INICI
 

restes de la gran nevada

 

CIM PUIG MAJOR

 

Penyal des Migdia


 

Anterior

PUIG MAJOR

Des de sa plataforma des funicular, Serra de na Rius, Pas de sa Pomera Borda i davallada per sa Coma Fosca

16.1.2010

Dificultad: AD- (per la neu)

Altitud máxima: 1.436 m.

Desnivell Acumulat: m.

Distància recorreguda: Km.

fotos

Altra espectacular ruta que transcorre per la zona mes alpina de Mallorca. Varem compartir part de sa ruta amb en Diego i en Sebastià que des de aqui lis enviem una abraçada. Ja en el cim ens varem trobar amb la nostra amiga Alicia Vanrell que ens va fer unes magnifiques fotos.

Tot va anar molt bé fins que regressem al cotxe (esplanada del funicular) i ens ho trobem amb el vidrel del darrera trencat. Ens van robar (uns fills de puta) material i unes samarretes noves, màniga curta, de color taronja, marca Grifone. Ho dic per si qualcú les veu sàpi que són robades.

________________________________________________________________________________________

Funicular – Serra de na Rius - Pas de sa Pomera Broda – El Puig Major – Coma Fosca

Iniciem l'excursió en el cridat Peu del Funicular, en els voltants del quilòmetre 2’200 de la carretera Dt.-2141 (de la Ma.-10 a Sa Calobra), on podem aparcar.

Des del Peu des Funicular iniciem l'ascens cap al Porxo Esbucat, amb pujada mitja/lleugera i posteriorment mitja, amb adreça N, NW, seguint les fites que ens assenyalen el camí. Als 6’/7’ passem sota una conducció elèctrica, seguim ascendint amb pendent lleuger/mitjana, mitjana i als 4’ arribem a un portell i al Porxo Esbucat.

Seguim amb adreça W per una senda amb pendent lleuger/mitjana, que ens conduirà al Camí des Bini. Veurem algunes fites i als 4’ veurem una fit” que ens indica el punt on hem d'abandonar el Camí de Bini i dirigir-nos, amb adreça S, cap al pas que veiem en la cresta (arbust a la dreta). La pujada és forta/molt forta a través de la carritxera. Trobarem algunes fites i als 10’ el terreny es transforma en una rosseguera. La pujada a través de la rosseguera és forta/molt forta, en el tram final ascendim pel costat dret i als 4’ vam arribar al pas (arbust a la dreta). Després de’/4 5’ de pujada molt forta arribem a una petita marjada (fita). Seguim ascendint a través de la carritxera amb pendent fort/molt fort cap al serral i als 2’ arribem als voltants d'una paret seca o paret de partió. Des d'aquest punt podem contemplar unes panoràmiques espectaculars amb el Morro d'en Pelut, la Coma Fosca (Coma des Ribell), el Puig Major, la Serra de na Rius, etc.

Travessem la paret seca i ascendim al costat d'ella, amb pendent fort, cap al serral que veiem enfront de nosaltres; als 6’/7’ llaneamos cap a la cresta situada a la nostra esquerra, arribant a la mateixa en 3’. Una vegada en la cresta de la Serra de na Rius, hem de crestear amb adreça S-SW i pendent fort/mitjana, fins i tot forta en alguns trams. Trobarem algunes fites però el sentit de la marxa cap al Pas de sa Pomera Broda és evident. Al cap d'uns 24’/26’ veurem enfront de nosaltres i a la nostra altura l'inici del Pas de sa Pomera Borda, pel que mantindrem l'altura i en 3’/4’ arribarem a la seva base.

Per a superar el pas hem de grimpar al principi per a progressar posteriorment ajudats per una corda i arribar a el tronc, una vegada en el tronc sortir grimpant a la nostra esquerra. Si és necessari, una vegada superat el pas, veurem una clavilla amb un cordino en el qual podem col·locar una corda que ajudarà en el tram final del tronc a la sortida.

Una vegada superat el pas hem de seguir ascendint amb pendent molt fort i en 4’ arribarem a l'inici d'un cable (ferrata) que ens ajudarà a pujar pel pendent. En uns 2’ arribarem al final del mateix i seguirem ascendint amb adreça SW, passant al costat d'un avenc i pujant amb diagonal esquerra cap a dues fites que veurem en la cresta. Des del final del cable fins a les fites trigarem uns 8’.

Des d'aquest punt veurem fites en el vessant, que ens orientaran en ela ascens. El pendent és fort/molt fort, a través de roques, havent d'ascendir en diagonal esquerra cap a la cresta, a la qual arribarem en uns 4’/5’. Una vegada en la cresta seguirem avançant en adreça SW i en 8’/9’ arribarem al vèrtex geodèsic que ens assenyala una dels cims del Puig Major (l'altra està en l'esplanada situada en les instal·lacions militars).

Des del vèrtex geodèsic seguirem cresteando amb adreça SW cap a les instal·lacions militars.Als 5’/6’ passarem per una zona hormigonada (han desaparegut els edificis i la reixeta) i seguirem cap a la carretera. Ascendirem per la mateixa vorejant per complet les instal·lacions militars i als 8’/9’, ja en la vessant nord del Puig Major, en la primera corba a l'esquerra, descendirem per un petit terraplé, amb pendent fort, que en 1’ ens situarà en la part superior de la Coma Fosca.

El descens per la Coma Fosca fins al Camí de Bini, presenta pendents forts, amb trams molt forts, el temps en recórrer-la dependrà, com és lògic, del progrés de la nostra marxa, les desocupades que fem, l'existència de neu, etc. Com temps “indicatiu” podem situar-lo entorn dels 60’ fins a l'inici de la pineda (amb nombroses fites que ens indicaran l'itinerari. A partir de la pineda el pendent se suavitza, passant a mitjan/fort i mitjana/lleugera, trobant algunes “fites” en el recorregut. Als 8’/9’ arribarem al Camí de Bini.

Una vegada en el Camí de Bini, hem de prendre a la nostra dreta, amb pendent mig, posteriorment mitjana/forta, per a llanear finalment i en uns 4’/5’ veurem un grup d'alzines (dreta). S'inicia una pujada lleugera, passant a mitjan/forta i als 4’ arribem a un portell amb barrera metàl·lica (Bini Gran). Continuem amb pendents suaus, alguna que altra fita i als 8’/9’ arribarem al Porxo Esbucat.

Des del Porxo Esbucat, descendirem amb pendent mig, al principi, i mitja, fort/intervé posteriorment, fins al peu del funicular en uns 10’/11’, on hem deixat els cotxes aparcats.

 

text d'en Xavier González

 

Següent