentua el pendís. A l’esquerra deixarem un immens safareig.
En pocs minuts, i després de dos revolts, arribarem a la Teulera Vella, petita indústria actualment abandonada. Encara està sencera la volta del forn, feta de toves refractàries.

Continuem pel camí i en escassos tres minuts assolirem la font de s’Albelló (no confondre amb la font de Muntanya que está uns metres més amunt) surgència de mina amb una pica on s’abeura el bestiar que pastura pels redols. Després d’un revolt cap a l’esquerra, hem d’estar atents perquè a la dreta trobarem una gran era de batre, és aquí on hem de deixar el camí i pendre direcció a una paret seca de partió, passarem pel seu portell i en lleugera davallada arribarem al tàlveg del torrent. Ens vestim de torrenters i per la dreta del tàlveg ens anem ficant dins ell.

A partir d’aquí es succeeixen una seria de salts, 8 en total, alguns d’ells amb aigua permanent salvables. Destaca el salt més alt de 25 m i la successió dels darrers dos salts, l’últim de 12 m, el salt de son Fortesa. Aquí acaba la part esportiva del torrent, dins el comellar de la Parra. Al costat de la font des Jardí i a tans sols uns metres trobem la font de sa Coma de s’Aigo, la font des Salt i la font des Colomer. La sortida escalonada per la dreta fins arribar novament al camí vell d’Estellencs.

Acabem a una terrassa en es poble prenen unes fresques i merescudes cervesetes.

veure fotos
fotos
wikiloc
Trakc
José Antonio
Xisco

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

comptadors de visites per a pàgines web
Persones han visitat aquesta pàgina